Jaki router z Printserverem?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemo445
Początkujący użytkownik forum

Jaki router z Printserverem?

Post autor: przemo445 »

Witam!

Mam neostradę 1024 i chcę ją rozdzielić na komputer stacjonarny, laptopa i do sieci chcę dołączyć urządzenie wielofunkcyjne. Jaki wybrać router z printserverem? Myślałem o USR 9108
Co o nim myślicie? Czy jest bez awaryjny, co najważniejsze czy nie przerywa połączenia i ma dobry zasięg (czy zapewni internet w piętrowym domu oraz na ławce przed domem)? ew. jaką antenkę do niego dokupić, żeby spełniał moje wymagania? Lub jaki inny router wybrać? A może zrezygnować z printservera i kupić TP Link TD W8910G lub inny? Pomóżcie![/u]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router z Printserverem?

Post autor: Jo_gurt »

Moim zdaniem Robotics swoje najlepsze lata miał w czasach modemów analogowych. Ale to moja opinia i nie znaczy, że podany przez ciebie sprzęt nie będzie działał poprawnie.

Z printserverem myślę, że najlepszy by był Asus WL-600g, ale do najtańszych nie należy. Inne rozwiązanie to TP-Link o którym mówisz + ewentualnie osobny printserver.
przemo445

Kupiłem USR 9108. Podłączyłem, internet działa, ale jest problem z drukarką (Epson Stylus DX4000). Mianowicie nie widzi jej. Co radzicie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

przemo445, próbuję znaleźć jakąś listę kompatybilnych drukarek, ale coś nie ma.
Rozumiem, że drukarka ma być widoczna w panelu routera?
Sprawdź czy nie ma nowszego firmware.
przemo445

A jest taka opcja żeby urządzenie wielofunkcyjne podłączyć do routera i do komputera stacjonarnego jednocześnie? Bo czytałem, że ten printserver jest 1 kierunkowy (tylko drukowanie), a skaner jest dosyć przydatny.
przemo445

Odświeżam wątek i ponawiam pytanie z postu powyżej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemo445 pisze:A jest taka opcja żeby urządzenie wielofunkcyjne podłączyć do routera i do komputera stacjonarnego jednocześnie?
Niestety musisz przełączać kabel USB (chyba że ma USB i LPT to jest jakaś nikła szansa że zadziała ale to musisz sprawdzić sam)
Nie pomagam na PW!
przemo445

Czytałem o przełączniku usb, czy to urządzenie działa jak należy? Szkoda, że nie ma takiego rozdzielacza jak np. rozdzielacze jack.
ODPOWIEDZ