Mam nokie 6021 i na IR wyciągam 144kbps a na BT tylko 70kbps
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam nokie 6021 i na IR wyciągam 144kbps a na BT tylko 70kbps
Witam,
nie wiem gdzie leży problem ale na podczerwieni wyciągam 144kbps, a na BT tylko nie całą połowę tego.
Dokładny opis:
-IR
Telefon leży przy laptopie, łączy się normalnie przez DialUp i chodzi bardzo ładnie tylko że musi leżeć blisko laptopa.
-BlueTooth
Telefon leży też tak samo blisko przy laptopie. Kupiłem odbiornik-nadajnik BT na USB. Korzytam z oprogramowania BlueSoleil. Łącze się podobnie jak przy IR przez DialUp tylko prędkości są o połowe mniejsze (a myślałem że będą choć trochę większe).
Proszę o pomoc
Elvis
nie wiem gdzie leży problem ale na podczerwieni wyciągam 144kbps, a na BT tylko nie całą połowę tego.
Dokładny opis:
-IR
Telefon leży przy laptopie, łączy się normalnie przez DialUp i chodzi bardzo ładnie tylko że musi leżeć blisko laptopa.
-BlueTooth
Telefon leży też tak samo blisko przy laptopie. Kupiłem odbiornik-nadajnik BT na USB. Korzytam z oprogramowania BlueSoleil. Łącze się podobnie jak przy IR przez DialUp tylko prędkości są o połowe mniejsze (a myślałem że będą choć trochę większe).
Proszę o pomoc
Elvis
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Mam nokie 6021 i na IR 144kbps a BT tylko 70kbps
Pytanie: o jaką prędkość Ci chodzi? O prędkość, która pokazuje się w trayu po najechaniu na ikonkę "komputerków", czy przesyłu danych jak już połączysz się z netem?elvis1 pisze:nie wiem gdzie leży problem ale na podczerwieni wyciągam 144kbps, a na BT tylko nie całą połowę tego.
Jesli chodzi Ci o to pierwsze, to zapomnij, nie ma to żadnego znaczenia.
Back to the Future 

-
Chodzi mi o faktyczną prędkość tzn. spr speedtestem
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale aktualnie korzystam z v. 1.6 BlueSoleil. Właśnie ściągam nowszą zobaczymy czy to ma jakieś znaczenie. Odezwe się z wynikami
Ma ktos jeszcze jakies sugestie???
Z góry dzięki
Elvis
PS
Różnica w prędkościach jest znaczna da się to odczuć już przy samym przeglądaniu www

Z góry dzięki
Elvis
PS
Różnica w prędkościach jest znaczna da się to odczuć już przy samym przeglądaniu www

-
I nic to nie dało :(
Instalacja nowszego oprogramowania nic nie pomogła 
Prosze o dalsze sugestie.
Bo według speedtestu to mam o połowe wolniejsze łącze
Pozdr
elvis

Prosze o dalsze sugestie.
Bo według speedtestu to mam o połowe wolniejsze łącze

Pozdr
elvis
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Re: Mam nokie 6021 i na IR wyciągam 144kbps a na BT tylko 70kbps
Rozwiązanie jest tak proste, że aż ciężko na nie wpaść
Zwiększ maksymalnie prędkość Bluetooth Dun Modem we właściwościach modemu i daj na max prędkość wszystkich portów szeregowych bo standardowo BlueSoleil ustawia na 9600 bit/s.

-
:(
Nie pomogło
dalej transfer na BlueTooth na poziomie 80 kbps (10KB/s) a na IRdzie ok. 144 kbps (18 KB/s).
Proszę o pomysły. A może te BlueTooth kupiłem słabej jakości do kompa na USB, czy to możliwe?
Z góry dzięki
elvis

Proszę o pomysły. A może te BlueTooth kupiłem słabej jakości do kompa na USB, czy to możliwe?
Z góry dzięki
elvis
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Re: Mam nokie 6021 i na IR wyciągam 144kbps a na BT tylko 70kbps
Wątpię, by była to wina BT. Dla przykładu ja mam takie czerwone USB Dongle z opr.BlueSoleil pod Winde, kupione za oko.50 zł i jest ok. Gdy nie ustawię prędkości portów zachowuje się identycznie jak u Ciebie, czyt. tragicznie niska prędkość.
Na 80% masz coś namieszane w ustawieniach. Mało istotna jest wersja BlueSoleil bo nawet na najniższych działa, po ustawieniu, poprawnie.
Na 80% masz coś namieszane w ustawieniach. Mało istotna jest wersja BlueSoleil bo nawet na najniższych działa, po ustawieniu, poprawnie.