Problem mam dość niespotykany, przeryłem google ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi

Mam routerek edimax AR-7084gA, na WANie wisi neozdrada, a na LANie podpięte 2 kompy stacjonarne ustawione na pobieranie IP z DHCP.
Wszystko śmiga elegancko, kompy dostają dynamiczne IPki, gra muzyka

Problem zaczyna się kiedy próbuję podłączyć do sieci laptopa (toshiba qosmio z jakąś tam swoją kartą Intel PRO/Wireless 2200BG ). Od razu zaznaczam że laptop nie sprawia problemów w pracy (na routerze netgeara) albo u kumpla (na liveboxie). Kiedy łączę się siecią domową router resetuje mi się kiedy laptop próbuje pobrać sobie IP

Pytanie moje - dlaczemu nie mogę się połączyć z dynamicznym IP ?

Pomyślałem sobie że może to wina karty sieciowej w lapku, ale kiedy wpadła w moje ręce karta D-Linka AirPlus G DWL-G122 sytuacja była identyczna

Dodam że WiFi jest skonfigurowane poprawnie, PDA łączy się z siecią WiFi bez problemów i dostaje IP z DHCP (niestety nie miałem okazji sprawdzić jak zachowuje się sieć z innym laptopem), wszystkie MACi dodane są do puli dozwolonych wykluczam możliwość błędnego klucza sieciowego i ingerencji siostry lub innych obcych form życia

dodam jeszcze że nie jestem laikiem

pozdrawiam
EDIT: na kompach stacjonarnych jest win XP pro, na lapku XP home, na PDA windows mobile