Witam
prosba o pomoc.
Mam publiczne IP w aster, 6 mbit.
Od niedawna zainstalowalem viste home 32 bit - i jakos wolno otwieraja mi sie strony www.
Przez net lacze sie : model kablowy do routerka DI-624 (DLink) i potem bezprzewodowo do mojego laptopa.
Mam wlaczone DHCP i static adres ustawiony na laptopa.
RObilem testy na stronach speedtest.net, www.dsl.cz i podobnych i tam wychodza mi pingi kilkanascie ms, upload i download tak jak pwoinien byc.
Jak robie przez cmd pinga na np. www.onet.pl to zawsze pokazuje mi najpierw pierwszy wynik - ze uplynal limit czasu żądania, potem normalnie mi pokazuje (19ms, TTL 58), potem trzeci wynik to znowu uplynal limti czasu żądania, czwarty wynik juz prawidlowy i zblizony do drugiego. Tak jakby co drugi ping dochodzil, a co drugi nie dochodzil.
Macie pojecie co moze byc tego przyczyna ? Na kablu net mi ladnie smiga, tylko przez wifi mam taki problem. Pliki, torrenty sie sciagaja dobrze i szybko. Wylacznie www strasznie muli, onet otwiera sie np. jakies pol minuty, reszta stron podobnie.
Dodatkowo zalezy mi na tym, abym na moim laptopie nie mial IP 192.168 itp. tylko to zewnetrzne, stale - 85.222.xxx.xxx - kiedys juz jakos sobie to na routerze ustawilem i smigalo, teraz jakos nie moge, nie wiem co zle robie.
Prosba o pomoc w tej sprawie, dajcie znac, czy jakies dodatkowe informacje sa wam potrzebne do diagnozy
pozdrawiam
scamdo
wolne otwieranie stron www
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: wolne otwieranie stron www
1. Masz jakiegoś firewalla na lapku? Antywirusy?
2. Ile kompów podpiętych?
2. Ile kompów podpiętych?
-
Czolem
mam firewalla visty, antyvir - to avast
komp jest tylko jeden podpiety
pzdr
scamdo
mam firewalla visty, antyvir - to avast
komp jest tylko jeden podpiety
pzdr
scamdo
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak powyłączasz to jest to samo?scamdo pisze:mam firewalla visty, antyvir - to avast
Jeśli tak, to żeby lapek dostał publiczny adres zrób coś takiego:scamdo pisze:komp jest tylko jeden podpiety
- wyłącz na routerze serwer DHCP
- podłącz kabel od modemu do gniazdka LAN a nie WAN
- połącz się radiowo z routerem
- zrestartuj modem
Sieciówka radiowa ustawiona na automat oczywiście.
-
Ok, to tak sprobuje
problem w tym, ze mam jeszcze w domu ipoda touch oraz lapka sluzbowego - i fajnie by bylo, aby tamto rowniez moglo smigac jak bede chcial sie polaczyc - masz jakies pomysly, jak to ustawic, aby hulalo z kilkoma podpietymi urzadzeniami ?
sprawdze w domu to z WANem wieczorem
pozdrawiam
scamdo
[ Dodano: 2009-03-04, 23:19 ]
czolem
z wylaczonym firewallem oraz antyvirem jest to samo - strny otwieraja sie 10 sek, 30 sek. w cmd jak wpisuje ping www.onet.pl albo jakikolwiek inny adres, to dalej mam tylko pozytywna odpowiedz dla co drugiej proby, a co druga jest info, ze uplynal limit czasu żądania.
Nie wiem jak wpiac sie przez ten WAN. Wpialem sie do LAN1 (mam 4 gniazda) i dalem w ustaieniach routera DHCP - disabled, w viscie mam ustawione, aby pobieral automatycznie wszystko - i nic nie chce mi sie ustawic. Jak pinguje przez router, to jest pozytywny, ale jak juz w z kompa, to nie ma pinga.
jak polacze sie przez zwykly kabel, to internet zapierdziela, a pingi smigaja pieknie (do onetu mam 11 - 12 ms)
please help...
Scamdo
problem w tym, ze mam jeszcze w domu ipoda touch oraz lapka sluzbowego - i fajnie by bylo, aby tamto rowniez moglo smigac jak bede chcial sie polaczyc - masz jakies pomysly, jak to ustawic, aby hulalo z kilkoma podpietymi urzadzeniami ?
sprawdze w domu to z WANem wieczorem
pozdrawiam
scamdo
[ Dodano: 2009-03-04, 23:19 ]
czolem
z wylaczonym firewallem oraz antyvirem jest to samo - strny otwieraja sie 10 sek, 30 sek. w cmd jak wpisuje ping www.onet.pl albo jakikolwiek inny adres, to dalej mam tylko pozytywna odpowiedz dla co drugiej proby, a co druga jest info, ze uplynal limit czasu żądania.
Nie wiem jak wpiac sie przez ten WAN. Wpialem sie do LAN1 (mam 4 gniazda) i dalem w ustaieniach routera DHCP - disabled, w viscie mam ustawione, aby pobieral automatycznie wszystko - i nic nie chce mi sie ustawic. Jak pinguje przez router, to jest pozytywny, ale jak juz w z kompa, to nie ma pinga.
jak polacze sie przez zwykly kabel, to internet zapierdziela, a pingi smigaja pieknie (do onetu mam 11 - 12 ms)
please help...
Scamdo