A wiec mam do dyspozycji Linksysa WAP54g ,kompa z karta sieciową lan ,dostep do netu poprzez play HSDPA. No i chcialbym podzielic net na kila kompow poprzez WIFi.
Moze ktos ma pomysl jak najsprawniej to zrobi przy pomocy tylko tego sprzetu?
Z gory dzieki
pozdrawiam
Komp ktory mialby slozyc za serwer to jakas P3 800Mhz , chyba 512 ramu,usb.
Jak podzielic HSDPA przy pomocy WAP54g , słabego komp...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Re: Jak podzielic HSDPA przy pomocy WAP54g , słabego komp...
Przechodzilem przez to samo tylko ja korzystam w holandii z t-mobile
Wiec pod kompa podlanczasz modem playa i robisz udostepnianie polaczenia ICS na drugiego kompa(w tym przypadku Linsys)i z niego udostepniasz na reszte kompow albo kupujesz router 3G:)
Tylko czy to ma w twoim przypadku sens jak masz limit danych?
Ja to sobie moge pozwolic na cos takiego gdyz brak limitow mi na to pozwala.
Wiec pod kompa podlanczasz modem playa i robisz udostepnianie polaczenia ICS na drugiego kompa(w tym przypadku Linsys)i z niego udostepniasz na reszte kompow albo kupujesz router 3G:)
Tylko czy to ma w twoim przypadku sens jak masz limit danych?
Ja to sobie moge pozwolic na cos takiego gdyz brak limitow mi na to pozwala.
Ostatnio zmieniony 2009-03-13, 19:02 przez PapaSmerf82, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Linux - najprościej Debian albo Ubuntu server.siwas pisze:Moze ktos ma pomysl jak najsprawniej to zrobi przy pomocy tylko tego sprzetu?
Sam tak mam - konfiguracja sprzętowa podobna - PC z VIA C3 800,switch,AP.
Najlepsze rozwiązanie,dużo lepsze od jakiegokolwiek dedykowanego routera.
Konfiguracja nie jest trudna,jeśli masz jakieś pojęcie o Linuksie - instalujesz system bazowy (w przypadku Debiana wystarczy płytka netinst - 150 MB),podpinasz go do Internetu (przez ICS na komputerze z Windows i modem Playa),potem apt-get install wvdial dhcp3-server ,i i masz podstawowe pakiety do dzielenia łącza.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzieki Panowie za szybki odzew.
PapaSmerf82, logistycznie tak wlasnie sobie to wyobrazalem.
Jak na razie na tym slabym kompie jest windows Xp i chyba tak pozostanie, chociaz skoro Patryk mowi ze rowziazanie z linuxem byloby pewniejsze to z checia z tym ze w takim przypadku potrzebowalbym kompletny tutorial gdzy nie mialem nigdy do czynienia z linuxem:-(
PapaSmerf82,
mam jeszcze pytanie jak ustawic tego linksysa po podlaczeniu go kablem pod kompa udostepniajacego net ? Jest jaki program ktory np jak polaczenie z netem zostanie zerwane(play) polaczy na nowo itp?
PapaSmerf82, logistycznie tak wlasnie sobie to wyobrazalem.
Jak na razie na tym slabym kompie jest windows Xp i chyba tak pozostanie, chociaz skoro Patryk mowi ze rowziazanie z linuxem byloby pewniejsze to z checia z tym ze w takim przypadku potrzebowalbym kompletny tutorial gdzy nie mialem nigdy do czynienia z linuxem:-(
PapaSmerf82,
mam jeszcze pytanie jak ustawic tego linksysa po podlaczeniu go kablem pod kompa udostepniajacego net ? Jest jaki program ktory np jak polaczenie z netem zostanie zerwane(play) polaczy na nowo itp?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez siwas, łącznie zmieniany 1 raz.