Moderator: Moderatorzy
Ciężko szukać sterów odpowiednich jak się nie zna konkretnego sprzętuSajmon_X2 pisze:nie pamiętam jaki to SB dokładnie
Hmm nie znam się zbytnio, ale skoro nawet komputer tej karty nie widzi, to do czego mi sterowniki? Najpierw chyba muszę się uporać z tym, co zrobić, aby kartę zaczął system widzieć? A dopiero później sterowniki? P.S. Myślę, że ze sterownikami będzie już z górki. W necie jest ich sporo pod Viste...Jo_gurt pisze: Ciężko szukać sterów odpowiednich jak się nie zna konkretnego sprzętu
Nie mam żadnych wykrzykników. Po prostu nie widzi mojej karty...Jo_gurt pisze:W managerze urządzeń masz jakieś żółte wykrzykniki?
Sterowniki chipsetu nie ma nic do jakiejkolwiek karty dźwiękowej, nawet zintegrowanej. Po prostu sterowniki integry znajdują się zazwyczaj na tej samej płycie co sterowniki do chipsetu, czyli tej dołączonej do płyty głównej. Ale tutaj mówimy o samodzielnej karcie dźwiękowej pod PCI.paszczak pisze:Nie wiem czy najpierw nie powinno się wgrać sterów do chipsetu?
Powinny być wykrzykniki z nazwami urządzeń "Urządzenie multimedialne" lub coś w tym rodzaju. Nie byłoby nic tylko w wypadku jeśli karta byłaby zepsuta, lub w BIOS-ie zostałby wyłączony slot PCI w który jest włożona.Jo_gurt pisze:W managerze urządzeń masz jakieś żółte wykrzykniki?
Jakie masz urządzenia w dziale "Kontrolery dźwięku, wideo i gier" (czy jak się to tam zwie w Viście)Sajmon_X2 pisze:Nie mam żadnych wykrzykników. Po prostu nie widzi mojej karty...
Tutaj właśnie sprawa wygląda następująco. Otóż ściągnąłem z neta sterowniki pod Vistę dla dźwięku, ściągnąłem następujące pliki: Sterowniki Realtek HD Audio 2.16 (Tak ściągnąłem to, ponieważ wcześniej na XP też gdzieś ten Realtek widziałem więc ściągnąłem na wszelki wypadek...) oraz Sterowniki Creative Sound Blaster Audigy 2.18.0001 (Myślę, że są ok, do mojej karty, ponieważ na płycie też mam tego typu sterownik tylko oczywiście starszą wersję dlatego ściągam z neta). I teraz z tych dwóch plików mogłem zainstalować tylko ten jeden - Realtek HD i tak też zrobiłem a przy tym sterowniku typowym do mojej karty - Creative Sound Blaster Audigy 2.18.0001 - jak chciałem zainstalować to zaczęło już przygotowywać do instalacji jednak przerywa mi i wyskakuje komunikat po angielsku w którym m.in. jest napisane, że instalowany program nie jest w stanie wykryć produktu na moim systemie, mam się upewnić, że mój produkt jest poprawnie zainstalowany zanim przystąpię do ponownej instalacji sterownika. A tamto Realtek HD właśnie się pojawia w tym przedziale, o którym wspomniałeś, czyli: Kontrolery dźwięku, wideo i gier'' (W panelu sterowania). I jak na to klikam to tylko pojawia mi się Realtek HD i nic więcej w tym. Więc nie zainstaluję tego odpowiedniego sterownika do Sound Blastera dopóki nie rozwiążemy sprawy z tą kartą.....Blido pisze:Jakie masz urządzenia w dziale "Kontrolery dźwięku, wideo i gier" (czy jak się to tam zwie w Viście)
Czyli sprawa sie wyjasniła - masz włączoną zintegrowaną kartę dźwiekową. XP najwyraźniej to tolerował, a Vista juz nie. Jak chcesz korzystać z Sound Blastera, musisz wyłączyć Realteka w biosie.Sajmon_X2 pisze:Tak ściągnąłem to, ponieważ wcześniej na XP też gdzieś ten Realtek widziałem więc ściągnąłem na wszelki wypadek...
To nie ma różnicy, tak czy inaczej miałeś w kompie NARAZ dwie karty dźwiękowe.Sajmon_X2 pisze:Ale ten sterownik od Sound Blastera próbowałem zainstalować zanim zainstalowałem Realteka
Disable.Sajmon_X2 pisze:Mam na Auto... Więc??
Do niczego, skoro go wyłączysz.Sajmon_X2 pisze:Mam odinstalować Realteka HD? Do niczego mi on??
Realtek to właśnie karta zintegrowana.Sajmon_X2 pisze:A ten Realtek jest tą kartą zintegrowaną?
Owszem, ale pod warunkiem że podłączysz do niej głośnikiSajmon_X2 pisze:Więc dźwięk powinien chyba być z karty zintegrowanej?
Tak, nie musisz sobie nawet zawracac głowy podłączaniem do konkretnych wyjść minijack, po prostu podłącz do byle jakiego wyjścia a program Realtek manager (czy jak mu tam) zapyta się co podłączyłeś i odpowiednio skieruje sygnał audio (możesz nawet podłączyc subwoofer do wejścia mikrofonu) oczywiście wszystko jest skonfigurowane sprzętowo i nawet gdy program nie działa, sygnał idzie do odpowiednich wyjść.Sajmon_X2 pisze:A czy będą mi na tym śmigać normalnie basy i wszystkie 5 głośników?
Sound Blaster ogólnie uchodzi za kartę lepszą niz te zintegrowane, ale Realtek to dość dobra integra i na pewno dorównuje tym budżetowym Sound Blasterom. Warto zaznaczyć że Creative już tak nie stawia na jakość jak kiedyś i wypuszcza karty nawet za 70 - 80 zł. Ale oczywiście te drogie modele Sound Blastera i tak pozostaną najlepszeSajmon_X2 pisze:czy stracę na jakiejś ewentualnej jakości dźwięku czy coś?