Option Globetrotter, problemy z UMTS, EDGE-ok

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kwiatu5
Początkujący użytkownik forum

Option Globetrotter, problemy z UMTS, EDGE-ok

Post autor: kwiatu5 »

Witam, Posiadam modem OPTION Globetrotter 3G+ z Play Online na kartę.
Soft: option GTConnect 3.0.0.924.27140
Mieszkam na Bemowie w Warszawie, możliwe, że końcówka zasiegu PLAY UMTS ale mam zawsze 3-4 kreski na 5. Otóż. Kiedy ustawię modem w tryb automatyczny śmiało wybiera UMTS i łączy się z PLAY. ping wp.pl ~ 100-150ms. Jednak kiedy tylko zacznę surfować w necie, pobierać pliki, nawiązywać więcej połączeń modem miga, wszystko wygląda na OK, tyle, że nie pobiera żadnych danych. W statystykach ping-a wygląda to tak jakby 10-15 pingów nie wróciło, nie pobiera ani jednego bajta sieci, po tym (10-15sek) wraca wszystko do normy i tak może pochodzić kilka-kilkanaście minut i znowu to samo!
Spróbowałem połączyć się przez EDGE. Niestety jakoś połączenia duuużo gorsza, ping ~500ms-700ms, ale nie zrywa w tej sposób połaczeń, raczej idzie cały czas, tyle, że bardzo wolny net.

Może macie jakiś pomysł co to może być? Może uaktualnić firmware albo sterowniki? Mam windows XP SP3. Poniżej zamieszczam log z gtconnecta (najważniejsze informacje).

Kod: Zaznacz cały

Card name: GlobeTrotter 3G+
Driver version: 2.1.1.115
Card serial number: NL2475P24V
Firmware version: 3.19.0Hd (Date: May 31 2006, Time: 15:49:25)
Hardware version: 2.2
Signal strength: 10,0
Network Settings
CS network registration: Registered
PS network registration: Registered
PS network attachment: Attached
APN(s): internet
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Option Globetrotter, problemy z UMTS, EDGE-ok

Post autor: krystianb »

Objawy te są mi dobrze znane, swego czasu występowało to u mnie o dziwo i na 3g jak i na gsm. Na pewno miało to miejsce w plusie. Nie pamiętam jak to było na początku w playu, może nawet też się zdarzały takie przypadki. Teraz jakos to ustąpiło, być może przez grzebanie w modemie, przestawiałem tam wszystko, dziesiątki razy resetowałem wszyskimi dostępnymi komendami at... Podejrzewałem też o to system...
U Ciebie może to być wina zasięgu, na kreski w modemie nie patrz, ważniejsza jest wartość

Kod: Zaznacz cały

Signal strength: 10,0
10 to nie za dużo, na super stabilne łacze, być mozę modem się przegrzewa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kwiatu5
Początkujący użytkownik forum

Re: Option Globetrotter, problemy z UMTS, EDGE-ok

Post autor: kwiatu5 »

10 to nie za dużo a teraz spadło do 8.0... :(
chyba ze sie przełącze na EDGE to mam 14.0
ODPOWIEDZ