Vista nie widzi karty dźwiękowej...

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Vista nie widzi karty dźwiękowej...

Post autor: Sajmon_X2 »

Witam. Dziś zmieniłem system z XP na Vistę. Wszystko ładnie pięknie ale wkurzyłem się niesamowicie, ponieważ Vista nie widzi karty dźwiękowej w moim komputerze. Posiadam kartę dźwiękową Sound Blaster, głośniki Creative 5.1. Wcześniej - na XP - wszystko śmigało pięknie. Nie było żadnych problemów. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Gdy zmieniłem dziś na Vistę chciałem zainstalować sterowniki do karty dźwiękowej i właśnie wtedy zauważyłem, że system jej w ogóle nie widzi. Tak jakbym nie miał jej w komputerze. Co Wy na to??? Proszę o pomoc, ponieważ to nie jest fajnie żyć bez dźwięku... :( :) Pozdrawiam
iPlus
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Vista nie widzi karty dźwiękowej...

Post autor: Jo_gurt »

Jaki to SB dokładnie?
paszczak

Post autor: paszczak »

Nie wiem czy najpierw nie powinno się wgrać sterów do chipsetu?
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Po pierwsze... jestem troszkę laikiem w tych sprawach... po drugie... nie pamiętam jaki to SB dokładnie a z akcesoriów mam tylko płytę... która na Viście nie śmiga...
P.S. Jakich chipsetów?? :)

Jeśli macie jakieś propozycje jak temu problemowi zaradzić to bardzo proszę o pomoc... Dzięki z góry
iPlus
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Sajmon_X2 pisze:nie pamiętam jaki to SB dokładnie
Ciężko szukać sterów odpowiednich jak się nie zna konkretnego sprzętu :/
W managerze urządzeń masz jakieś żółte wykrzykniki?
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze: Ciężko szukać sterów odpowiednich jak się nie zna konkretnego sprzętu :/
Hmm nie znam się zbytnio, ale skoro nawet komputer tej karty nie widzi, to do czego mi sterowniki? Najpierw chyba muszę się uporać z tym, co zrobić, aby kartę zaczął system widzieć? A dopiero później sterowniki? P.S. Myślę, że ze sterownikami będzie już z górki. W necie jest ich sporo pod Viste...
Jo_gurt pisze:W managerze urządzeń masz jakieś żółte wykrzykniki?
Nie mam żadnych wykrzykników. Po prostu nie widzi mojej karty...
:(
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

paszczak pisze:Nie wiem czy najpierw nie powinno się wgrać sterów do chipsetu?
Sterowniki chipsetu nie ma nic do jakiejkolwiek karty dźwiękowej, nawet zintegrowanej. Po prostu sterowniki integry znajdują się zazwyczaj na tej samej płycie co sterowniki do chipsetu, czyli tej dołączonej do płyty głównej. Ale tutaj mówimy o samodzielnej karcie dźwiękowej pod PCI.
Jo_gurt pisze:W managerze urządzeń masz jakieś żółte wykrzykniki?
Powinny być wykrzykniki z nazwami urządzeń "Urządzenie multimedialne" lub coś w tym rodzaju. Nie byłoby nic tylko w wypadku jeśli karta byłaby zepsuta, lub w BIOS-ie zostałby wyłączony slot PCI w który jest włożona.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Sajmon_X2 a jestes pewny, że karta nie wyzionęła ducha ewentualnie nie wypięła się ze slotu?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Sajmon_X2 pisze:Nie mam żadnych wykrzykników. Po prostu nie widzi mojej karty...
Jakie masz urządzenia w dziale "Kontrolery dźwięku, wideo i gier" (czy jak się to tam zwie w Viście)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Sajmon_X2, spróbuj może wrzucić tą kartę do innego slotu PCI - a nuż coś nie tak z przerwaniami.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Blido pisze:Jakie masz urządzenia w dziale "Kontrolery dźwięku, wideo i gier" (czy jak się to tam zwie w Viście)
Tutaj właśnie sprawa wygląda następująco. Otóż ściągnąłem z neta sterowniki pod Vistę dla dźwięku, ściągnąłem następujące pliki: Sterowniki Realtek HD Audio 2.16 (Tak ściągnąłem to, ponieważ wcześniej na XP też gdzieś ten Realtek widziałem więc ściągnąłem na wszelki wypadek...) oraz Sterowniki Creative Sound Blaster Audigy 2.18.0001 (Myślę, że są ok, do mojej karty, ponieważ na płycie też mam tego typu sterownik tylko oczywiście starszą wersję dlatego ściągam z neta). I teraz z tych dwóch plików mogłem zainstalować tylko ten jeden - Realtek HD i tak też zrobiłem a przy tym sterowniku typowym do mojej karty - Creative Sound Blaster Audigy 2.18.0001 - jak chciałem zainstalować to zaczęło już przygotowywać do instalacji jednak przerywa mi i wyskakuje komunikat po angielsku w którym m.in. jest napisane, że instalowany program nie jest w stanie wykryć produktu na moim systemie, mam się upewnić, że mój produkt jest poprawnie zainstalowany zanim przystąpię do ponownej instalacji sterownika. A tamto Realtek HD właśnie się pojawia w tym przedziale, o którym wspomniałeś, czyli: Kontrolery dźwięku, wideo i gier'' (W panelu sterowania). I jak na to klikam to tylko pojawia mi się Realtek HD i nic więcej w tym. Więc nie zainstaluję tego odpowiedniego sterownika do Sound Blastera dopóki nie rozwiążemy sprawy z tą kartą..... :( Owszem, spróbuję ją podpiąć pod inny slot ale czy to coś da.... Tuż przed zmianą systemu było wszystko OK...
Co sądzicie po tym co tutaj napisałem...?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-24, 11:27 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-02-24, 11:26 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Sajmon_X2 pisze:Tak ściągnąłem to, ponieważ wcześniej na XP też gdzieś ten Realtek widziałem więc ściągnąłem na wszelki wypadek...
Czyli sprawa sie wyjasniła - masz włączoną zintegrowaną kartę dźwiekową. XP najwyraźniej to tolerował, a Vista juz nie. Jak chcesz korzystać z Sound Blastera, musisz wyłączyć Realteka w biosie.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Ale ten sterownik od Sound Blastera próbowałem zainstalować zanim zainstalowałem Realteka i nadal ta sama informacja wyskakiwała co napisałem wyżej więc postanowiłem spróbować zainstalować Realteka HD... Więc to chyba jeszcze nie to... :(
P.S. W biosie wyłączyć realteka?? Gdzie? W którym miejscu? Tam od dźwięku widzę tylko Audio coś tam i mogę zaznaczyć przy tym Auto lub Disabled. Mam na Auto... Więc??
Aa jeszcze jedno... Mam odinstalować Realteka HD? Do niczego mi on??
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Sajmon_X2 pisze:Ale ten sterownik od Sound Blastera próbowałem zainstalować zanim zainstalowałem Realteka
To nie ma różnicy, tak czy inaczej miałeś w kompie NARAZ dwie karty dźwiękowe.
Sajmon_X2 pisze:Mam na Auto... Więc??
Disable.
Sajmon_X2 pisze:Mam odinstalować Realteka HD? Do niczego mi on??
Do niczego, skoro go wyłączysz.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

W biosie ustawiłem na Disabled i ponadto odinstalowałem Realteka i spróbowałem teraz zainstalować sterownik jednak nadal ta sama informacja wyskakuje co pisałem wcześniej :/ A i jak w biosie ustawiłem na Disabled to teraz w panelu sterowania w ''Menedżer urządzeń'' nie ma już nawet tego co wcześniej było i o czym wspominaliśmy czyli ''Kontrolery dźwięku, wideo i gier'' czy jakoś tak...

EDIT: Teraz, gdy odinstalowałem Realteka HD i wszedłem w biosa by znów zmienić z Disabled na Auto i ponownie uruchomiłem system to pojawiła się ikonka na pasku zadań której wcześniej nie widziałem, i poinformowało mnie, że jakieś urządzenie High Definition Audio zostało zainstalowane pomyślnie. Wszedłem w Menedżer urządzeń i w zakładce Kontrolery dźwięku, wideo i gier'' też jest teraz coś, czego wcześniej nie było - ''Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio''. Myślałem, że to już połowa sukcesu i spróbowałem zainstalować ten sterownik jednak pojawia się nadal ta informacja co pisałem wcześniej... więc nie wiem co to ale nie było tego wcześniej.... ?
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Pozostaje Ci więc jeszcze pomanipulować nieco ta kartą (być może obluzowała się w slocie) przełóż ją też do innego slotu, jak poradził Jo_gurt. Jeśli za wszelką cenę chcesz mieć dźwiek, to pozostaje też ostateczne rozwiązanie, czyli... korzystanie z Realteka. W sumie nie jest taki zły. Miałem kiedyś Sound Blastera (właściwie nadal mam) ale przełożyłem do innego kompa, w którym nie ma integry, a spaliła się stara karta dźwiękowa. Teraz korzystam z Realteka (wersja ALC883) i powiem że przekonałem sie do integr tej marki. Dźwięk nie gorszy niż w SB i dodatkowo obsługuje nagłośnienie 7.1
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Z kartą wszystko w porządku, to, że nie mam dźwięku to wina systemu i nie wiem jak temu zaradzić, coraz bardziej mnie to irytuje a zarazem smuci, a systemu zmieniać na XP raczej nie będę... chciałbym rozwiązać ten problem... :(
Ostatnio zmieniony 2009-02-25, 23:40 przez Sajmon_X2, łącznie zmieniany 2 razy.
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Sajmon_X2, Najwyraźniej ten Sound Blaster nie bardzo lubi Visty. Co to jest dokładnie za model? Jakiś starszy? Próbowałeś już z Realtekiem? Skoro system go widzi to na nim bedziesz miał dźwięk. Zainstaluj mu odpowiednie stery i podłącz wszystkie grajstwa do niego (najlepiej wcześniej jeszcze zdemontuj Sound Blastera). Mam jeszcze jedną radę - zreinstaluj Vistę, ponieważ wczesniej zainstalowałeś ją kiedy w kompie były dwie karty dźwiękowe. Może to spowodowało problem. Tym razem upewnij się że karta zintegrowana jest wyłączona w BIOS-ie.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

P.S. Blido, a jak użyć tego Realteka HD? Miałem przecież sterownik do niego zainstalowany a i tak dźwięku żadnego nie miałem...
A jak wspomniałem ostatnio, w Menedżerze Urządzeń w tej zakładce ''Kontrolery dźwięku, wideo i gier'' pojawiło mi się ''Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio''... Nie wiem czy to coś przydatnego, ale wcześniej tego nie było..

A co do mojego SB to jest to dość nowy model, kupowałem komputer w listopadzie 2007. A w kompie posiadam tylko jedną kartę dźwiękową - tego SB. A ten Realtek jest tą kartą zintegrowaną? Czy może karta zintegrowana a Realtek to coś innego? A w biosie mam ustawione na Auto... Więc dźwięk powinien chyba być z karty zintegrowanej? Nie wiem nie znam się zbytnio więc proszę o wyjaśnienie... :) A co do systemu, owszem, mógłbym spróbować ponownie zainstalować Vistę... ale czy to coś da... Aaa i jak będę do tego procesu podchodzić to w biosie mam przełączyć przy Audio z opcji wyboru Auto na Disabled, tak..? A czy to jest jakaś różnica? P.S. Wydaje mi się, że wcześniej też tak było - ustawione na Disabled, lecz nie daję głowy... :|
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Sajmon_X2 pisze:A ten Realtek jest tą kartą zintegrowaną?
Realtek to właśnie karta zintegrowana.
Sajmon_X2 pisze:Więc dźwięk powinien chyba być z karty zintegrowanej?
Owszem, ale pod warunkiem że podłączysz do niej głośniki :] . Głośniki nie będą grały kiedy sa podłączone do SB a dźwięk idzie z Realteka, to oczywiste. Z tyłu obudowy powinieneś mieć wejścia minijack do podłączenia głośników, z tym że nie na śledziu przy PCI, bo te są od SB, a na Q-shieldzie płyty głównej. Aha, i po instalacji sterowników upewnij się, że w panelu sterowania (dział "Dźwięki i urzadzenia audio") Realtek jest ustawiony jako urzadzenie domyślne.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

W panelu sterowania w Dźwiękach mam do wyboru dwie opcje:
1. Głośniki
Realtek High Definition Audio
Praca w toku.

2. Realtek Digital Output
Realtek High Definition Audio
Praca w toku.

Tak to wygląda. A więc co z tych dwóch opcji ustawić jako domyślne?

A czy będą mi na tym śmigać normalnie basy i wszystkie 5 głośników? I czy stracę na jakiejś ewentualnej jakości dźwięku czy coś? Jaka różnica...?

p.s. jak wziąłem by skonfigurować głośniki i ustawić na 5.1 to był ten testowy dźwięk normalnie i jak wchodzę w winampa to niby jest już dźwięk... :) Co ciekawe, nie musiałem nic przełączać za biurkiem na tyle kompa...
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Sajmon_X2 pisze:A czy będą mi na tym śmigać normalnie basy i wszystkie 5 głośników?
Tak, nie musisz sobie nawet zawracac głowy podłączaniem do konkretnych wyjść minijack, po prostu podłącz do byle jakiego wyjścia a program Realtek manager (czy jak mu tam) zapyta się co podłączyłeś i odpowiednio skieruje sygnał audio (możesz nawet podłączyc subwoofer do wejścia mikrofonu) oczywiście wszystko jest skonfigurowane sprzętowo i nawet gdy program nie działa, sygnał idzie do odpowiednich wyjść.
Sajmon_X2 pisze:czy stracę na jakiejś ewentualnej jakości dźwięku czy coś?
Sound Blaster ogólnie uchodzi za kartę lepszą niz te zintegrowane, ale Realtek to dość dobra integra i na pewno dorównuje tym budżetowym Sound Blasterom. Warto zaznaczyć że Creative już tak nie stawia na jakość jak kiedyś i wypuszcza karty nawet za 70 - 80 zł. Ale oczywiście te drogie modele Sound Blastera i tak pozostaną najlepsze :)
ODPOWIEDZ