Ovislink WL-5460AP v2 zamiast karty radiowej. Konfiguracja?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ovislink WL-5460AP v2 zamiast karty radiowej. Konfiguracja?
Witam!
Kupiłem dzisiaj AP Ovislink WL-5460AP v2, chcę go zastosować zamiast obecnej karty radiowej na Pci Planet. Ten AP posiada kilka możliwych konfiguracji i nie bardzo wiem jak wszytsko poustawiać.
Na dachu mam antene do WiFi którą odbieram neta, następnie jest podłączona kablem koncentrycznym do Ovislinka i dalej kablem Lan do karty sieciowej w kompie. Sieć nie jest zabezpieczona, tylko muszę ustawić odpowiedni adres IP i mac.
Proszę o jakieś wskazówki
Kupiłem dzisiaj AP Ovislink WL-5460AP v2, chcę go zastosować zamiast obecnej karty radiowej na Pci Planet. Ten AP posiada kilka możliwych konfiguracji i nie bardzo wiem jak wszytsko poustawiać.
Na dachu mam antene do WiFi którą odbieram neta, następnie jest podłączona kablem koncentrycznym do Ovislinka i dalej kablem Lan do karty sieciowej w kompie. Sieć nie jest zabezpieczona, tylko muszę ustawić odpowiedni adres IP i mac.
Proszę o jakieś wskazówki
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Ovislink WL-5460AP v2 zamiast karty radiowej. Konfiguracja?
Generalnie interesuje cię tryb Client (Infrastructure) jeśli chcesz podłączyć tylko jednego kompa.
Adres IP od dostawcy musisz ustawić na karcie sieciowej komputera, po uprzednim połączeniu AP z siecią operatora.
Z adresem MAC jest trochę dziwnie, bo Ovis przesłania go swoim MACiem, ale jest opcja "MAC Clone", która działa w dziwny sposób. Najpewniej kopiuje adres MAC kompa podłączonego skrętką, więc trzeba będzie na nim ustawić odpowiedni.
No i konieczne jest wyłączenie serwera DHCP.
Adres IP od dostawcy musisz ustawić na karcie sieciowej komputera, po uprzednim połączeniu AP z siecią operatora.
Z adresem MAC jest trochę dziwnie, bo Ovis przesłania go swoim MACiem, ale jest opcja "MAC Clone", która działa w dziwny sposób. Najpewniej kopiuje adres MAC kompa podłączonego skrętką, więc trzeba będzie na nim ustawić odpowiedni.
No i konieczne jest wyłączenie serwera DHCP.
-
Ok to mi się udało, net działa. Tylko teraz mam problem bo po wpisaniu w przeglądarce domyślnego adresu IP Ovislinka czyli http://192.168.100.252/ nie wyśiwetla mi się strona konfiguracji, błąd wczytywania i tak non stop.
Jeszcze takie pytanko: czy jest możliwe rozdzielenie tego netu radiowo za pomocą jakiegoś trybu tego urządzenie czy muszę kupić jeszce router? Chodzi o to żeby jescze w laptopie był.
Jeszcze takie pytanko: czy jest możliwe rozdzielenie tego netu radiowo za pomocą jakiegoś trybu tego urządzenie czy muszę kupić jeszce router? Chodzi o to żeby jescze w laptopie był.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest akurat normalne. I lepiej tak zostawić.punol pisze:Tylko teraz mam problem bo po wpisaniu w przeglądarce domyślnego adresu IP Ovislinka czyli http://192.168.100.252/ nie wyśiwetla mi się strona konfiguracji, błąd wczytywania i tak non stop.
Konieczne jest dokupienie dodatkowego sprzętu.punol pisze:czy jest możliwe rozdzielenie tego netu radiowo za pomocą jakiegoś trybu tego urządzenie czy muszę kupić jeszce router? Chodzi o to żeby jescze w laptopie był.
-
Ok rozumiem 
Dziękuję za pomoc i zamykam temat.

Dziękuję za pomoc i zamykam temat.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.punol pisze:zamykam temat.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Ok rozumiem
[ Dodano: 2009-03-10, 23:24 ]
To korzystając z okazji jeśli teraz chciał bym rozdzielić ten net radiowo w domu jaki router byście polecali? Niezbyt drogi
[ Dodano: 2009-03-10, 23:24 ]
To korzystając z okazji jeśli teraz chciał bym rozdzielić ten net radiowo w domu jaki router byście polecali? Niezbyt drogi

- wojteks
- *** Administrator ***
Ten Ovislink ma tryb routera więc potrzebujesz tylko lekko go przekonfigurować i dokupić AP (Acces Piont) np. Tp-Link wa501g.punol pisze:To korzystając z okazji jeśli teraz chciał bym rozdzielić ten net radiowo w domu jaki router byście polecali? Niezbyt drogi
Nie pomagam na PW!
-
to jak to jest do końca bo nie łapie -WISP+Universal Repeaterwojteks pisze:Ten Ovislink ma tryb routera więc potrzebujesz tylko lekko go przekonfigurować i dokupić AP (Acces Piont) np. Tp-Link wa501g.punol pisze:[...]
WISP+Universal Repeater:w tym trybie AP odbiera sygnał od dostawcy internetu bezprzewodowo, oraz równocześnie bezprzewodowo i przewodowo rozsyła go dalej do komputerów.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-13, 09:29 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2009-03-13, 09:29 przez EXSON, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
EXSON, czego konkretnie nie rozumiesz? Jak działa tryb WISP+UR?
-
mam od paru dni WL-5460Ap v2 i nie wiele z tego rozumiem a właśnie miałem ochotę na zrobienie sobie sieci w domu by nie wiercić ścian. mam internet bezprzewodowy antena na dachu i kablem do PC [DWL 520+] , a że córka wyrosła to marzy się jej internet w pokoju na swoim PC. moje pytanie takie czy można to podzielić droga radiową czy nie ten 2PC ma kartę bezprzewodową EDIMAX -USBJo_gurt pisze:EXSON, czego konkretnie nie rozumiesz? Jak działa tryb WISP+UR?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
EXSON, da się, ale tak jak wyżej - potrzebny będzie dodatkowy sprzęt.
-
na jednej aukcji ALLEGRO w opisie sprzedawca wymienia tryby pracy tak WISP+Universal Repeater
WISP+Universal Repeater:w tym trybie AP odbiera sygnał od dostawcy internetu bezprzewodowo, oraz równocześnie bezprzewodowo i przewodowo rozsyła go dalej do komputerów. dlatego sie pogubiłem w temacie
WISP+Universal Repeater:w tym trybie AP odbiera sygnał od dostawcy internetu bezprzewodowo, oraz równocześnie bezprzewodowo i przewodowo rozsyła go dalej do komputerów. dlatego sie pogubiłem w temacie
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
EXSON, zgadza się, ale pomyśl logicznie. Odkręcasz antenę fabryczna i przykręcasz tą z dachu, kierunkową. Czym twoim zdaniem Ovis ma wysyłać sygnał po domu?
-
Jo_gurt tak właśnie myślałem ale postanowiłem spróbować i jak ustawiłem OvisLink w trybie -WISP+Universal Repeater to Dlink znalazł siec zrobioną prze zemnie fakt odległość OvisLink od delinka to 3.4m to trochę mało
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
EXSON, pewnie jakiś kiepski sygnał dociera, ale na dłuższą metę nie jest to dobre i stabilne rozwiązanie.
-
- Stały użytkownik forum
Ja posiadam ovislinka 5470 wczesniej mialem 5460 i szczerze odradzam ten sprzet.Poprostu skonfigurowanie tego badziewa to jest masakra.A cos takiego jak 27 dbi i niby wzmacniacz 400 mw w 5470 to jest fikcja bo sprzet sie wtedy tak gdzieje zeby jajka szlo usmazyc:)Lepiej juz dolozyc cos kaski i kupic jakis sprawdzony sprzet
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przesadzasz. Mam ten sprzęt i nigdy nie miałem z nim problemów. Teraz nawet odbiera i rozsyła mi neta po mieszkaniu.PapaSmerf82 pisze:Ja posiadam ovislinka 5470 wczesniej mialem 5460 i szczerze odradzam ten sprzet.Poprostu skonfigurowanie tego badziewa to jest masakra

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie no, konfigurować trzeba umieć. Ciężko za to nazwać z takiego powodu sprzęt "badziewiem". Ciekawi mnie jakbyś nazwał sprzęt np Cisco...PapaSmerf82 pisze:Poprostu skonfigurowanie tego badziewa to jest masakra.
Nie fikcja tylko chwyt marketingowy. Może i tyle ma, ale co z tego jak nie można tyle używać. A jak ustawiasz zamiast mikrofalówki do podgrzewania jajek to takie są efektyPapaSmerf82 pisze:.A cos takiego jak 27 dbi i niby wzmacniacz 400 mw w 5470 to jest fikcja

Np. Ovislink 5470, 5460 lub WL-1600GL.PapaSmerf82 pisze:Lepiej juz dolozyc cos kaski i kupic jakis sprawdzony sprzet
Z ciekawości: co wg. ciebie jest "sprawdzonym sprzętem"?
PapaSmerf82, mam nadzieję, że się na mnie nie obrazisz za mocniejsze słowa, ale coś mi się przewraca w środku jak czytam takie rzeczy.
-
- Stały użytkownik forum
Jo_gurt probowalem oba ap-eki na multimedii oraz na paru innych sieciach.Za kazdym razem sa jakies problemy Jak nie z portami oraz slynna funcja DMZ to z przyznaniem DHCP na gubieniu IP wlacznie
Tego trzeciego modelu nie sprawdzalem wiec nie moge sie wypowiedziec
A te 27 dbi to sorki bedac u rodzicow gdzie zasieg na standardowym 20 dbi mialem na lapku niski z pokoju do pokoju cos dawal.
Te ap-eki sprawdzaly sie w holandii jak nie mialem neta z t-mobile bo wzmacnialy zasieg i mogl czlowiek "pozyczyc"neta .
Wczesniej mialem Tp-linka i jakos konfiguracja byla latwiejsza a najwazniejsze w_ogole sie nie wieszal.
P.S. nie obrazilem sie wreszcie mamy wolnosc slowa
Tego trzeciego modelu nie sprawdzalem wiec nie moge sie wypowiedziec
A te 27 dbi to sorki bedac u rodzicow gdzie zasieg na standardowym 20 dbi mialem na lapku niski z pokoju do pokoju cos dawal.
Te ap-eki sprawdzaly sie w holandii jak nie mialem neta z t-mobile bo wzmacnialy zasieg i mogl czlowiek "pozyczyc"neta .
Wczesniej mialem Tp-linka i jakos konfiguracja byla latwiejsza a najwazniejsze w_ogole sie nie wieszal.
P.S. nie obrazilem sie wreszcie mamy wolnosc slowa
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 00:06 przez PapaSmerf82, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tu nie chodzi o sprzęt tylko o to, że WiFi nie służy do takich rzeczy. To jakbyś wjechał Hummerem na tor F1 i się dziwił, że coś za bardzo dogonić rywali nie idzie. Nie tędy droga.PapaSmerf82 pisze:A te 27 dbi to sorki bedac u rodzicow gdzie zasieg na standardowym 20 dbi mialem na lapku niski z pokoju do pokoju cos dawal.
-
Witam,
ja chciałem zapyatać jak ustawić Ovislinka 5460v2 z softem e15 w trybie AP bez routera.
Muszę go ustawić w akademiku, ale mi tego "niby" nie wolno.
Chodzi mi o to, żeby nie rutować sygnału i zamienić sygnał z kabla na sygnał po wifi. Chciałbym żeby AP był przezroczysty i niewykrywalny przez admina. Adres IP dostaje automatycznie przez DHCP z ich serwera + filtracja po MACu.
Moje podejrzenia odnośnie poprawnego ustawienia są takie:
- Mode - tryb Access Point,
- TCP/IP - DHCP - client; oraz Clone MAC Address.
w tym trybie chyba nie trzeba clonować MACa, bo serwer będzie widzial MAC mojej kart bezprzewodowej.
1) Jak będzie wyglądała sprawa TTL? TTL nie bedzie się tracił -1 przez Ovisa?
2) Jak będę mógł się wbić na Ovisa skoro będzie on niewidoczny i nie dostanie swojego IP?
3) Jeżeli admin będzie mnie pingował to dostanie ode mnie TTL=128 jeżeli mam zainstalowaną Windę?
4) Jak zrobić żeby admin nie mogł się wbić na router/żeby go po prostu nie widział?
5) Ile komputerów mogę podłączyć do tego trybu? Gdzieś czytałem, że tylko jeden?
Nie działa to jak switch tylko bezrzewodowy? Różne komputery, różne MACi kart, więc chyba nie powinno być problemu? Jeżeli AP byłby niewidoczny, to serwer by widział normalnie dwa komputery podłączone... Tak kminie, tylko nie wiem czy dobrze...
Dzięki za odpowiedzi
ja chciałem zapyatać jak ustawić Ovislinka 5460v2 z softem e15 w trybie AP bez routera.
Muszę go ustawić w akademiku, ale mi tego "niby" nie wolno.
Chodzi mi o to, żeby nie rutować sygnału i zamienić sygnał z kabla na sygnał po wifi. Chciałbym żeby AP był przezroczysty i niewykrywalny przez admina. Adres IP dostaje automatycznie przez DHCP z ich serwera + filtracja po MACu.
Moje podejrzenia odnośnie poprawnego ustawienia są takie:
- Mode - tryb Access Point,
- TCP/IP - DHCP - client; oraz Clone MAC Address.
w tym trybie chyba nie trzeba clonować MACa, bo serwer będzie widzial MAC mojej kart bezprzewodowej.
1) Jak będzie wyglądała sprawa TTL? TTL nie bedzie się tracił -1 przez Ovisa?
2) Jak będę mógł się wbić na Ovisa skoro będzie on niewidoczny i nie dostanie swojego IP?
3) Jeżeli admin będzie mnie pingował to dostanie ode mnie TTL=128 jeżeli mam zainstalowaną Windę?
4) Jak zrobić żeby admin nie mogł się wbić na router/żeby go po prostu nie widział?
5) Ile komputerów mogę podłączyć do tego trybu? Gdzieś czytałem, że tylko jeden?
Nie działa to jak switch tylko bezrzewodowy? Różne komputery, różne MACi kart, więc chyba nie powinno być problemu? Jeżeli AP byłby niewidoczny, to serwer by widział normalnie dwa komputery podłączone... Tak kminie, tylko nie wiem czy dobrze...

Dzięki za odpowiedzi

- Jaco
alvaro99 pisze:ale mi tego "niby" nie wolno.
Jednym słowem chcesz kraść neta a na tym forum nie pomagamy piratom. Poczytaj także sobie o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>.alvaro99 pisze:Chciałbym żeby AP był przezroczysty i niewykrywalny przez admina
-
Jakie kraść??? Chce mieć neta bezprzewodowego w pokoju, a nie po kablu. Płacę za to!Jaco pisze:Jednym słowem chcesz kraść neta a na tym forum nie pomagamy piratom. Poczytaj także sobie o »WiFi i prawo«.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2009-03-16, 12:58 ]
Wycięcie zbędnych autocytatów.
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 12:57 przez alvaro99, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
To dogadaj się z adminem bo pisząc w ten sposóbalvaro99 pisze:Jakie kraść??? Chce mieć neta bezprzewodowego w pokoju, a nie po kablu. Płacę za to!
można się wszystkiego spodziewać. Jak chcesz mieć neta bezprzewodowo musisz ustawić sobie tryb WSIP i Repater jak tu : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=15874alvaro99 pisze:Chciałbym żeby AP był przezroczysty i niewykrywalny przez admina.
-
Ty w ogóle przeczytałeś co ja napisałem?
Nie potrzebuje żadnego WISPa z repeaterem.Chodzi mi o to, żeby nie rutować sygnału i zamienić sygnał z kabla na sygnał po wifi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie.alvaro99 pisze:DHCP - client
1. TTL jest zmniejszany przez router, AP nie
2. Będzie miał swój adres.
3. Dostanie taki sam TTL jak bez AP.
4. Tryb AP wystarczy.
5. Oczywiście jeden jeśli dostawca pozwala podłączyć jeden.
Tak właśnie mniej więcej działa.alvaro99 pisze:Nie działa to jak switch tylko bezrzewodowy?
No tak, ale to znaczy, że dostawca pozwala ci podłączyć więcej komputerów na raz?alvaro99 pisze:to serwer by widział normalnie dwa komputery podłączone..
-
W takim razie jak to zrobić?Jo_gurt pisze:Nie.alvaro99 pisze:DHCP - client
Będzie miał swój adres? A jaki? Zostanie mu przydzielony osobny adres na podstawie MACu w sieci administratora?Jo_gurt pisze:2. Będzie miał swój adres.
Tak, podłączyłbym kolegę z pokoju, który ma zarejestrowany u niego MAC. Bo po co ma bidoczek chodzić z kablem jak ma wifi w laptopie.Jo_gurt pisze:No tak, ale to znaczy, że dostawca pozwala ci podłączyć więcej komputerów na raz?alvaro99 pisze:to serwer by widział normalnie dwa komputery podłączone..
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 13:26 przez alvaro99, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale po co AP miałby dostać jakiś adres?W takim razie jak to zrobić?
Taki jak mu ustawiszalvaro99 pisze:ędzie miał swój adres? A jaki?

Powinno to działać.alvaro99 pisze:Tak, podłączył bym kolegę z pokoju, który ma zarejestrowany u niego MAC.
-
No właśnie o to mi chodzi
W takim razie co ustawić w LAN Interface Setup w polu DHCP?
Moje podejrzenia są takie żeby dać na Disable i ustawić jakiś wymyślony IP do konfiguracji AP-ka, po to mi w zasadzie jest to IP potrzebne.
Tylko ten IP nie pójdzie do puli IP sieci administratora? I nikt z sieci zewnętrznej nie będzie mógł sie na niego wbić?

W takim razie co ustawić w LAN Interface Setup w polu DHCP?
Moje podejrzenia są takie żeby dać na Disable i ustawić jakiś wymyślony IP do konfiguracji AP-ka, po to mi w zasadzie jest to IP potrzebne.
Tylko ten IP nie pójdzie do puli IP sieci administratora? I nikt z sieci zewnętrznej nie będzie mógł sie na niego wbić?
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 13:35 przez alvaro99, łącznie zmieniany 1 raz.