Orange BE + Merlin XU870 - nie widzi modemu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange BE + Merlin XU870 - nie widzi modemu.
Witam.
W dniu wczorajszym w ramach pewnego programu naukowego, ja i 9 innych osób z mojej szkoły otrzymaliśmy laptopy TOSHIBA L300-1c8
wraz z dostępem do internetu Orange Business Everywhere na modemie Merlin XU870.
Przy próbie instalacji internetu pojawiał się pierwszy problem który rozwiązaliśmy od razu. Płytka CD z oprogramowaniem nie obsługiwała Visty. Aktualne oprogramowanie wraz ze sterownikiem ściągnąłem z Orange.pl
Instalacja ruszyła.
Przyszedł czas na założenie modemu. Wsadziłem kartę SIM zgodnie z instrukcją do modemu (mniejsza część z wystającą główką). Modem następnie wsadziłem w taką jakby metalową dużą kartę (coś jak adapter).
Całość wsadzamy do laptopa. Do środka wchodzi ok. 50%, pozostała część karty wystaje.
I niestety jakby nie wsadzać, czego by nie instalować żaden komputer za żadne skarby nie chce wykryć modemu.
Nie wiemy co mamy robić?
Proszę o pomoc.
Pozdr.
W dniu wczorajszym w ramach pewnego programu naukowego, ja i 9 innych osób z mojej szkoły otrzymaliśmy laptopy TOSHIBA L300-1c8
wraz z dostępem do internetu Orange Business Everywhere na modemie Merlin XU870.
Przy próbie instalacji internetu pojawiał się pierwszy problem który rozwiązaliśmy od razu. Płytka CD z oprogramowaniem nie obsługiwała Visty. Aktualne oprogramowanie wraz ze sterownikiem ściągnąłem z Orange.pl
Instalacja ruszyła.
Przyszedł czas na założenie modemu. Wsadziłem kartę SIM zgodnie z instrukcją do modemu (mniejsza część z wystającą główką). Modem następnie wsadziłem w taką jakby metalową dużą kartę (coś jak adapter).
Całość wsadzamy do laptopa. Do środka wchodzi ok. 50%, pozostała część karty wystaje.
I niestety jakby nie wsadzać, czego by nie instalować żaden komputer za żadne skarby nie chce wykryć modemu.
Nie wiemy co mamy robić?
Proszę o pomoc.
Pozdr.
Re: Orange BE + Merlin XU870 - nie widzi modemu.
Pisałem to już wiele razy - do tego modemu Vista nie potrzebuje ŻADNYCH dodatkowych sterowników - system sam wykrywa ten modem.popek2p pisze:Płytka CD z oprogramowaniem nie obsługiwała Visty. Aktualne oprogramowanie wraz ze sterownikiem ściągnąłem z Orange.pl
To coś to przejściówka? To zapewne w niej tkwi problempopek2p pisze:Modem następnie wsadziłem w taką jakby metalową dużą kartę (coś jak adapter).
-
Oto zdjęcia, które pokazują modem tą przejściówkę i wejście w laptopie 

[/URL
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8b3b28843422f03e]

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8b3b28843422f03e]

Przecież ten lapek ma chyba gniazdo expresscard???popek2p pisze:zdjęcia, które pokazują modem tą przejściówkę i wejście w laptopie
Zdejmij przejściówkę i włóż sam modem

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, mimo wielkiego gniazda włożyć sam modem bez przejsciowki, to jest gniazdo expresscad 54 kompatybilne z kartami 34paszczak pisze:Zdejmij przejściówkę i włóż sam modem
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
!!
Pozwólcie, że dodam coś od siebie.
Zrobiłem tak jak polecaliście (czyt. odłączyłem adapter i wstawiłem kartę w slot), bo mam taki sam modem i taki sam laptop.
OK, załapało, zainstalowało. Musiałem zainstalować najnowszą BE w wersji 8, bo siódemka nie współpracuje z Vistą.
Teraz tak - mieszkam na prowincji, nie wyłapuje mi w ogóle żadnych połączeń. Jedynie w Windowsowskim "Połącz z..." znajduje mi połączenie telefoniczne do BE i jeszcze jakiś "3G Connection", z tym że do połączenia wymaga nazwy usera i hasła, a ja czegoś takiego nie dostałem.
Dziwne, powinny być chociaż połączenia przez GPRS, bo takie swobodnie wykonuję przez komórkę, ale komórki nie mam w Orange, a w Erze. Dodam jeszcze, że w aplikacji, kiedy chcę ręcznie wybrać operatora komórkowego znajduje mi tylko Erę i Plusa. Orange nie ma na liście. Brak zasięgu?
Tak więc - w jaki sposób w ogóle mam złapać połączenie? Jak je wyszukać w tej wersji oprogramowania? Dioda na modemie świeci ciągłym czerwonym światłem, co niby oznacza, że żadna z usług nie jest dostępna. Ale żeby GPRS nie był dostępny? Kpina.
Proszę o odpowiedź!
Zrobiłem tak jak polecaliście (czyt. odłączyłem adapter i wstawiłem kartę w slot), bo mam taki sam modem i taki sam laptop.
OK, załapało, zainstalowało. Musiałem zainstalować najnowszą BE w wersji 8, bo siódemka nie współpracuje z Vistą.
Teraz tak - mieszkam na prowincji, nie wyłapuje mi w ogóle żadnych połączeń. Jedynie w Windowsowskim "Połącz z..." znajduje mi połączenie telefoniczne do BE i jeszcze jakiś "3G Connection", z tym że do połączenia wymaga nazwy usera i hasła, a ja czegoś takiego nie dostałem.
Dziwne, powinny być chociaż połączenia przez GPRS, bo takie swobodnie wykonuję przez komórkę, ale komórki nie mam w Orange, a w Erze. Dodam jeszcze, że w aplikacji, kiedy chcę ręcznie wybrać operatora komórkowego znajduje mi tylko Erę i Plusa. Orange nie ma na liście. Brak zasięgu?
Tak więc - w jaki sposób w ogóle mam złapać połączenie? Jak je wyszukać w tej wersji oprogramowania? Dioda na modemie świeci ciągłym czerwonym światłem, co niby oznacza, że żadna z usług nie jest dostępna. Ale żeby GPRS nie był dostępny? Kpina.
Proszę o odpowiedź!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
urbanizator w aplikacji nie zaznaczone ejst wymuszenie 3G np? A co do loginu i hasła to internet
-
OK, znalazłem te dane również na stronie Orange (nazwę i hasło). Ale nie wiem jakiego numeru użyć do połączenia?
3G nie jest wymuszane - ustawione jest na Automatyczny
3G nie jest wymuszane - ustawione jest na Automatyczny
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
urbanizator *99#
[ Dodano: 2009-03-07, 16:26 ]
Lub *99***1#
Ale jak nie wyszukuje sieci to kiepsko. W całej lokalizacji w której się znajdujesz tak jest?
[ Dodano: 2009-03-07, 16:29 ]
A w ogóle w tym : Numery dostępowe, APN i loginy temacie znajdziesz wszystkie dane do połączenia.
Lub *99***1#
Ale jak nie wyszukuje sieci to kiepsko. W całej lokalizacji w której się znajdujesz tak jest?
[ Dodano: 2009-03-07, 16:29 ]
A w ogóle w tym : Numery dostępowe, APN i loginy temacie znajdziesz wszystkie dane do połączenia.
-
Niestety, oba nie działają. Już po wpisaniu hasła wyrzuca błąd połączenia.Sundance_kid pisze:urbanizator *99#
Lub *99***1#
Tak, próbowałem szukać zasięgu w trzech oddalonych od siebie pokojach w domu. W żadnym niestety nie znalazłem nic.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
urbanizator na zewnątrz? Telefon jakiś w Orange masz? Lub bez smoka?
Nie bedzie działało jak nie ma zasięgu.
Nie bedzie działało jak nie ma zasięgu.
-
NicSundance_kid pisze:urbanizator na zewnątrz?
Tak, wrzuciłem kartę do Nokii 6310i bez smoka. Wywaliło coś, że karta jest niezarejestrowana. Mogłem przejrzeć usługi, ale zasięgu nie pokazywało.Sundance_kid pisze:urbanizatorTelefon jakiś w Orange masz? Lub bez smoka?
Wiadomo :E najwyraźniej go nie ma, bo diodka cały czas świeci na czerwono...Sundance_kid pisze:urbanizator Nie bedzie działało jak nie ma zasięgu.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
urbanizator skoro w telefonie nie działa również to zaczyna nasuwać się roziwązanie: uszkodzona karta. Masz pożyczyć/zakupić jakąś na próbę i zobaczyć czy pokarze zasięg? Zadzwoń do Orange w sprawie tej karty.
W modemie XU870 jeśli dioda pali się cały czas na czerwono to oznacza kłopoty sprzętowe - sterowniki itd. Dioda musi migaćurbanizator pisze:diodka cały czas świeci na czerwono...
Dopiero w trakcie poprawnej pracy dioda się pali kolorem stosownym do zasięgu ale nigdy nie czerwonym.
Zrób kwerendę modemu, może coś wyłapie
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pin masz wyłączony? Bo jak go nie podasz to się bedzie świeciło na czerwono i żadnej usługi nie będzie.urbanizator pisze:Dioda na modemie świeci ciągłym czerwonym światłem, co niby oznacza, że żadna z usług nie jest dostępna
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Może trzeba aktywować kartę?urbanizator pisze:Wywaliło coś, że karta jest niezarejestrowana
-
Da, to pomogło.paszczak pisze:Może trzeba aktywować kartę?urbanizator pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-13, 19:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-13, 19:17 przez urbanizator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
urbanizator, czemu bawisz się w archeologa i odgrzebujesz takie stare tematy?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.