Opera przyspieszy Internet

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Opera przyspieszy Internet

Post autor: temp333 »

W przyszłym tygodniu Opera Software może zrewolucjonizować Internet - zapowiada, że na Mobile World Congress w Barcelonie zaprezentuje nową przeglądarkę, która przyspieszy przeglądanie stron internetowych.
Nowa aplikacja będzie nosiła nazwę Opera Turbo. Według producenta, nowa przeglądarka internetowa ma zapewniać szybsze i wygodniejsze przeglądanie sieci, dzięki temu samemu sposobowi kompresji danych, który można znaleźć w Operze Mini.

Nowe rozwiązanie ma poprawić komfort korzystania z sieci również na słabszym sprzęcie. Opera Turbo będzie dostępna na urządzeniach mobilnych oraz komputerach stacjonarnych.
http://media2.pl/internet/47406-opera-p ... ernet.html
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Opera przyspieszy Internet

Post autor: Patryk »

To bedzie chyba po prostu przeglądarka korzystająca z operowego proxy,tak jak Opera Mini :hyhy:
temp333

Ciekawe tylko czy nie zapchaja sie serwery :) Wedlug mnie to bedzie rewolucja dla ludzi po limicie :)
temp333

No to ściągajta :) Jest dostępna beta Opery 10 z opcją turbo. Na pasku statusu trzeba kliknąć ikonkę zegarka i następuje turbo doładowanie. Informuje też ile KB zaoszczędziliśmy korzystając z tej opcji. Według mnie jest poprawa, ale lepiej żeby wypowiadali się ludzie z limitem ;)

http://labs.opera.com/news/2009/03/13/
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Opera
iPlus po limicie - current speed 3,6x
Surfspeed inside Poland: 87.85kbps

Brakuje tylko czegoś w stypu AdblockPlus, to już by zdeklasowało Firefoxa.
Najbardziej po limicie widac efekty na Naszej-klasie. Może jakość zdjęć nie powala na kolana, ale po limicie aby patrzeć co w NK piszczy trzeba mieć cierpliwość.

Firefox
Download speed: 29.98kbps

Postaram się w weekend przetestować na GPRSie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marens pisze:Brakuje tylko czegoś w stypu AdblockPlus, to już by zdeklasowało Firefoxa.
Czyżby zlikwidowali "Zablokuj zawartość" (menu kontekstowe na wolnym miejscu na stronie a potem to już widać co i jak)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
temp333

marens, u mnie po wlaczeniu trybu Turbo w miejscu gdzie jest zawartosc flash jest wyswietlany napis "plugin content" i zeby zaladowac flashke trzeba kliknac w ten napis. Poza tym mozna wylaczyc calkowicie flasha przez Tools->Quick Preferences->Enable Plugins
marens
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Czyżby zlikwidowali "Zablokuj zawartość"
Tego nie znałem, jakoś nie korzystałem w Opery oprócz mini, teraz chyba czas podziekować Firefoxowi.

Obrazek

[ Dodano: 2009-03-13, 21:28 ]
temp333 pisze:marens, u mnie po wlaczeniu trybu Turbo w miejscu gdzie jest zawartosc flash jest wyswietlany napis "plugin content" i zeby zaladowac flashke trzeba kliknac w ten napis.
No u mnie też, ale chodzi mi o ten zwykły tryb.
Aby wyłaczyć rekalmy tak jak Adblock Plus, widziałem gdzieś how-to jak zaktualizować filtr.
temp333

Niestety nie dziala skrot Ctrl+R, ktory poprawial jakosc skompresowanego obrazka nad ktorym znalajduje sie kursor myszy. Oby poprawili to w finalnej wersji.
marens pisze:
krystianb pisze:Czyżby zlikwidowali "Zablokuj zawartość"
No u mnie też, ale chodzi mi o ten zwykły tryb.
Aby wyłaczyć rekalmy tak jak Adblock Plus, widziałem gdzieś how-to jak zaktualizować filtr.
Nie pomoge, bo zawsze wylaczam wszystko jak leci. Mozna ustawic sobie jakie strony ma obejmowac blokada flasha, a jakich nie(Edit Site Preferences).
Ostatnio zmieniony 2009-03-13, 21:40 przez temp333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marens pisze:Aby wyłaczyć rekalmy tak jak Adblock Plus, widziałem gdzieś how-to jak zaktualizować filtr.
urlfilter.ini znaleźć i wkleić liste zakazanych adresów. Potem jak coś wyskoczy to łatwo dodać tak jak wyżej pisałem. Tylko trzeba uważać, bo jak się człowiek postara to można za dużo poblokować. Mi się wyłączyły przekierowania linków sponsorowanych(te pierwsze na żółtym tle) na googlach wyłączyły.

[ Dodano: 2009-03-13, 21:43 ]
temp333 pisze:Nie pomoge, bo zawsze wylaczam wszystko jak leci.
Grafiki też wyłączasz, bo tym i gifa czy reklamowego jpga można się śmiertlenie skutecznie (dla reklamodawcy) pozbyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tak z ciekawości. Wejdźcie z tym Turbo na http://ip.wp.pl . Wyświetla Wam nazwę hosta coś tam opera?
temp333

ja.michal pisze:Tak z ciekawości. Wejdźcie z tym Turbo na http://ip.wp.pl . Wyświetla Wam nazwę hosta coś tam opera?
U mnie wyswietla host opera-mini.net. Predkosc to 1,41mbps. Na odblokowanym playu wyciagnalem na tej stronce 700kbps.

Po testach widze, ze niektore strony wyswietlaja sie w podobnym czasie jak na niezablokowanym Play, a inne o wiele szybciej. Zalezy wiec od serwera.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Dyskusja o braku polskich ogonków wydzielone tutaj
kemot
Stały użytkownik forum

Post autor: kemot »

Polskie ogonki są, ale funkcja turbo przestaje działać po około 30 sekundach, trzeba czekać na jakąś betę, lub już ostateczną wersję.
Dużym plusem jest bez wątpienia sprawdzanie pisowni takie samo jak w Firefox'ie.
sterios
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sterios »

trzeba poczekać, ja trochę testowałem Opere 10 ale nie spodobała mi się...
W tej chwili działam na firefox'ie ale zapewne jak wyjdzie oficjalna wersja Opery to się na nią przerzucę :cwaniak:
<podpis niezgodny z regulaminem - wycięty przez administratora>
temp333

Ja uzywalem Firefoxa przez dluzszy czas - potem dwa dni Opere i myslalem, ze mi sie nie spodobala. Po dwoch dniach wiec wrocilem do Firefox i po godzince z Firefoxem nastapil powrot do Opery na dluuuuuugi czas -az do dzis jej uzywam. Teraz jeszcze to Turbo :) Gdyby nie Play to pewnie turbo byloby u mnie wlaczone non stop :) Jedynie szkoda, ze ta przegladarka ma az taki maly udzial w rynku, mimo ze nie ustepuje niczym FF. Ba, ma nawet wiecej opcji dostosowywania przegladarki, czy widoku stron www, a do tego nie jest tak kobylasta jak FF.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

temp333 pisze:Ba, ma nawet wiecej opcji dostosowywania przegladarki
Aż za duzo. Dlatego wolę FF. Ma "budowę modułową", wszystko opiera się na wtyczkach. Instaluję tylko to co mi jest potrzebne i mogę naprawdę nieźle odpicować moją przeglądarkę. Mam wymyślny niebieski skin, na pasku prognozę pogody i czas na świecie, a do tego oczywiście Adblocka i to co mi sie bardzo przydaje przy ściąganiu z RS - Proxyswitcher. Jeśli chodzi o "odchudzanie" Firefoxa, to zapraszam do mojego nowego opracowania: [Poradnik] Sposoby na przyspieszenie przeglądarki Firefox.
marens
Guru bezprzewodowy

Po paru dniach intensywnych testów podjąłem decyzje

1) stacjonarnie Firefox
2) mobilnie Opera z kompresją

Brakuje wtyczek w Operze, a w szczególności Adblock.
temp333

Blido pisze:Aż za duzo. Dlatego wolę FF. Ma "budowę modułową", wszystko opiera się na wtyczkach. Instaluję tylko to co mi jest potrzebne i mogę naprawdę nieźle odpicować moją przeglądarkę. Mam wymyślny niebieski skin, na pasku prognozę pogody i czas na świecie, a do tego oczywiście Adblocka i to co mi sie bardzo przydaje przy ściąganiu z RS - Proxyswitcher. Jeśli chodzi o "odchudzanie" Firefoxa, to zapraszam do mojego nowego opracowania: [Poradnik] Sposoby na przyspieszenie przeglądarki Firefox
Niestety firefox jest zasobożerną kobyłą. Na poprzednim komputerze mogłem otwierać jakieś 8 zakładek i zaczynał się strasznie mulić komputer. Opera radziła sobie bez problemu z dwa razy większą ilością i to bez jakichś zgrzytów. Czas startu na wolnym kompie tez jest zupelnie rozny :) Dzieki za porady, ale wole Opere :).

marens pisze:Brakuje wtyczek w Operze, a w szczególności Adblock.
http://my.opera.com/Lex1/blog/flashblock-for-opera-9

Jest i nawet bardzo dobrze dziala :) Niestety w wersji Turbo nie udalo mi sie uruchomic - widac ta beta ma duzo bledow.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

marens pisze:2) mobilnie Opera z kompresją
"Stacjonarna" Opera mi zupełnie nie przypada do gustu. Na PC używam wyłącznie Firefoxa. Natomiast Operę Mini uważam za arcydzieło :ok: najbardziej przydaje się kompresja.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido pisze:Natomiast Operę Mini uważam za arcydzieło
Świetna przeglądarka na telefon. Tylko na dotykowe kiszka. Ale z powrotem noszę E51 a w niej Opera Mini wymiata. :ok:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

temp333 pisze:Niestety firefox jest zasobożerną kobyłą. Na poprzednim komputerze mogłem otwierać jakieś 8 zakładek i zaczynał się strasznie mulić komputer.
Ja mam zazwyczaj otwarte po 2 - 3 okna przeglądarki i w każdym po kilka zakładek. W tym, gdzie czytam forum zazwyczaj jest 30 zakładek i nie muli jakoś zauważalnie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Ja mam zazwyczaj otwarte po 2 - 3 okna przeglądarki i w każdym po kilka zakładek.
Ja mam otwarte tylko jedno okno, ale kart mam multum - zawsze powyżej dziesięciu. Nigdy mi nic nie muli ani na Linuksie ani na Windowsie. Linux sam z siebie jest wydajny, a Windowsa sobie odpowiednio zoptymalizowałem. Problemy z kilkoma kartami pojawiają się dopiero na kompie z P II i 128MB RAM-u :] .
temp333

U mnie problem byl na PIII 700 Mhz z 256Mb Ram - roznica byla ogromna, ale moze cos poprawili od wersji 1.0 ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Natomiast Operę Mini uważam za arcydzieło
Tak, korzystam z niej praktycznie od początku jej istnienia. Czasami trzeba coś na szybko sprawdzić i jak znalazł.

Tylko chodziło mi o Opere Turbo, że zostawiam ją na GPRS i EDGE.
zDaleKi

temp333 pisze:problem byl na PIII 700 Mhz z 256Mb Ram
Z takim ramem, to faktycznie coś mogło mulić. Zresztą nie wiem jaki tam system miałeś, ale przykładowo dla Win XP to na sam system za mało ;)
temp333 pisze:ale moze cos poprawili od wersji 1.0
Zdecydowanie 1.0 a 3.0 to niebo a ziemia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
kemot
Stały użytkownik forum

Post autor: kemot »

Ja mam procka 1.86 Ghz i 768 MB RAM i co tu dużo mówić, przy dużej liczbie kart niestety Firefox zaczynał mi się mulić, gdy miałem syf na kompie. Natomiast Opera chodziła git. Teraz nie mam zamiaru przenosić się na FF (mimo, że system już nie zasyfiony), bo ostatnio pobierała się jakaś ponad 10 MB aktualizacja :dobani: a jak wiadomo przy necie komórkowych z limitem 1 GB trzeba oszczędzać.

Nie wiem, czy ktoś zauważył, ale logo Google w Operze Turbo wygląda bardzo brzydko :] co ciekawe inne obrazki jakoś nie zauważyłem różnicy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kemot pisze:logo Google w Operze Turbo wygląda bardzo brzydko
Lobby Chrome'a? :hyhy: ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Zresztą nie wiem jaki tam system miałeś, ale przykładowo dla Win XP to na sam system za mało ;)
Ja mam XP na P II 350MHz 128 MB RAM. Wystarczy odpowiednio skonfigurować usługi, startup i wszystko hula. I przede wszystkim system nie może być zasyfiony. Na tym kompie system zajmuje 40 MB RAM. Śmiało wystarcza jeszcze na Firefoxa, o ile nie otwiera się 20 kart.
Ostatnio zmieniony 2009-03-19, 16:29 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

Blido pisze:a mam XP na P II 350MHz 128 MB RAM.
Miałem na P200MHz z 64MB RAM ;) nie polecam ;)
Blido pisze:Śmiało wystarcza jeszcze na Firefoxa, o ile nie otwiera się 20 kart.
I o to chodziło.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ