Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.
Przyznam ze zarowno na tym forum jak i na kilku innych zapoznawalem sie z tematem doboru optymalnej wielkosci MTU. Ale mam pewna niejasnosc w zwiazku z ktora prosze o slow kilka
Otoz jak wynikalo z lektury, wielkosc MTU badamy komenda: ping -r -l liczba adres, zmniejszajac liczbe bajtow od 1500 poczawszy az do uzyskania braku fragmentacji i pozniej ta najwieksza bez fragmentacji wpisujemy w ustawieniach optymalizowanych.
Tymczasem wykonalem badanie programem TCPOptimizer i uzyskalem wynik 1464 ktory wedlug wczesniejszej lektury powinienem wpisac. Tyle ze TCPOptimizer zalecil wpisanie 1492 (1464+28). Mam PPPoE. Czy zatem poprzednio wyczytane informacje byly mylne oczytane/zinterpretowane przeze mnie czy tez TCPOptimizer proponuje bledna wartosc?
Nie rozumiem pytania... net radiowy do antenki na dachu, kabelkiem do karty Realtek 8139 nastepnie routerek jako AP no i 3 kompy (stacjonarny+ okazjonalnie 2 laptopy). Chyba dobrze opisalem - niestety tematyka sieciowa jest mi niezbyt znana.
A dlaczego sie tym zajmuje? Z ciekawosci no i lubie wykorzystywac optymalnie sprzet ktory posiadam...
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-03, 21:14 ] Poprawa pisowni. Shift + litera i mamy dużą literę. Proste. Proszę pisać zdania z dużej litery.
Ostatnio zmieniony 2009-03-03, 21:14 przez niceboy, łącznie zmieniany 2 razy.
Moze wiecej nie bedzie nie oczekuje tego ale moze optymalniej bedzie mniej? Po to pytam aby ustawic optymalnie a tymczasem mam wrazenie ze zarowno tu jak i w innym moim poscie nie piszesz na temat (ropzumiesz o co tam pytam?) tylko czepiasz sie jakbys chcial cos wytknac. Nie neguje Twojej wiedzy/doswiadczenia ale nie podoba mi sie takie podejscie. A jesli nie masz nic do powiedzenia na temat nie odzywaj sie ale nie staraj sie wysmiac bo guru wszechwiedzacym zapewne nie jestes. I nie sil sie na pseudo dowcipne komentarze. Lepiej staraj sie pomoc jasno i odpowiadajac na temat.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-04, 00:18 ] Poprawa pisowni.
Kolego takie dyskusje to na PW, a nie oficjalne forum.
Ostatnio zmieniony 2009-03-04, 00:16 przez niceboy, łącznie zmieniany 1 raz.
niceboy pisze:moze wiecej nie bedzie nie oczekuje tego ale moze optymalniej bedzie mniej?
MTU jest optymalne gdy jest największe i nie powoduje problemów z połączeniem (timeouty). Ale widzę, że wiesz lepiej, więc co ja ci będę pisał.
Odnośnie reszty: nie wiem gdzie ty widzisz jakieś dowcipy lub silenie się na dowcipy. I szczerze mnie to nie interesuje. Mówiłem wszystko całkowicie poważnie, jak to odebrałeś - twoja sprawa. Nie mam jak kontrolować twoich nadinterpretacji.
Pytanie bylo proste: kto ma racje program wymagajac 1492 czy autorzy niektorych wypowiedzi wymagajacy 1464 gdyz jak napisalem metoda pingowa wykazala mi 1464 bajty optymalne. I wystarczylo napisac jedynie ze powinienem wpisac wartosc A lub B. Proste pytanie-prosta odpowiedz ale wszystko mozna skomplikowac daremna dyskusja typu "po co sie zajmujesz".
niceboy te ręczne ustawienia MTU w rzeczywistości to praktycznie nic nie dają.Swego czasu bawiłem się tym trochę,modyfikowałem Mtu i Riwn i powiem ci szczerze że nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy.Lecz robiłem to na swoim łączu , może u siebie będziesz widział jakąś różnicę.
Jo_gurt pisze:MTU jest optymalne gdy jest największe i nie powoduje problemów z połączeniem
Jo_gurt to najlepiej aby windows sam dobierał automatycznie optymalne wartości mtu,jeśli dobrze cię zrozumiałem?
Tomi 25 pisze:Jo_gurt to najlepiej aby windows sam dobierał automatycznie optymalne wartości mtu,jeśli dobrze cię zrozumiałem?
Jeśli nie ma problemów z połączeniem to tak. Generalnie MTU jest w idealnych warunkach ustalone dla danego rodzaju połączenia (np. Ethernet 1500, PPPoE 1492, modem analgowy trochę powyżej 500). I tak sobie windows ustawi. Bawić się warto jak pojawiają się problemy (np nie wyświetlają się tylko niektóre strony, inne działają OK), wtedy trzeba potestować niższe wartości od zalecanych. Oczywiście mówimy o sytuacji, w której modem jest podłączony bezpośrednio do komputera. Jeśli korzystamy z routera to na połączeniu router -> komputer 1500 jest OK, natomiast zabawa zaczyna się na połączeniu router -> operator.
Czy przez operatora rozumiesz providera? No wiec ja, na wszelki wypadek (nie wiem czy to ma znaczenie), testowalem pingi wysylajac je wlasnie na strone providera.
Ciekawostka:
W poprzedniej wersji firmware moj TP-Link ustawial domyslnie MTU dla PPPoE na 1480! obecnie domyslnie proponuje 1492.
A wracajac do watku... moze w sieciach jest inaczej ale kilka albo i wiecej razy poprawiajac gdzieniegdzie ustawienia domyslne udalo mi sie uzyskiwac lepsze efekty. Tak wiec zakladam ze ustawienia domyslne maja za zadanie bycia wschechstronnie dobrymi bo przeciez i uzytkownicy sa rozni i sprzet i cala infostruktura ale w konkretnych przypadkach nie zawsze musza byc optymalnymi. Ale to tylko moje zdanie ktore nikomu nie narzucam.
niceboy, Róznica 28 bajtów, o której mówiłeś, wynika z tego że w poleceniu ping możesz zadać rozmiar ładunku ("bagażu") dla pakietu ICMP ale do tego dochodzą jeszcze jego standardowe nagłówki (8 bajtów) oraz opakowanie protokołu IP równe 20 bajtów więc tak naprawdę wysyłałeś pakiety o rozmiarze zadanego ładunku + 28 bajtów. Dopiero ta zsumowana wartość jest równa rozmiarowi testowanego MTU.
Jo_gurt czyli jeżeli mierzymy ping i jeśli jest 100% straty to czy trzeba jednak dążyć do ustawień MTU ażeby było 0% straty?Jeśli nie będzie żadnych strat to wtedy mamy optymalnie ustawioną wartość MTU?