polaczenie dwoch AP jak to zrobic?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
polaczenie dwoch AP jak to zrobic?
Witam.
Chcialbym podlaczyc nastepny komputer do sieci domowej po wifi.Odleglosc od routera ktory obecnie posiadam (Dlink DI-524) jest za duza i sygnal jest bardzo slaby lub go nie ma wcale.Wiem ze mozna pokombinowac z antenkami ,wzmacniaczami ale nie o to mi chodzi.Zalezy mi na tym zeby to byl AP moze byc z routerkiem poniewaz w przyszlosci moze bede podlaczal inne kompy po kablu.Czy istnieje taka mozliwosc zeby podlaczyc jakis AP do tego Dlinka? Czy musza byc dwa tej samej firmy czy nie koniecznie?
Pozdrawiam
Chcialbym podlaczyc nastepny komputer do sieci domowej po wifi.Odleglosc od routera ktory obecnie posiadam (Dlink DI-524) jest za duza i sygnal jest bardzo slaby lub go nie ma wcale.Wiem ze mozna pokombinowac z antenkami ,wzmacniaczami ale nie o to mi chodzi.Zalezy mi na tym zeby to byl AP moze byc z routerkiem poniewaz w przyszlosci moze bede podlaczal inne kompy po kablu.Czy istnieje taka mozliwosc zeby podlaczyc jakis AP do tego Dlinka? Czy musza byc dwa tej samej firmy czy nie koniecznie?
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: polaczenie dwoch AP jak to zrobic?
ravgroup, tzn chcesz z AP zrobić coś a'la radiowa karta sieciowa?
Do tego najlepiej nadają się Ovislinki.
-
cos w tym stylu....tylko czy musza byc po obu stronach(dwie sztuki?)? nie da sie wykorzystac do tego obecnego juz di-524?Jo_gurt pisze:ravgroup, tzn chcesz z AP zrobić coś a'la radiowa karta sieciowa?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn jeden Ovislink, który będzie się łączył z DI-524 (jeśli sygnał będzie odpowiednio silny).
Liczba mnoga była w sensie "produkty z asortymentu firmy ovislink"
Liczba mnoga była w sensie "produkty z asortymentu firmy ovislink"

-
OK.Rozumie teraz.Czytalem wlasnie o tych Ovislinkach i nie bylem pewien czy dwa czy jeden.Sa dwa modele ktory bedzie lepszy?
Ovislink WL-5450AP
Ovislink WL-5460AP
Ovislink WL-5450AP
Ovislink WL-5460AP
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym brał tego drugiego. Niedawny upgrade firmware'u dał mu parę funkcji więcej.
-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zaznaczam, że powinien współpracować z D-Linkiem. Ogólnie D-Linki mają opinię raczej kapryśnych co do kompatybilności. Ale Ovisy są za to bardzo tolerancyjne