Witam już mnie nerwica bierze i jak ktoś mi pomoże będe super wdzięczny. W więc Mam internet radiowy tzn. antena na dachu od której idzie kabelek rj-45 do sieciowki w kompie. Od dostawcy neta dostałem router za free za przedłużenie umowy więc postanowiłem go wykorzystać aby udostępnić internet wi-fi na laptopie. Mój router to :TO JEST MÓJ ROUTER
Więc jak go skonfigurować aby otrzymać dostęp do neta także na laptopie. Błagam ludziska pomóżcie )
musisz ustawić w konfiguracji WAN routera.
Jeśli na router logujesz się na adres 192.168.1.1 to będzie trzeba to zmienić: w konfiguracji LAN zmień na 10.0.0.1 | 255.0.0.0, na ten adres będziesz się teraz logował do konfiguracji routera.
W LAN Interface zmień na IP: 10.0.0.1, mask: 255.0.0.0, default gateway: 10.0.0.1
DHCP Client range: 10.0.0.10 - 10.0.0.20 i "Apply changes"
W WAN interface zamiast DHCP wyboerz "Static" i wpisz to co Jo_gurt wskazał, zanzacz "DNS manually" i wpisz te co są przy IP.
Komputerowi musisz zmienic IP na 10.0.0.51, maska 255.0.0.0, brama 10.0.0.1
Kliknij "clone MAC" jeżeli konfiguracje robisz z tego samego komputera co łączysz się z internetem i "apply changes"
Eh nie wiem czemu ale teraz nie moge wbić do konfiga routera ;/ Wpisuje 192.168.1.1 i czekam i nic jak mi się uda wbić to zminie to co mówicie i powiem co się stałe
Nie działa ani tak ani tak tzn jak wpisze to nie mam neta i jak automatycznie też nie Jak kiedyś koleś mi koleś konfigurował router to nic tam nie zmieniał we właściwości połączenia w kompie więc chyba ma zostać tak jak jest. Jakieś inne pomysły?
Innych pomysłów brak. Na WAN wpisujesz ustawienia od dostawcy (Static IP), LAN ustawiasz IP:10.0.0.1 i resztę odpowiednio do tego (było napisane). Jak to ustawisz to sprawdź: ping onet.pl i ping 213.180.138.148 jeżeli drugi ping przejdzie to wpisz do kompa DNSy 208.67.222.222, drugi 208.67.220.220
Ale gdy jeszcze router działał nie miał chyba zmienionego ip bo do jego konfiga wbijalem przez 192.168.1.1 w ustawieniach połącznia w kompie też nic nie zmieniałem jedyne co wiem że było zmieniene to miałem jakies SSID czy coś takiego i pewnie coś w konfigu routera ;p Pomóżcie bo już nerwicy dostaje ;/ Kto mi pomoże dostanie nagrodę ;p
Aha i mam nadzieję że nie będe już potrzebował żadnego AP?
[ Dodano: 2009-02-27, 23:06 ]
Odpowie ktoś? Naprawdę jest mi to super potrzebne
Przecież odpowiadam a Ty nie czytasz tego co piszę.
Przedtem logowałes się na router bo miałeś IP komputera ustawione ręcznie 192.168.1.x a teraz musisz je zmienieć na 10.0.0.51, maska 255.0.0.0 brama 10.0.0.1 (albo dać "automatycznie" )co już kilka razy pisałem.
Jak juz zalogujesz się na router z IP 10.0.0.1 to wtedy wpisz do WAN to co miałes poprzednio w komputerze ustawione.