ASUS WL-500gP + Huawei E630/E800/E870 + iPlus

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzyk
Początkujący użytkownik forum

ASUS WL-500gP + Huawei E630/E800/E870 + iPlus

Post autor: krzyk »

Witam wszystkich.

Jako że czekająca mnie zmiana lokalizacji wymusiła na mnie potrzebę pilnego zakupu mobilnego internetu (mam na to co prawda 2 tygodnie, ale "zużyłem" już 2 dni i dalej jestem w punkcie wyjścia), potrzebuję Waszej opinii na temat powyższej konfiguracji sprzętowej.

Generalnie muszę skorzystać z usług iPlusa i chciałbym wziąć któryś z ich modemów. E870 jest obecnie niedostępny, ale "może się znajdzie", jak to mi dziś oznajmiono. Cały ten internet potrzebuję rozdzielić przez WiFi na resztę domowników. Dobrze byłoby, aby cała konfiguracja wspierała oferowane ponoć przez iPlus'a 7,2Mbit (down)/2,0Mbit (up).

Na początku myślałem o WRT54G3G, ale im dłużej o nim czytałem, tym mniej mi się podobał. Na Forum znalazłem, że wielokrotnie polecany był wspomniany wyżej Asus (który nb. wygląda bardzo sympatycznie).

Czy któryś(-aś) z posiadaczy(-ek) (byłych/obecnych/niedoszłych) mógłby mi wyłożyć ewentualne zagrożenia wynikające z użycia powyższej konfiguracji?
Czy będę w stanie osiągnąć (choćby teoretycznie) maksymalne prędkości down/up iPlus'a?
Czy będzie to wymagać upgradu firmwaru (routera lub modemu)?
A może któryś z modemów nie jest obsługiwany przez tego Asusa, lub występują z nim problemy?

Z góry dzięki za pomoc

[Edit]
A może panikuję i WRT54G3G (w wersji EU lub EM) spełni powyższe potrzeby...
[/Edit]
Krzyk
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: ASUS WL-500gP + Huawei E630/E800/E870 + iPlus

Post autor: Patryk »

Asus WL-500gP to o wiele bardziej wszechstronne urządzenie od WRT54G3G,i co ważne,jest też tańsze.

A modem z HSUPA najlepszy będzie Huawei E230 - działa po wgraniu do routera firmware z http://koppel.cz.

Tylko pamiętaj,że prędkości 7.2/2.0 to w 99% przypadków czysta teoria,a zresztą wiele (jak nie większość) stacji Plusa oferuje tylko 3.6 i brak HSUPA.
krzyk
Początkujący użytkownik forum

Huawei B970

Post autor: krzyk »

Dzięki za odpowiedź!

Wygląda na to, że Plus sam znalazł rozwiązanie mojego problemu - Huawei B970 dostępny od poniedziałku (przy mojej taryfie za złotówkę) :cwaniak: Mam nadzieję, że nie będzie to tak jak w przypadku E870 - na papierze i w ofercie są, a w magazynach już nie :zdziwko:

B970 nie ma co prawda Wifi "n"-ki, ale pozostałe moje wymagania spełnia - HS(D/U)PA, WiFi b/g, złącze anteny, nieszpecący design. Ciekaw jestem jak będzie się sprawował na polu walki :D
Krzyk
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: reilord »

Apropos tego router'a. Wiem, ze temat poruszano tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15
Ale zrobil sie offtop i malo bylo o tym co mnie interesuje dlatego kontunuuje tutaj. Zreszta dot. glownie E160 z ERY (co jak sie przekonalem w przypadku Icona 225 - ma znaczenie).

Bede zmuszony skorzystac z oferty ery z netbookiem i tam oferuja E870 lub E160 i chcialbym kupic ten router z tego wzgledu, ze tylko w jednym miejscu w domu na K610 mam 4/5 kresek zasiegu 3G (mam nadzieje, ze nie zmieni sie to drastycznie gdy pojawia sie liscie na drzewach), a z netbookiem chcialbym poruszac sie po calym domu, stad potrzeba rozpropagowania internetu metoda wifi. Rozumiem, ze E870 odpada, bo nie warto inwestowac w dziwne rozwiazania typu gniazda EC pod USB. Czy E160 bedzie kiedys obslugiwala 7 MB? Czy jest do tego przystosowana sprzetowo? Czy pozostaje te 3,6? Czy z E160 nie bedzie problemow na asusie? Rozumiem, ze E160 ma wyjscie na antene?

I ponawiam pytanie poprzednika: czy ten router bedzie po prostu dzialal czy czekaja mnie jakies aktualizacje firmware i dni mozolnych konfiguracji?
O jakosc routera, jego stabilnosc itp. nie pytam, bo to ASUS.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

reilord pisze:Czy E160 bedzie kiedys obslugiwala 7 MB?
Jak Huawei wykaże dobrą wolę...bo to ten sam chipset,co E220.

[ Dodano: 2009-03-01, 16:52 ]
reilord pisze:Czy z E160 nie bedzie problemow na asusie?
Żadnych problemów nie będzie.

[ Dodano: 2009-03-01, 16:54 ]
reilord pisze:czy ten router bedzie po prostu dzialal czy czekaja mnie jakies aktualizacje firmware i dni mozolnych konfiguracji?
Trzeba wymienić firmware,bo oryginalne nie wie,co to modem :)
Awatar użytkownika
reilord

:) Ale ta wymiana firmware to raczej proscizna?
To teraz ja zrobie offtop, jedno podstawowe pytanie: czy dobrze mysle, ze modem (z racji tego, ze specjalnie stworzony do inernetu) bedzie lepiej lapal zasieg niz starsze telefony, ktore generalnie mialy dostepn do netu jako dodatek? Pytam, bo wciaz sie obawiam tych lisci ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

reilord pisze:Ale ta wymiana firmware to raczej proscizna?
Jest opisana przeze mnie w FAQ.

Co do modemów - różnie to bywa.
Telefony lepiej "lapią" zasięg,ale co z tego,skoro tak niski poziom i jakośc sygnału nie zapewnia odpowiedniej jakości połączenia data,choć do voice wystarcza.
Awatar użytkownika
reilord

To spadam do FAQ :ok:
ODPOWIEDZ