Belkin G Wireless Router problem z konfiguracja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SoStupid
Początkujący użytkownik forum

Belkin G Wireless Router problem z konfiguracja

Post autor: SoStupid »

Witam, otoz kilka dni temu ojciec kupil sobie laptopa i router, a ze on zielony w te klocki to na mnie spadla konfiguracja calego sprzetu. Popodlaczalem wszystko i na poczatku bylo prawie ok, bo nie dzialala mi siec lokalna (mam osiedlowego dotawce Altec Systems). Glownie chodzilo o dzialanie programu RivChat. Kolega poradzil abym wszedl w opcje routera i wylaczyl funkcje DHCP i przelozyl kabel z netu z gniazka MODEM do ktoregos z gniazd oznaczonych 1-4 (Tak aby kabel dostarczajacy neta byl np w gniazdku 1 a kabel przerzucajacy neta na pc w gniazdku 2). Tak tez zrobilem, no i na stacjonarnym pc wszystko dziala (i siec wew i net), ale za to na laptopie jest tylko polaczenie lokalne ;/ I teraz nie mam zielonego pojecia jak to odkrecic, bo zmienila sie domyslna maska na stacjonarnym pc (na 10.10.15.254) i nie moge sie dostac do ustawien routera ;/ (domyslnie jest 192.168.2.1) i ani jeden ani drugi adres nie przekierowuje na strone z ustawieniami ;<

jakis pomysl co z tym zrobic? z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-25, 17:03 ]
Poprawa interpunkcji. Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
Ostatnio zmieniony 2009-02-25, 17:02 przez SoStupid, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Belkin G Wireless Router problem z konfiguracja

Post autor: wojteks »

SoStupid pisze:jakis pomysl co z tym zrobic?
1. odłączyć router od sieci dostawcy
2. podłaczyć komputer i sprawdzić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Jeżeli TTL=1 to internetu podzielić się prawdopodobnie tym routerem nie da.
3. zresetować router
4. podłączyć komputer do routera
5. dać napraw na połączeniu w PC które jest podłaczone do routera (powinien dostać IP które umożliwi zalogowanie się na router)
4.WAN routera ustawić na DHCP (automatic) i "Clone MAC"
5. podłaczyć port WAN routera do sieci dostawcy
6. sprawdzić na "status" czy router dostał IP od dostawcy
7. internet powinien działać na PC i pozostałych komputerach.
Problem będzie z "otoczeniem sieciowym" czy innymi portami ale to w dalszej kolejności.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ