Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: KoD997 »

Wystawiłem na balkon, osiągi praktycznie bez zmian. Ale teraz już raczej nie będę jej sprzedawał, chyba że ktoś z mojej okolicy chciałby odkupić...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Dyskusja o > Antena i zapadła dziura < wydzielona.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
scorup
Użytkownik forum

problem, zaczyna mi zrywac

Post autor: scorup »

Witam,

od 4 dni mieszkam w nowym domu, podczas testow lacze bylo stabline - od dwoch dni mam problem z laczem. Modem podlaczony z antena zewnerzna.

Objawy

Modem, zasieg pmaranczowa

AxessManager EvDO -90dBm, EvDO diversity brak

komunikat gotowy

lacze sie poprzez WiFi, ale przerobilem tez RJ45, usb nie - objawy takie same

wszelkie zapory atyvirusy off

Obecnie zasieg jest, ale potrafi nagle zaniknac diversity i brak lacza przez kilka godzin jakies sugestie???
Bathu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Bathu »

Nie wiem czy to odpowiednie forum ale spróbuję. Jest komputer z podłączonym modemem MV410 przez USB. Działa na nim internet ale w dziwny sposób. Używając IE mogę przeglądać co mi się rzewnie podoba, działa normalnie. Po instalacji Opery, Firefoksa, Tlenu żaden z powyższych programów nie jest w stanie połączyć się z internetem. Jednym słowem IE ma dostęp nic innego nie :zdziwko: . Instalacja nowszego IE spowodowała że internet przestał działać usunięcie go przywróciło internet na IE. Nie ma karty sieciowej, nie podłącze go też inaczej a ponieważ nie jest mój to sieciówki nie włożę :/ . Windowsem XP bez żadnego zainstalowanego firewalla. Windows nie pytał nawet czy ma „blokować nadal” powyższe aplikacje. Komputer jest z 2 ręki, był wcześniej używany co jeszcze bardziej komplikuje. Czy MV410 ma firewall sprzętowy który nic innego nie dopuszcza? Czy są jakieś opcje które należy skonfigurować w każdym programie oddzielnie? :gwiazdki:

Ma ktoś może jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

m13czu pisze:dzisiaj 11 lutego zostały włączone firewalle klasy operatorskiej. Od dzisiaj nie można inicjować połączeń z internetu w stronę klienta. Taka jest polityka dla usług GPRS/UMTS/CDMA.
Tzn., że nie będzie działać np. Tight VNC server? Znaczy, że nie połączę się na kompa z zewnątrz??...
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
robb85

Post autor: robb85 »

Witam
Mam problem sygnal w managere raz pokazuje mi 96dBm a raz brak sygnalu. Prosze doradzcie
scorup
Użytkownik forum

Post autor: scorup »

robb85 pisze:Witam
Mam problem sygnal w managere raz pokazuje mi 96dBm a raz brak sygnalu. Prosze doradzcie
A jaka jest druga wartosc ??? diversity i czy obie zanikaja czy tylko jedna?? Masz antene zewnetrzna??
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 15:23 przez scorup, łącznie zmieniany 1 raz.
robb85

Post autor: robb85 »

Ta druga zanika a anteny zew. Nie mam.
Ta druga jak jest 96 dBm.
Pewnie trzeba w antenę zainwestować??
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 15:22 przez robb85, łącznie zmieniany 1 raz.
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

Tak. Ewentualnie poszukać lepszego miejsca na umiejscowienie modemu. Choć antena i tak jest zalecana gdyż dzięki temu może udać ci się osiągnąć lepszą jakość sygnału a zarazem prędkości tego neta.
Mały

Post autor: Mały »

Witam!

Na tej stronie klik przeczytałem ciekawy komentarz odnośnie stosowania dodatkowej anteny zewnętrznej do odbioru CDMA.
cytat z powyższej strony --> napisane przez: hoobz

Mam taki router i całkiem dobrze śmiga w kiepskich warunkach radiowych. Dodanie takiej anteny wcale nie musi poprawić jakości usługi gdyż standardowo router wyposażony jest w dwie anteny, a co za tym idzie diversity reception, które dodając niestandardową antenę może stracić cały efekt. Ponadto zastosowanie anteny o dużej kierunkowości może spowodować, że router będzie korzystał tylko z jednego BTSa, który może być akurat bardzo obciążony. Zatem nie wydaje mi się że to taki złoty środek.
Co o tym myślicie? :)
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 09:37 przez Mały, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Ma?y pisze:Co to tym myślicie?
Bzdury.
Receive diversity trochę pomaga,ale zysk z wystawionej na zewnątrz budynku anteny o duzym zysku energetycznym jest bez porównania większy,niż jakiekolwiek cudowne technologie na antenkach góra 2 dBd.
gorbi24
Użytkownik forum

Post autor: gorbi24 »

Witam! Założyłem dziś antene zewnętrzną. Dioda zapala się na zielono przez chwile . Zmienia się na pomarańczową i na chwile nawet na czerwoną ale większość jest zielona.Zasięg pokazuje na 4 , 5 kresek 90 db , 85 dbm. Takie ma wahania. Ruter nie chce się połączyć nawet na chwile a sprawdzony był pod nadajnikiem i działa dobrze.Nie wiecie może dlaczego nie chce się połączyć? Czy przyczyną może być wahanie sygnału?
Awatar użytkownika
Digitall

Czy PC i modem takie same jak podczas sprawdzenia?..
Łączysz się przez USB, WiFi, czy ethernet (LAN)?..
Jaki system operacyjny?
gorbi24
Użytkownik forum

Post autor: gorbi24 »

Modem mam połączony przez LAN. Przez USB to wcale nie chce się łączyć nawet pod nadajnikiem wyskakuję błąd wybierania. A system mam XP
jaras7

Post autor: jaras7 »

Mam modem MV400 od 3-ech dni i w żaden sposób nie chce się połączyć. Początkowo dynamicznie zmieniał się zasięg (raz 1 kreska, raz wszystkie, raz w ogóle) i łączył się poprzez na około 1 sekundę i po chwili się rozłączał. Dioda sygnału czasami migała na pomarańczowo, a czasami w ogóle się nie świeciła.

Teraz modem również się nie łączy. Próbowałem zarówno poprze skrętkę, jak i USB. Testowałem go na 3-ech systemach operacyjnych: XP Pro, Vista Home Premium i Windows 7 Beta.
Ciągle tak samo.

Były problemy z zainstalowaniem sterowników w systemach XP i Vista. Wyskakiwał komunikat, że modem nie może być zainstalowany. Ale jak wskazałem odpowiednią lokalizację (płyta z orange z aplikacją) to sma znalazł potrzebne sterowniki.

Teraz (po około 2 dniach) jak łączę poprzez USB. Ciągle piszę Axess Managerze ciągle pisze 'Brak sieci'. Urządzenie działa, prosi o PIN ale nie widzi sieci.
Przez skrętkę w ogóle nie reaguje.
Próbowałem dostosować się do waszych rad tzn. wyłączyłem żądanie PINU przy połączeniu z USB, oraz jak w nazwie użytkownika wspiywałem @orange (bez pl) mimo to bez skutku. Nazwa użytkownika i hasło nie chce wejść. Ciągle wyskakuje wspomniany przez jakiegoś użytkownika wyżej 'błąd 683' czy jakoś tak. No i oczywiście w Axess Managerze ciągle ciągle brak sieci.

Byłem w serwisie, dzwoniłem do Obsługi klienta. I mówili, że znajduję się w zasięgu. Zarzekali się, że u nich pokazuje, że jestem połączony. A u mnie kicha.
Awatar użytkownika
Digitall

Tak, login powinien być bez .pl..
Przez sam ethernet też zrobi, nie potrzeba do tego USB, przy czym chyba trzeba PIN wcześniej wyłączyć..

Nie wiem skąd są takie problemy.. Ja podłączyłem, połączyłem i działało. Nawet do instrukcji nie zaglądałem, przy czym wiedziałem, że ma być login bez .pl

Może RESET (od dołu modemu) pomoże w czymś? A potem ponowna konfiguracja krok po kroku..

Kod: Zaznacz cały

Jeżeli przez USB (szybki start):

1. Zakładka Ogólne:
- Wybór systemu: Tylko 1xEvDO
- Uczyń AxessManager domyślnym (odznaczone)
- Wyłącz automatyczne poszukiwanie portu USB (odznaczone)

2. Profil połączenia USB
- Edytuj (powinien być jeden na liście)
Nazwa: 1xEvDO
Login: CDM0xxxxx@orange (nie dawać końcówki .pl, a po CDM jest 0 - ZERO)
Hasło: (znajduje się w umowie w dziale Usługi telekomunikacyjne - literki i cyferki)
Zapamiętaj hasło TAK
Numer dostępowy #777

3. Zakładka RUIM:
- Żądanie kodu PIN dać Wyłączone (przyda się w każdym przypadku)

4. Zakładka Stan - można skonfigurować później - ustawienia routingu LAN i WiFi..

5. Zamknąć OK i tu nie pamiętam czy samo zrestartuje modem czy nie, ale po około minucie można samemu wyłączyć i włączyć modem.. oraz połączyć się z Internetem. Uruchom AxessManager -> Połącz
jaras7

Post autor: jaras7 »

Dzięki stary, ustawienia pomogły. Śmiga jak bajka :D

Tylko przez kabel Ethernet jeszcze nie trybi, masz jakieś propozycje/ustawienia ? :cfaniak:

I jak ustawić, żeby drugim komputerem łączyć się przez Wifi?
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Mi jakoś udało się połączyć dwa kompy, jeden przez Ethernet, drugi przez WiFi. W sumie nie bardzo wiem jak, ale działa :D I nawet po lanie da się grać, ale... coś się zaczęło dziać :/ Czasami komp zaczyna mi się zawieszać co kilka sekund... na 3-4 sekundy. Muszę zresetować połączenie żeby przestało. Ma ktoś pojęcie o co może chodzić??
Awatar użytkownika
Digitall

Kod: Zaznacz cały

Ustawienie połączenia przez ETHERNET (LAN) i WiFi (WLan) dla początkujących:

1. W Windowsie jeżeli były zmieniane kiedykolwiek ustawienia karty sieciowej, należy dać pozyskiwanie adresu IP automatycznie.. (Protokół TCP/IP dla ustawień danej sieci)

2. Podłączyć router do komputera kablem ETHERNET, powinien pokazać, że znaleziono sieć. Firewall nie powinien blokować komunikacji w tej sieci (Windowsowy nie będzie tego robił, każdy inny może, ale nie musi).

3. Uruchomić przeglądarkę Internetową, w adresie wpisać: 192.168.0.1

4. Login admin, hasło domyślne (chyba!) admin

5. W Basic Settings ustawić:

WAN Connection: EvDO Modem
WAN MAC Address: (nie ruszać)
Login: CDM0xxxxx@orange (nie dawać końcówki .pl, a po CDM jest 0 - ZERO)
Hasło: (znajduje się w umowie w dziale Usługi telekomunikacyjne - literki i cyferki) 
Authentification: PAP (CHAP, nie próbowałem czy działa, CDMA i tak podobno jest stosunkowo bezpieczne..)
Dial No: #777

Kliknąć APPLY

6. LAN IP Setup

IP Address: 192.168.0.1
IP Subnet Mask: 255.255.255.0 
Use Router as DHCP Server - TAK (dla mało zaawansowanych)
Starting IP Address: 192.168.0.2
Ending IP Address: 192.168.0.6 (między 2 a 6 - mieści się 5 komputerów, zakres można zwiększyć..)
DNS IP Address: 0.0.0.0

APPLY

7. Wireless Settings << WiFi - jeśli nie używamy to należy wyłączyć WiFi całkiem

Wireless Network  	
Name (SSID): Nazwa_swojej_sieci
Channel: 10 (lub inny nie zajęty, lub jeśli nie wiesz, to obojętnie...)
Mode: g and b

Security Options
WEP (Wired Equivalent Privacy) - ułatwi połączenia niektórych komórek i starszego sprzętu, jeśli nie to WPA, ale WPA inaczej się konfiguruje, czego tutaj już nie ma opisane

Authentication Type: 	Automatic
Encryption Strength: 	128bit (jeśli są problemy to 64bit, ale ze względów bezpieczeństwa 128bit lepsze)

Security Encryption (WEP) Key
Passphrase:  jakieś swoje hasełko i kliknąć GENERATE - na jego podstawie wygenerowany zostanie klucz dostępu do sieci w key1..
Np. 39B6114196E51CBA407017BF8D (dokładnie tyle znaków, niektóre przeglądarki mogą to pole mieć za krótkie, przez co nie pokażą całości i trzeba przesunąć / kopiować).
Tego klucza należy użyć przy dostępie do tej sieci przez WiFi

APPLY

8. System Settings

REBOOT THE SYSTEM

Powinno działać i LAN i WiFi po samym włączeniu routera, nic nie trzeba dodatkowo łączyć w przypadku LAN..
krzychu22t

Post autor: krzychu22t »

ktaczal pisze:
guma pisze:... Co ciekawe nie odnotowałem w ogóle tego problemu kiedy działam na pececie podpiętym na RJ-45.
czyli muszę zrobić jakiś sposób by urządzenie nie przechodziło do stanu uśpienia (rozłączania z internetem) oszukać aktywność LAN :-)

Chyba mam pomysł kabel RJ45 do dali w komplecie podłączyć do LAN 1 a LAN 2 i powinna być aktywność i nie powinno się rozłączać... teoretycznie to powinno działać wieczorem do sprawdzę i zobaczymy jak będzie się zachowywać.
Takie połączenie (czy tez kablem skrosowanym) przynosi zamierzony efekt? Router nie przechodzi w stan uśpienia przy korzystaniu wyłącznie z WLANu?

Jeszcze jedno pytanie do użytkowników anten zewnętrznych - znacząco wpływają one na przepustowość? Obecnie mam Download ~500kb/s, Upload ~450kb/s, ping ~100ms. Sygnał 3-4 kreski tj ok 93-96dB. Odległość od nadajnika w linii prostej 17km dodatkowo po drodze (w Piwnicach) mam największy radioteleskop w naszym kraju - średnica 32m i według mapki ze strony orange nie powinno u mnie juz byc zasięgu, no ale poki co od dwóch dni śmiga bez problemów - poza oczywiście przechodzeniem routera w stan uśpienia i tym że przez pierwsze 24h prawie cały czas pokazywał brak zasięgu, sygnał pojawiał się na pare sekund i znikał, mam nadzieje że była to wina operatora a nie np. innego położenia talerza radioteleskopu :)
janzet

Post autor: janzet »

Mam problem wziąłem CDMA na próbę i nie mogę zainstalować modemu .Wyskakuje komunikat;moduł nipoprawnie podpisany .Kiedy kliknę zainstaluj; wyskakuje ;włóż do staci dysków CDdysk AXESSTEL MOBILE USB PORT JNSTAL DYSK.Teraz łącze się z jnternetem przez skrętke.
janzet
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Daj spokoj z usb. Ethernet jest lepszym i szybszym rozwiazaniem. ;)
volvo132

Post autor: volvo132 »

Mam podłączony router kablem ethernet. Wszystko ladnie pieknie dziala, ale do czasu. Losowo co jakis czas trace neta na kompie do ktorego mam podlaczony router. Wszystkie diody sie swieca i polaczenie jest aktywne. Na 2 kompie u siostry ktorego lacze po wifi jest wszystko ok w momencie kiedy na głownym kompie nie ma neta. Dopiero po restarcie routera wszystko wraca do normy. Zauwazylem tez ze najczesciej sie tak dzieje gdy odpalam bearshare'a.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

volvo132 pisze:Losowo co jakis czas trace neta na kompie do ktorego mam podlaczony router.
Ja stawiałbym na problemy z kartą sieciową w komputerze. Ale podłącz router do innego komputera przez ethernet i zobacz czy na innym problem również występuje.
volvo132

Post autor: volvo132 »

Z tego co zaobserwowalem to chyba cos z portami jest nie tak. Odrazu po odpaleniu bearshare'a lub programu torrent net siada na main kompie. Karta sieciowa jest sprawna na 100%. Chyba, ze wina systemu bo wczesniej kombinowalem na usb i mozliwe ze jakies pozostalosci sa po driverach.

Sprawdzalem na 2 systemie windows 7 beta czy net wywali po odpaleniu bs lub torenta i ku mojemu zaskoczeniu wszystko dzialalo. Czyli musi byc cos zwalone w xp.

edit:
Problem rozwiazany. Winowajca calego zamieszania był firewall od programu ESET.
Ostatnio zmieniony 2009-03-15, 21:02 przez volvo132, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

A ja wciąż mam taki głupi problem. Łączę się przez WiFi ale co jakiś czas komp zaczyna mi się zacinać... tzn. nie podejmuje żadnych akcji (stoi) przez ok. 3 s. co jakieś 8 s. To działa nawet podczas wyłączania kompa. Zaczyna tak przycinać gdy wyłączam połączenie bezprzewodowe. Jak temu zaradzić?
ttomek90
Użytkownik forum

Post autor: ttomek90 »

KoD997, spróbuj może przeinstalować sterowniki karty Wifi, następnie spróbuj przy wyłączonym/usuniętym antywiurusie, a jak to nie pomoże, to zostaje Ci format windowsa. Ewentualnie zainstaluj dodatek SP3 jak jeszcze nie masz.

U mnie w domu wszystko śmiga elegancko po kablu i po wifi na XP i Viście.
kubiak007
Stały użytkownik forum

Post autor: kubiak007 »

CZEŚC dzisiaj nabyłem OFP na początku mialem trzy kreski w AXESSTEL manager i nie mogłem się połączyć, teraz mam ciągle brak sieci i czerwoną antenkę na schemacie. internet podlączony przez kabel ethernet
POMOCY :cry: :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

kubiak007 pisze:teraz mam ciągle brak sieci i czerwoną antenkę na schemacie.
Router nie łapie sygnału CDMA. Jedyne wyjście to spróbować z anteną zewnętrzną.
YaRoO
Użytkownik forum

Post autor: YaRoO »

Nie koniecznie musisz nie mieć zasięgu, skoro wcześniej miałeś 3 kreski. Sprawdź w axesstel manager czy w zakładce Ogólne i opcji wybór systemu masz ustawione na tylko EvDO. Jak masz inaczej to ci nie będzie łapał sygnału i będzie brak sieci (ja tak miałem i pomoc techniczna OFP nie potrafiła mi pomóc, aż sam doszedłem o co chodzi:). Ewentualnie jeżeli to nie pomoże to rzeczywiście może być problem z zasięgiem.
ODPOWIEDZ