Jaką uzyskaliście maksymalną odleglość połączenia BT?
Moderator: Moderatorzy
- skalar13
- Stały użytkownik forum
Jaką uzyskaliście maksymalną odleglość połączenia BT?
Witam
Zamierzam zakupić Nokie 6230 i chce się z nią komunikować za pomoca BT. I mam do was pytanie jaka może być maksymalna odległość miedzy telefone a urządzeniem BT. W produktach BT pisze z reguły 100m ale czy to realne odległości?
Zamierzam szukać najlepszego zasięgu chodząc po mieszkaniu z telefonem i tam gdzie był by najmoscnieszy sygnał tam by stał tel. tylko czy na pewno połączenie jest na 100m ?
Zamierzam zakupić Nokie 6230 i chce się z nią komunikować za pomoca BT. I mam do was pytanie jaka może być maksymalna odległość miedzy telefone a urządzeniem BT. W produktach BT pisze z reguły 100m ale czy to realne odległości?
Zamierzam szukać najlepszego zasięgu chodząc po mieszkaniu z telefonem i tam gdzie był by najmoscnieszy sygnał tam by stał tel. tylko czy na pewno połączenie jest na 100m ?
Blue Connect + Nokia 6020 + oryginal CA-42 + antena kierunkowa Dipol = MAX 23kB/s
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaką uzyskaliście maksymalną odleglość połączenia BT?
Kiepsko czytasz, piszą tak w produktach typu USB2BT adapter. Natomiast w telefonach standard to 10m. Jak uzyskasz 15m na otwartej przestrzeni to już będzie sukces.skalar13 pisze: W produktach BT pisze z reguły 100m ale czy to realne odległości?
Back to the Future 

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja w mieszkaniu- betonowe sciany mam max 3 metry 

- magmike
Przez dwie ściany, ok. 5m 6310i działała z lekko obniżonym transferem, ale dała rade ;-)
pozdrawiam, magmike
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Spokojnie będzie działać.Ja zanim kupiłem modem do laptopa używałem Nokii 6230 i bluetooth.Kompa mam w pokoju a telefon stawiałem w kuchni bo tam miałem EDGE i śmigało.Odległość to jakieś 5 m i ściana ok 15cm.
- evad
- Stały użytkownik forum
zasięg BT zależy od klasy, vide: http://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth#Introductionskalar13 pisze:Zamierzam zakupić Nokie 6230 i chce się z nią komunikować za pomoca BT. I mam do was pytanie jaka może być maksymalna odległość miedzy telefone a urządzeniem BT. W produktach BT pisze z reguły 100m ale czy to realne odległości?
zasięg do 100 metrów oferują urządzenia BT klasy 1 i zazwyczaj są one najdroższe. telefony zwykle mają BT klasy 2. ja także używam N6230, do kilku metrów działa spoko, także przez ścianę i podłogę (tak też raz zdarzyło mi się skorzystać ;).
Dawid 'evad' Lorenz
- skalar13
- Stały użytkownik forum
A czy jak bym zakupił BT z taką antenką to wtedy bym nie musiał sie martwić o dobry zasięg? A ścian nie mam betonowych ale stropy tak. 

Blue Connect + Nokia 6020 + oryginal CA-42 + antena kierunkowa Dipol = MAX 23kB/s
- evad
- Stały użytkownik forum
być może, ale wiele zależy od jakości takiej antenki, charakterystyki itp. sama antenka jednoznacznej gwarancji nie daje, a wszystko zapewne wyjdzie w praniu.skalar13 pisze:A czy jak bym zakupił BT z taką antenką to wtedy bym nie musiał sie martwić o dobry zasięg? A ścian nie mam betonowych ale stropy tak.
Dawid 'evad' Lorenz
-
- Użytkownik forum
Nie wiem dlaczego utarlo sie na necie twierdzenie ze jesli telefon ma 10 metrow zasiegu na bluetooth to klucz bluetooth na USB 100 metrowy nie zda egzaminu. Zda egzamin ! A jedynym minusem takiego polaczenia bedzie spadek predkosci przesylu. Sam uzywam takiego 100 metrowego i omiata mi cale mieszkanie.Nie wiem skad wzielo sie to mylne twierdzenie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Takie twierdzenie wzięło się stądm że tak jest. Oczywiście noże BT sięgać lekko ponad te 10 metrów, jednak na pewnno nie będzie działało na 100m. Jest kilka telefonów na rynku, które mają BT o zasięgu 100m.
Back to the Future 

- skalar13
- Stały użytkownik forum
Sam telefon z tego co rozumiem wysyła sygnał o takiej mocy że wystarcza na 10m, ale na adapterze pisze że ma sygnał na 100m. Więc tak wogle zasięg powinien być dobry na conajmniej 50m. To czemu w praktyce jest inaczej to po co producent pisze że jego sprzet ma takie osiągi.
- magmike
Jeśli BT telefonu może połączyć się z innym adapterem w promieniu do 10 m, to nie wiem skąd Ci wychodzi te 50 :|
pozdrawiam, magmike
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Łącze się własnie przez Bluetooth i Nokie 6600. Myślę, że jeśli nie będziesz wychodził poza mieszkanie będzie bez problemów. Gdy mój telefon mam za dwoma grubymi ścianami wychodzi ok.30-35% mocy sygnału BT - nie zaobserwowałem spadków prędkości transmisji z netem. Po testowym wyniesieniu telefonu na dwór - moc sygnału ok.10% - prędkość bez zmian tylko czasem przerywało połączenie.
Używam USB Dongle Bluetooth (taki czerwony w cenie ok.50 zł o oprogramowaniem BlueSoleil).
Używam USB Dongle Bluetooth (taki czerwony w cenie ok.50 zł o oprogramowaniem BlueSoleil).
-
- Użytkownik forum
Jesli telefon ma zasieg 10 metrow a bluetooth na USB 100 metrow to logicznie rozumujac te wartosci powinny sie sumowac.Pomijam fakt ze producenci urzadzen naciagaja parametry sprzetu. Moje subiektywne zdanie jest takie ze na maxa do 50 metrow oba urzadzenia teoretycznie powinny sie widziec.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Gdzie tu logika?wk26 pisze:Jesli telefon ma zasieg 10 metrow a bluetooth na USB 100 metrow to logicznie rozumujac te wartosci powinny sie sumowac.
Jeżeli ktoś rzuci kamieniem na 100m a drugi mu go odrzuci na 10m, to czy kamień przebędzie całą drogę w obydwie strony?
Żeby urządzenia mogły działać w obydwie strony, to poza odbieraniem sygnałów muszą również mieć zdolność do ich wysłania na taką odległość.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- evad
- Stały użytkownik forum
moment, a jeżeli jedno urządzenie będzie klasy 1 (100m), a drugie klasy 2 (10m), to przy założeniu, że będą oddalone od siebie o 110m, to będzie działać, czy nie? :)Szadzik pisze:Takie twierdzenie wzięło się stądm że tak jest. Oczywiście noże BT sięgać lekko ponad te 10 metrów, jednak na pewnno nie będzie działało na 100m. Jest kilka telefonów na rynku, które mają BT o zasięgu 100m.
Dawid 'evad' Lorenz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiscie że nie. Jeśli już to może powinno być tak, że skoro jedno urządzenie ma zasięg 100m, a drugie 10m, to maksymalna odległość między nimi powinna teoretycznie wynieść 55m. Czy tak jest, tegto nie wiem, a eksperymentu przeprowadzić w tej chwili nie mogę.evad pisze:moment, a jeżeli jedno urządzenie będzie klasy 1 (100m), a drugie klasy 2 (10m), to przy założeniu, że będą oddalone od siebie o 110m, to będzie działać, czy nie?
Back to the Future 

-
A niby dlaczego?Szadzik pisze:Oczywiscie że nie. Jeśli już to może powinno być tak, że skoro jedno urządzenie ma zasięg 100m, a drugie 10m, to maksymalna odległość między nimi powinna teoretycznie wynieść 55m.
Podałem przykład z kamieniem i to samo dotyczy się zasięgu fal radiowych.

Jeżeli jedno z urządzeń jest zdolne wysłać sygnał z taką mocą, że dociera on (ten sygnał) tylko na 10m, to nie ma siły żeby inne urządzenie go wyłapało w odległości 100m czy też 55m.
Oczywiście pomijam tutaj sprawy propagacji fal itd, itp... oraz zakładam, że urządzenia pracują z oryginalnymi antenami i bez innych przeróbek.
Z racji propagacji fal, odległość ta może wynieść 5m albo np. 15m.....
Ale 55m to raczej się nie zrobi, bo niby na jakiej podstawie, to nie średnia matematyczna, tylko prawa fizyki

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- evad
- Stały użytkownik forum
faktycznie - tu masz rację, wobec czego moja, ani Szadzika teoria nie ma racji bytu...BliSki pisze:Jeżeli jedno z urządzeń jest zdolne wysłać sygnał z taką mocą, że dociera on (ten sygnał) tylko na 10m, to nie ma siły żeby inne urządzenie go wyłapało w odległości 100m czy też 55m.
Dawid 'evad' Lorenz
- magmike
BliSki dobrze gada, przykład z kamieniem idealny.
Jeśli dwa urządzenia o różnych klasach BT mają być sparowane to tylko na odległości gorszej klasy (mniejszej odległości). Moim zdaniem zasięg "100m" oznacza, że to urządzenie widzi inne właśnie w tym obszarze o takim promieniu i jeśli drugie ma też zasięg 100m to razem oddalone o 100m będą współpracować, ale jeśli jedno z nich ma zasięg 10m to podziałają razem tylko na odległości 10-ciu metrów.
Jeśli dwa urządzenia o różnych klasach BT mają być sparowane to tylko na odległości gorszej klasy (mniejszej odległości). Moim zdaniem zasięg "100m" oznacza, że to urządzenie widzi inne właśnie w tym obszarze o takim promieniu i jeśli drugie ma też zasięg 100m to razem oddalone o 100m będą współpracować, ale jeśli jedno z nich ma zasięg 10m to podziałają razem tylko na odległości 10-ciu metrów.
pozdrawiam, magmike
- evad
- Stały użytkownik forum
zgadza się, a zatem kajam się za wprowadzenie w błąd. :(magmike pisze:Moim zdaniem zasięg "100m" oznacza, że to urządzenie widzi inne właśnie w tym obszarze o takim promieniu i jeśli drugie ma też zasięg 100m to razem oddalone o 100m będą współpracować, ale jeśli jedno z nich ma zasięg 10m to podziałają razem tylko na odległości 10-ciu metrów.
Dawid 'evad' Lorenz
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Panowie o co ten spór.Bluetooth to nie komórka która,, prawie'' wszędzie ma zasięg.I co z tego że ma zasięg 100m.Czy ktoś o zdrowych zmysłach łączy kompa z telefonem który np.stoi u sąsiada?Zamiast polepszać połączenie to je się pogarsza.Przepraszam jesli kogoś obraziłem.
- magmike
Po prostu temat był o rzeczywistym zasięgu BT a zszedł na teoretyczny ;-)
pozdrawiam, magmike
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Rozwinę trochę przykład z kamieniem (zabawny jest
):
Więc, dwóch gości stoi naprzeciw siebie w odległości 100m. Jeden nazywa się pan "klasa 1", drugi pan "klasa 2". Klasa 1 ma tyle siły by rzucić kamieniem na 100m, klasa 2 - na 10m. Czyli jak 1 rzuci drugi oberwie, a gdy rzuci 2 zabraknie mu 90m
czyli nie będzie backlink'u (bo jak wiemy w połączeniach BT urządzenia podczas komunikacji przyjmują rolę master i slave ustanawiając stałego linka - wirtualne kable com)i połączenie będzie jednostronne - czyli nie będzie go w ogóle bo zabraknie sygnału reply 

Więc, dwóch gości stoi naprzeciw siebie w odległości 100m. Jeden nazywa się pan "klasa 1", drugi pan "klasa 2". Klasa 1 ma tyle siły by rzucić kamieniem na 100m, klasa 2 - na 10m. Czyli jak 1 rzuci drugi oberwie, a gdy rzuci 2 zabraknie mu 90m

-
A dzięki, tak myślałem o dobrym przykładzie i to jakoś tak obrazowo mi się wymyśliłoCurunir pisze:Rozwinę trochę przykład z kamieniem (zabawny jest

A Twoje rozwinięcie jest już perfekcyjne.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- skalar13
- Stały użytkownik forum
A nie idzie jakoś wzmocnić tego sygnału w telefonie? A jaki zasięg ma nokia 6230 BT?
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Musisz zobaczyć jaką ma klasę BT np. na nokia.pl ,ale pewnie ma k2 czyli 10m. Do domu to spokojnie wystarczy! Bo chyba nie masz zamiaru kłaść komórki na dworze, na ławce i siedzieć w domku na necie? 

- skalar13
- Stały użytkownik forum
Przykład z kamieniem był bardzo dobry ale jak to jest z normalnym zasięgiem telefonu. Przecież on nie wysyła sygnału na odległości kilku km tylko odbiera sygnał z BTSa to jak idzie sygnał zwrotny przecież telefon nie ma chyba takiej mocy aby przesłać sygnał na takie odległosci?
- evad
- Stały użytkownik forum
telefon musi wysyłać sygnał do BTS-a (w końcu jakoś Twój głos trafia do rozmówcy ;) i ma odpowiednią do tego moc. co więcej - jeżeli warunki sygnałowe temu sprzyjają, to moc ta jest 'duszona' jeszcze bardziej do niezbędnego minimum.skalar13 pisze:Przecież on nie wysyła sygnału na odległości kilku km tylko odbiera sygnał z BTSa to jak idzie sygnał zwrotny przecież telefon nie ma chyba takiej mocy aby przesłać sygnał na takie odległosci?
Dawid 'evad' Lorenz
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Wszystkie urządzenia komunikające się za pomocą fal działają na tej samej zasadzie - uprzedzając następne pytania w style "a jak jest z xxx". Różni się tylko zakres częstotliwości.
Ba! Wszystko co możemy nazwać siecią opiera się na zasadzie zapytań i odpowiedzi więc nie może być przypadku ,że w którąś stronę nie ma "zasięgu" itp.
Ba! Wszystko co możemy nazwać siecią opiera się na zasadzie zapytań i odpowiedzi więc nie może być przypadku ,że w którąś stronę nie ma "zasięgu" itp.