Nowy tani router? 280PLN
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nowy tani router? 280PLN
Wyczailem go na allegro, ale wczesniej chyba go nie bylo. Moze ktos ma i sie podzieli informacjami na jego temat, bo wyglada calkiem niezle i do tego jest bardzo malutki.
http://www.allegro.pl/item545090541_mob ... f_vat.html
http://www.allegro.pl/item545090541_mob ... f_vat.html
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Nowy tani router? 280PLN
Nie tak całkiem nowy bo to jest to samo co http://www.allegro.pl/item549242675_mob ... sklep.html .
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
MediaTech? Wstrzymałabym się. Zwiększ finanse i wybierz coś pewnego.
-
- Użytkownik forum
Ja akurat mam ten router i wcale nie jest taki zły 
Działa mi to z modemem e220, ale w przyszłości będzie chodził u kogoś innego z iconem 225

Działa mi to z modemem e220, ale w przyszłości będzie chodził u kogoś innego z iconem 225
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dość kusząca oferta jak na tą cenę i możliwosci, choć raczej MediaTech nie kojarzy się z wysoką jakoscią. Wygląda też nienajsolidniej. Przynajmniej miejsca niewiele zajmuje, zapewne też jest bardzo energooszczędny
.
PS Przypominam sobie, że kiedyś był jakiś news (może nawet test) nt. tego ustrojstwa na jakimś portalu IT, chyba na PCLabie
[ Dodano: 2009-02-17, 20:19 ]
Znalazłem: http://pclab.pl/news33996.html
![:]](./images/smilies/splash.gif)
PS Przypominam sobie, że kiedyś był jakiś news (może nawet test) nt. tego ustrojstwa na jakimś portalu IT, chyba na PCLabie
[ Dodano: 2009-02-17, 20:19 ]
Znalazłem: http://pclab.pl/news33996.html
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mi tez sie jakos dobrze nie kojarzy, ale czasem tanie sprzęty działają przyzwoicie.
E_mati, powiedz cos na temat zasiegu wifi. Dziala w calym domu czy tylko w poblizu routerka?
E_mati, powiedz cos na temat zasiegu wifi. Dziala w calym domu czy tylko w poblizu routerka?
-
- Użytkownik forum
Sorry, że się nie odzywałem, ale byłem na feriach i miałem ograniczony internet, a potem mi się dysk w lapku rozsypał. Zasięg jest w prawie całym domu, jeżeli mówimy o takim jednorodzinnym, a nie o mieszkaniu w bloku ;]
Chodzi to to całkiem, całkiem, ale potrafi zrywać połączenie przez wifi, Aktualnie nie chodzi to u mnie, tylko u kogoś z rodziny z modemem icon 225 i internetem w orange, ale sam tego przez kilka dni używałem i testowałem ;]
Chodzi to to całkiem, całkiem, ale potrafi zrywać połączenie przez wifi, Aktualnie nie chodzi to u mnie, tylko u kogoś z rodziny z modemem icon 225 i internetem w orange, ale sam tego przez kilka dni używałem i testowałem ;]
- Blido
- Guru bezprzewodowy
A czy ten wynalazek posiada w ogóle wyjscie na zewnętrzna antenę Wi-Fi?
-
- Użytkownik forum
Chyba nie posiada. Przynajmniej na zdjeciu z folderu Auchan.
-
- Użytkownik forum
Z tego co go oglądałem, to nie miał żadnego wyjścia na antenę
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To dla mnie największa wada. Chętnie bym zaryzykował kupno tego routera - podłączyłbym do niego E220 (z Play Online 10GB, bo to co teraz mam nie nadaje się do współdzielenia) do tego drukarkę i pendrive 16GB jako dysk sieciowy. Nie wiem tylko jak z zasięgiem, bo chatę mam sporą w dodatku router byłby na piętrze a jeden z kompów na parterze, a z tego co się orientuję (nie jestem mocny w kwestii Wi-Fi) niektóre routery mają problem z rozsiewaniem w pionie. Pewnie jakaś antena dookólna by pomogła.E_mati pisze:Z tego co go oglądałem, to nie miał żadnego wyjścia na antenę
-
- Użytkownik forum
Tam masz tylko 2 usb, więc nie podepniesz kilku rzeczy. Poza tym chyba, jak się używa z nim modemu na usb, to może nie działać pendrive lub drukarka, ale nie wiem, bo sam nie sprawdzałem. U mnie na tym piętrze na którym był ten router, zasięg był na full, a piętro wyżej było kilka miejsc, gdzie nie był zasięgu wcale, ale to chyba przez ułożenie ścian ;]
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jakby ten sprzęt kosztował 150 zł,to jeszcze byłby atrakcyjny...ale za 300 ?
Za niecałe 100 zł więcej ma się Asusa WL-500gP - urządzenie o nieporównywalnie większych możliwościach - praktycznie wszystko,co działa pod Linuksem,zadziała pod OpenWRT.
A co do energooszczędności - ten Mediatech darmo na pewno nie chodzi.
Asus z dyskiem 2.5'' i modemem pobiera 13 W.

Za niecałe 100 zł więcej ma się Asusa WL-500gP - urządzenie o nieporównywalnie większych możliwościach - praktycznie wszystko,co działa pod Linuksem,zadziała pod OpenWRT.
A co do energooszczędności - ten Mediatech darmo na pewno nie chodzi.
Asus z dyskiem 2.5'' i modemem pobiera 13 W.
-
- Użytkownik forum
Wiem o tym, ale tutaj chodziło o to, żeby właśnie to było jak najtańsze, bo będzie używane tylko z modemem, nie będzie podpinanych dysków, drukarek itp, bo nie jest potrzebne ;]
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Idiotyczne, gdyby tak było - więc to w końcu router, serwer wydruku czy coś jeszcze?E_mati pisze:Poza tym chyba, jak się używa z nim modemu na usb, to może nie działać pendrive lub drukarka, ale nie wiem, bo sam nie sprawdzałem.
W sumie racja.Patryk_ pisze:Jakby ten sprzęt kosztował 150 zł,to jeszcze byłby atrakcyjny...ale za 300 ?
-
- Użytkownik forum
Chodziło mi o to, że ten router ma opcję robienia za serwer drukarki, kamery internetowej, dysku i ma obsługę modemów na usb, ale podobno nie potrafi robić kilku rzeczy jednocześnie, np dysk i drukarka. Ale to tylko mi się tak obiło o uszy, ja mu wgrałem nowe oprogramowanie i może to pomaga. W każdym razie, gdy chodził na nim net przez icona 225, to dało się też podpiąć drukarkę, wykrywał ją, ale nie udało mi się jej użyć na kompie, bo to był macbook pro, a ja na systemach appla się nie znam ;]. może cena 280zł to dużo jak na takie urządzenie, ale jednak nie było tańszego
, a funkcję swoją spełnia całkiem 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Właśnie o to mi chodzi, a ja chciałbym jednocześnie podpiąć modem i pendrive (pod USB) i drukarkę pod ethernet. Ale w ogóle skąd ta informacja? Googluję teraz i nie mogę znaleźć żadnych wystarczajaco wyczerpujących informacji na temat tego routera. Ale myślę jednak że jesli juz będę kupował jakiś router to pewnie tego Asusa WL-500gP - przynajmniej będę wiedział, że uzywam porządnego sprzętu. Zresztą na razie czekam aż postawią jakieś BTS-yCDMA z Orange bliżej mnie (na razie najblizszy BTS jest 25 km ode mnie więc nie będzie zbyt dobrze działać. a tam już dostanę router Axesstela.E_mati pisze:podobno nie potrafi robić kilku rzeczy jednocześnie, np dysk i drukarka.
-
- Użytkownik forum
Mi się w każdym razie nie zdarzyło, żeby ten router nie zadziałał z czymś na usb jak podpinałem, ale też dokładnie tego nie testowałem ;]
Ale i tak pewnie le[iej kupić asusa, tylko jest on droższy, a to miało działać i być łatwe w obsłudze
Ale i tak pewnie le[iej kupić asusa, tylko jest on droższy, a to miało działać i być łatwe w obsłudze

-
- Użytkownik forum
Za to zajmuje dużo miejsca na listwie zasilającejBlido pisze:Dość kusząca oferta jak na tą cenę i możliwosci, choć raczej MediaTech nie kojarzy się z wysoką jakoscią. Wygląda też nienajsolidniej. Przynajmniej miejsca niewiele zajmuje, zapewne też jest bardzo energooszczędny![]()

Jak by był tańszy to bym kupił.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jsk dla mnie podłączanie do listwy zasilającej nieco mija się z celem, bo mam ją w zwyczaju wyłączać kiedy komputer nie pracuje. Pozostałe kompy nie miałyby w tym czasie dostępu do sieciHarnas pisze:Za to zajmuje dużo miejsca na listwie zasilającej

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Mam dużą styczność z MediaTechem. Akcesoria do komputerów całkiem całkiem ale co do routerów to bym się trzy razy zastanowiła zanim kupię. Jest to swego rodzaju nowość, wstrzymałabym się przynajmniej do momentu az wyjda choroby wieku dziecięcego.
-
- Użytkownik forum
Jak na razie chyba działa, pisze chyba, bo nie miałem z nim kontaktu od 2 tygodni, ale jak yb coś się sypnęło, to bym raczej już dawno wiedział ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- pablo
- Stały użytkownik forum
A ja pokusiłem się o zakup klona tego routerka, dokładnie to GR-1100. Wrażenia całkiem pozytywne, co prawda na początku rwało połączenie po WI-FI ale po uaktualnieniu firmware wszystko jest ok.
I teraz mi powiedzcie, co ma to urządzono czego nie ma komputer, że internet popyla jak nigdy...
Szybszy i bez zacięć, tylko martwi mnie czy modem ciągle podłączony do napięcia nie straci na trwałości?
I teraz mi powiedzcie, co ma to urządzono czego nie ma komputer, że internet popyla jak nigdy...
Szybszy i bez zacięć, tylko martwi mnie czy modem ciągle podłączony do napięcia nie straci na trwałości?
Ostatnio zmieniony 2009-03-08, 19:43 przez pablo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może ma linuxapablo pisze:I teraz mi powiedzcie, co ma to urządzonko czego nie ma komputer, że internet popyla jak nigdy...
Szybszy i bez zacięć, tylko martwi mnie czy modem ciągle podłączony do napięcia nie straci na trwalości?

- pablo
- Stały użytkownik forum
Pozdrawiam.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
O a jak już masz taki sprzęcik, to może mały teścik jeśli masz dysk twardy na usb, albo szybkiego pendriva (przynajmniej odczyt ponad 12MB/s), jak z wydajnością transferu z usb, po ehternecie. (Wyczytałem że ten router możer również robić za serwer plików)
- pablo
- Stały użytkownik forum
Przykro mi ale nie dysponuje takim sprzętem jak dysk na usb , a pena mam starego...
Ale może coś pożyczę.
Ale może coś pożyczę.
Pozdrawiam.
- kubix
- Początkujący użytkownik forum
A jak z zasięgiem wifi, bo rozumiem że nie można nigdzie dodatkowej antenki podpiąć?
Chciałem kupic asusa, którego wszyscy na forum zachwalają ale widząc cene obecną (370zł) zastanawiam się nad tym maleństwem.
Chciałem kupic asusa, którego wszyscy na forum zachwalają ale widząc cene obecną (370zł) zastanawiam się nad tym maleństwem.
Play Online + Hłuweji 169
- pablo
- Stały użytkownik forum
Chodząc z lapkiem po domu jednokondygnacyjnym problemu z zasięgiem nie spotkałem.
Pozdrawiam.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja też sobie sprawiłem ten sprzęcik, właśnie w wersji brandowanej jako Sapido GR-1100. Faktycznie "w środku" ma to Linuxapablo pisze:A ja pokusiłem się o zakup klona tego routerka, dokładnie to GR-1100. Wrażenia całkiem pozytywne, co prawda na początku rwało połączenie po WI-FI ale po uaktualnieniu firmware wszystko jest ok.

Ogólnie wrażenia OK, z dziwnych akcji, to po pierwszym włączeniu miałem problem, że niezależnie od połączenia (WiFi / Ethernet) na łączu komp-router ginęło mi jakieś 25-30% pakietów. Po drugim czy trzecim resecie routerka problem ustąpił i już nie powrócił - a zostawiałem routerek na chodzie z podłączonym PlayOnline np. na całą dobę

Poza tym sprzęcik sprawuje się bardzo fajnie i - co ważne - producent Sapido cały czas udostępnia aktualizacje firmware'u dodające obsługę nowych modemów. Aczkolwiek np. Huawei E230 na liście kompatybilnych urządzeń nie ma, a śmiga z tym routerkiem aż miło

Ogólnie testowałem go z modemami Huawei E160 i E230. Zasięgu WiFi nie testowałem, ale sprawdzę i napiszę w tym wątku.