michal0404-93 pisze:wolę robić to z windy mniej strachu
No faktycznie, mniej strachu, przecież Windows się nigdy nie zawiesza. Ja tam wolę przez narzędzia udostępnione przez producenta. Asus EZ Flash to świetne rozwiązanie.
http://drivers.softpedia....load-43011.html
Z tąd mam BIOS (autoexec , FLASH895,m61smes2.f5 to te moje pliki nowego BIOSu)
Odpalam autoexec potem DOS i screen
To obraz z 'instalacji' BIOSu .
Czy jest jakis program który przetestuje mi PC i bede mógł na jego podstawie stwierdzić w czym problem.
Memtest mówi ze są problemy ale jakie?
Na moim RAM 512 w 1 slocie błedy a na kości kolegi nie.
A na 2 slocie wszystkie kości działają, a na 1 nie.
Na 2 sloty jeden dobry na pewno, a drugi tylko jak włoże kość kolegi 1GB
michal0404-93 pisze:Na 2 sloty jeden dobry na pewno, a drugi tylko jak włoże kość kolegi 1GB
Może ten ram 512 jest wolniejszy/dwustronny/jednostronny/zepsuty/niekompatybilny/przegrzany/przetaktowany itp.
Może kondensatory (czy inne elementy) na płycie się zestarzały i z 512 nie będzie działać a z 1GB tak. Przeważnie problem leży po stronie kości RAM.
michal0404-93:
Żaden inny program poza memtestem nie sprawdzi dobrze RAMu, bo w czasie swojej pracy sam musi z niego korzystać, a zatem jest uzależniony od jego sprawności. Memtest natomiast uruchamia się z dyskietki lub pendrive'a niezależnie od systemu operacyjnego, zatem ma do dyspozycji 100% RAMu, który może dzięki temu sprawdzić, samemu z niego nie korzystając.
W 1GB kości jest miliard komórek pamięci, z których niektóre mogą być w różny sposób uszkodzone i właśnie te są wyświetlane (tzn. ich adresy) przez program w trakcie testu.
O ile dobrze zrozumiałem, w drugim gnieździe wszystkie pamięci działają poprawnie, a w pierwszym generują błędy - więc obstawiałbym raczej uszkodzenie płyty głównej w rejonie pierwszego slotu, ewentualnie (mniej prawdopodobne) uszkodzony kontroler pamięci w procesorze. A tę jedyną działającą w pierwszym slocie pamięć sprawdzałeś memtestem właśnie w tym gnieździe?
Dla pewności możesz jeszcze przetestować kości na innym kompie i jeżeli okażą się dobre, to czeka cię albo wymiana, albo korzystanie wyłącznie z drugiego slotu.