Jak zrobić sieć radiową?
Moderator: Moderatorzy
- dormario
- Stały użytkownik forum
Jak zrobić sieć radiową?
Na moim osiedlu sąsiedzi dzielą neo kablami, ja chciałbym się do nich podłączyć tylko drogą radiową bo dzieli mnie zbyt duża odległość. Ile kosztowałoby postawienie anteny nadawczej i co administrator musiałby jeszcze zrobić żeby mnie podłączyć? Do dzielenia używają kompa jako serwera. Proszę o dotkadne opisy. Dziękuję.
IPLUS+6230+USB
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Jak zrobić sieć radiową?
zależy jak duża ta odległość... najprościej wywalić w puszce hermetycznej AP na dach (ovislink, planex, edimax) a u ciebie karta radiowa na PCI z antenką panelową na kablu wyciągniętą na zewnątrz (zależnie od widoczności optycznej) albo koło okna albo na dach... koszt ok. 400zł
jutro to dzis... tyle że jutro 

- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Jaka odległość i czy jest widoczność obu punktów??
- dormario
- Stały użytkownik forum
Odległość to jakieś 400m i byłby problem z widocznością bo na drodze stoi budynek. Czy on przeszkodzi w moich planach?
IPLUS+6230+USB
- MaxFM
Jak najbardziej, nikłe szanse ze to bedzie działac. Musisz <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> jakies miejsce z ktorego bedzie widocznośc obu punktów inaczej nici.dormario pisze:na drodze stoi budynek. Czy on przeszkodzi w moich planach?
- dormario
- Stały użytkownik forum
Ok. Rozumiem, że nie będę mógł się podłączyć do istniejącej sieci.
Dlatego będę musiał stworzyć własną.
I tu prośba:
Jeśli ktoś może to niech mi stworzy plan tego czego będę potrzebował do zrobienia dobrej sieci bezprzewodowej, a tu szczegóły:
-kolega ma linię telefoniczną i jego dom jest widoczny przez wszystkich
-do sieci będzie należeć 5 osób oddalonych od niego 50-200m
Moje pytanie:
Co kupić, do podzielenia neo (jaki ruter bo dodatkowy komp nie wchodzi w grę) tak żeby było najtaniej i najlepiej oraz jakie kupić karty sieciowe i anteny?
Za porady zgóry dziękuję.
Dlatego będę musiał stworzyć własną.
I tu prośba:
Jeśli ktoś może to niech mi stworzy plan tego czego będę potrzebował do zrobienia dobrej sieci bezprzewodowej, a tu szczegóły:
-kolega ma linię telefoniczną i jego dom jest widoczny przez wszystkich
-do sieci będzie należeć 5 osób oddalonych od niego 50-200m
Moje pytanie:
Co kupić, do podzielenia neo (jaki ruter bo dodatkowy komp nie wchodzi w grę) tak żeby było najtaniej i najlepiej oraz jakie kupić karty sieciowe i anteny?
Za porady zgóry dziękuję.
IPLUS+6230+USB
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dzielenie neo poza lokal jest nielegalnedormario pisze:

A po drugie to na 5-6 osób to DSL1000 wydaje się opłacalny

A po trzecie skoro takie małe odległosci to u tego kumpla AP w puszcze na dach, a u klientów panelki 8dB i karty wifi typu realtek "kanciak", przydałby się podział pasma... do tego może być planet BM-500, nie testowałem ale słyszałem że na kilka osób sie sprawdza
jutro to dzis... tyle że jutro 

- MaxFM
Do podziału neo najlepiej router z QoS (priorytetowanie usług), montujesz jak najblizej ant. bazowej i dale juz skretka do kompa. Ant. bazowa w zalezności od połozenia klientów, jak w promieniu 360 st. to semidookolna lub colinearna. Ale na takie odległości spokojnie wystarczy kolinear. Jej polaryzacja w pionie to kolelny +. Jak w promieniu do 150st to sektor. U klientów karty wifi niekoniecznie tak mocne jak kanciaki, i jak wspomniał kol. wyzej, panele 8-10 dBi spokojnie wystarczą.
- dormario
- Stały użytkownik forum
Panowie, ale jeśli możecie to podajcie konkretne modele(sprawdzone). I jeśli to możliwe to jeszcze linki gdzie można to kupić.
IPLUS+6230+USB