Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
A jeśli chodzi o tą interaktywną mapę zasięgu Plusa co jest dostępna na stronie Plusa ,czy te zasięgi są oficjalne? Mam na myśli głównie plusowy zasięg 3G stały a nie coś w stylu testują noteB a póżniej nagle nie ma 3G ale na mapce jest
Tomi 25, jak zauważysz to ta mapka nie jest oficjalna w tym sensie, że niemożna na nią się powołać bo Ci net nie chodzi HSDPA a na mapie jest. Mapka ma charakter wyłącznie orientacyjny.
Sundance_kid pisze:Czyli oby łądnie wyglądało jaki to świetny zasięg mamy.
Zauważyłem jednak, ze operatorzy (jestem pewien co do Ery i Plusa) nie przesadzają z tymi zasięgami. Zazwyczaj - w moim przypadku przynajmniej, zasięg przedstawiony na mapie jest nieco mniejszy od tego w rzeczywistości. Np. Zasięg 3G Ery kończy się na mapie około kilometra od mojego domu, a jednak mimo to udaje mi się złapać sygnał HSDPA o mocy -93dBm na Huawei E220 bez żadnej anteny, wewnątrz budynku. Podobnie z Plusem. Do mnie plusowe 3G w ogóle nie dochodzi, ale kolega który mieszka 2km bliżej NodeB-a prowadzi wideorozmowę w mieszkaniu mimo że wg mapy nie sięga do niego 3G .
Znajdę gdzieś info o planowanych nadajnikach LTE?? Interesuje mnie czy w mojej miejscowości postawią kiedyś nadajnik LTE od Orange.
Miejscowość WARKA, na razie mamy LTe z Plusa 2 nadajniki z czego widzę tylko jeden w realu drugi tylko na mapie jsst zaznaczony a fizycznie go nie ma i jeden od Play
MKwiatusz3K, tylko wykaz UKE czyli to co jest na mapce btsearch. Co miesiąc publikują dane. Oczywiście sama publikacja mówi, że operator może postawić stację bazową, ale kiedy to będzie wie tylko on sam.
Po ostatniej aktualizacji pozwoleń nadal brak pozwoleń na LTE Orange w warce jednak przed wczoraj telefon znalazł mi LTE Orange i LTE T-Mobile, jednak nie mogłem się z nimi połączyć a sprawdziłem dzisiaj już nie ma tych sieci.
Skoro mieli by teraz testowac te nadajniki to chyba pozwolenia powinny być wydane z ostatnia aktualizacją?
Witam, nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, ale spytam tutaj W miejscowości Czarna Sędziszowska w odległości 200m od autostrady A4 została postawiona wieża z nadajnikami (prawdopodobnie jeszcze nie działa bo przejeżdżając koło niej zasięg jest słabiutki) na stronie http://beta.btsearch.pl
w tym miejscu nie został wprowadzony jeszcze ten nadajnik, i tu moje pytanie czy jest jakaś stronka aby dowiedzieć się jaki tam operator wkroczył i z jakimi częstotliwościami? Bo niestety zasięg w tej okolicy jest tragiczny.
Dzięki wielkie wojteks wiele razy przeglądałem te mapkę i nigdy nie wpadłem żeby przełączyć na UKE , faktycznie T-Mobile tam weszło i widze że i lte tam jest, czy to znaczy że korzystając z internetu orange free net będę mógł próbować łączyć się z tym nadajnikiem?
A mnie ciekawi jedno bo na btsearch nie widzę numerów CID, itd stacji bazowej LTE,czy są jakieś publiczne wykazy nadajników LTE i takich parametrów w internecie ? .
Panowie złapałem zasięg LTE pewnego nadajnika, ale nie ma go w żadnym wykazie CID 21298 (LCID) 1135410.
Chciałbym wiedzieć na 100% czy to nadajnik play i na jakiej częstotliwości pracuje. Lokalizacja znajduje się między Grójcem a Białobrzegami?
Niestety na mapce btsearch nie ma bazy dla LTE.
Jaki masz modem? Może najlepiej będzie wymuszać poszczególne pasma i sprawdzać, na którym z nich łapiesz to LTE?
Mam modem Huawei b593s-22 na liście pozwoleń UKE też nie znalazłem tego nadajnika? Robię coś źle przy wyszukiwaniu, wydawało mi się, że jak mam numer nadajnika to mogę go sprawdzić w ich bazie a tam mam długość i szerokość geograficzną?