dynamiczne przydzielanie IP resetuje router, help :/

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
orzech
Początkujący użytkownik forum

dynamiczne przydzielanie IP resetuje router, help :/

Post autor: orzech »

Witam wszystkich

Problem mam dość niespotykany, przeryłem google ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi :/

Mam routerek edimax AR-7084gA, na WANie wisi neozdrada, a na LANie podpięte 2 kompy stacjonarne ustawione na pobieranie IP z DHCP.

Wszystko śmiga elegancko, kompy dostają dynamiczne IPki, gra muzyka ;)

Problem zaczyna się kiedy próbuję podłączyć do sieci laptopa (toshiba qosmio z jakąś tam swoją kartą Intel PRO/Wireless 2200BG ). Od razu zaznaczam że laptop nie sprawia problemów w pracy (na routerze netgeara) albo u kumpla (na liveboxie). Kiedy łączę się siecią domową router resetuje mi się kiedy laptop próbuje pobrać sobie IP :zdziwko: sic! wyłącza się, włącza i na nowo synchronizuje z ADSLem i łączy kompy... chyba że laptop wciąż próbuje się połaczyć, wtedy router znowu się resetuje :/ Kiedy ustawię na lapku stałe IP, łączy się elegancko... ale nie o to mi chodzi :/

Pytanie moje - dlaczemu nie mogę się połączyć z dynamicznym IP ? :/

Pomyślałem sobie że może to wina karty sieciowej w lapku, ale kiedy wpadła w moje ręce karta D-Linka AirPlus G DWL-G122 sytuacja była identyczna :/

Dodam że WiFi jest skonfigurowane poprawnie, PDA łączy się z siecią WiFi bez problemów i dostaje IP z DHCP (niestety nie miałem okazji sprawdzić jak zachowuje się sieć z innym laptopem), wszystkie MACi dodane są do puli dozwolonych wykluczam możliwość błędnego klucza sieciowego i ingerencji siostry lub innych obcych form życia ;) dopuszczam możliwość przeoczenia/niedopatrzenia jakiegoś istotnego faktu :P

dodam jeszcze że nie jestem laikiem ;) szkoły się pokończyło :P ale jakoś temat sieci nigdy nie był mi bliski ;) dlatego proszę mądrzejsze głowy o pomoc :roll:

pozdrawiam

EDIT: na kompach stacjonarnych jest win XP pro, na lapku XP home, na PDA windows mobile
roosseck
Początkujący użytkownik forum

Re: dynamiczne przydzielanie IP resetuje router, help :/

Post autor: roosseck »

mam identyczny problem z TP-Link WR841ND. w komórce wifi bez zarzutu. po lanie bez problemu, a laptop sie resetue kiedy wlaczam router do pradu

EDIT

Trzeba bylo zainstalowac nowe sterowniki do karty wlan w laptopie. karta to intel 2100. sterowniki od Dell'a nie dzialaly, a ze strony Intel'a wszystko gra
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: dynamiczne przydzielanie IP resetuje router, help :/

Post autor: Jo_gurt »

orzech, a ten Edek ma UPnP? Jeśli tak to spróbuj wyłączyć.
ODPOWIEDZ