Router kablowy z modemem ADSL + router WiFi WRT54GL problem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

kastatd
Początkujący użytkownik forum

Re: Router kablowy z modemem ADSL + router WiFi WRT54GL problem

Post autor: kastatd »

ja.michal pisze:Ustaw adres IP stały, bramę, maskę, DNSy etc. Powinno hulać. :)
Zrobiłem jak napisałeś i dalej nie mogę wejść na to IP z przeglądarki i pingowanie nie przynosi efektu. Dziwne dziwności :p
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Widać coś za dużą drogę ma pakiet do przelecenia. ;) A z Linksysa Drayteka da się spingować?
kastatd

ja.michal pisze:Widać coś za dużą drogę ma pakiet do przelecenia. ;) A z Linksysa Drayteka da się spingować?
Wynik: 5 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss :zdziwko:
Jutro wgram sobie nowszy firmware i sie pobawie, bo dzisiaj mam już dosyć. Potestuje też na drugim lapie wifi jak sobie poradzi i napisze co i jak.

Póki co dziękuję za nieocenioną pomoc ;)
Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kastatd pisze:utro wgram sobie nowszy firmware i sie pobawie, bo dzisiaj mam już dosyć.
Ja też tak na 1/2 pary już. ;)
kastatd pisze:Póki co dziękuję za nieocenioną pomoc ;)
Niema sprawy. ;) Jak coś to wpadaj i pytaj. Co dwie głowy to nie jedna... właściwie multum głów. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kastatd, ja mam dla ciebie taką propozycję:
- wyłącz serwer DHCP na Linksysie
- skonfiguruj WPA2 (czy co tam chcesz) na WiFi
- ustaw jego adres LAN w jakiś sensowny sposób (z podsieci LAN DrayTeka)
- połącz kablem LAN Drayteka z LANem Linksysa
i już.
kastatd

Jo_gurt pisze:kastatd, ja mam dla ciebie taką propozycję
Póki co mam takie coś:
Obrazek

i nie wiem co mam wpisać w pola odnośnie "Internet Connection Type" w Twoim sposobie. Bo jak rozumiem mam wpiąć kabel z DrayTeka nie do gniazda WAN tylko w jedno z 4 LAN w Linksysie?

EDIT: OK już sobie poradziłem. "Internet Connection Type" może być wg. mnie jakiekolwiek, bo i tak do gniazda WAN nie będę się podpinać nigdy w tej konfiguracji (ustawiłem na Auto, ale na Static IP też działało).
Teraz połączyłem DrayTeka ze switchem Linksysa, wyłączyłem na Linksysie DHCP i bez problemu mogę się zalogować na DrayTeka jak i przyznaje mi adres karty sieciowej z DHCP routera kablowego :hurra: :zdrowko:

Teraz mam jeszcze pytanie co do samego WiFi. Czy po instalacji Tomato można mieć jakieś inne tryby niż tylko AP, bo z tego co widzę, to tylko jako taki może pracować ten WRT54GL na firmowym sofcie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kastatd pisze:Teraz połączyłem DrayTeka ze switchem Linksysa, wyłączyłem na Linksysie DHCP i bez problemu mogę się zalogować na DrayTeka jak i przyznaje mi adres karty sieciowej z DHCP routera kablowego
Dokładnie o to chodziło :)
kastatd pisze:Czy po instalacji Tomato można mieć jakieś inne tryby niż tylko AP
No jest ich kilka, ale nie przydatne dla ciebie w takiej konfiguracji. Mógłbyś ewentualnie wrzucić Tomato lub OpenWRT i zamiast 4xLAN + 1xWAN zrobić sobie 5xLAN, ale to tylko jeśli ci potrzebny kolejny port LAN (choć masz ich 6 wolnych).
kastatd

Jo_gurt pisze:No jest ich kilka, ale nie przydatne dla ciebie w takiej konfiguracji. Mógłbyś ewentualnie wrzucić Tomato lub OpenWRT i zamiast 4xLAN + 1xWAN zrobić sobie 5xLAN, ale to tylko jeśli ci potrzebny kolejny port LAN (choć masz ich 6 wolnych).
Tak tylko pytałem z ciekawości, bo nigdy nie wiadomo kiedy przyda się w trybie Client, gdyby moja karta w lapie okazała się za słaba. Póki co nie zmieniam firmware, bo nie mam takiej potrzeby, a jak coś pójdzie nie tak, to zostane z uwalonym routerem bez gwarancji.

Ok to temat w takim razie do zamknięcia i dziękuję Wam za pomoc.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ