wykrywanie ilości telefonów komórkowych

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yasiek
Początkujący użytkownik forum

wykrywanie ilości telefonów komórkowych

Post autor: yasiek »

Witajcie,

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie i nurtuje takie pytanie, czy możliwe jest stworzenia urządzenia, które po zainstalowaniu (np. w pomieszczeniu) będzie w stanie podać mi ilość telefonów komórkowych które się w nim znajdują.

Nie chodzi o detektor - takie urządzenia, z tego co się orientuję, bazują na wykrywaniu fali elektromagnetycznej wytwarzanej podczas komórkę w trakcie jej aktywności (nie potrafią natomiast wyodrębnić ilości aparatów).

Czy coś takiego jest w ogóle do zrobienia? a jeśli tak - jaki mniej więcej byłby koszt produkcji takiej skrzyneczki? :)

pozdrawiam i z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: wykrywanie ilości telefonów komórkowych

Post autor: Blido »

yasiek pisze:Czy coś takiego jest w ogóle do zrobienia?
Teoretycznie tak, ale żeby wiedzieć ile konkretnie komórek jest zalogowanych do sieci, musiałbyś podsłuchiwać sygnał z nich. A to jest nielegalne.
yasiek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: yasiek »

Słyszałem właśnie, że pod względem prawa to może przejść - podobno ogólnie nasłuchiwanie sieci nie jest nielegalne.
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

Zeby to sprawdzic kazdy telefon musi byc wlaczony...
A to juz poda niedokladna ilosc telefonow...
Po reszta...do czego takie urzadzenie moze Ci posluzyc?
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
ODPOWIEDZ