AP-->Route, konfiguracja routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
daylander
Początkujący użytkownik forum

AP-->Route, konfiguracja routera

Post autor: daylander »

Witam

Chciałbym rozdzielić internet dostarczany drogą radiową poprzez router ale mam kłopot z konfiguracja routera. Komputer łączy się poprzez kabel rj45 do karty sieciowej. Więc wnioskuje że na dachu zamontowany jest AP. Ip dostaję przez dhcp jednak za każdym razem jest to samo IP.(192.168.11.2).

Obrazek

jednak w umowie wymieniane są inne numery. a mianowicie. Przydzielony numer:192.168.191.113, serwer dns i domyślna brama: 192.168.191.193. Dziwne jest to że dając ping na numer 192.168.11.245 jak i na numer 192.168.191.193 oba się pingują. Jeśli 192.168.11.245 to brama to co to jest w takim razie ten drugi numer 192.168.191.193.

IP zewnętrzne 91.189.78.XX

Moje pytanie gdzie mam podłączyć kabek rj45 ? wejście wlan czy lan w routerze
w konfiguracji ma to być automatyczne pobieranie czy ip statyczne.?
Co z dhcp w routerze wyłączyć włączyć?
Chciałbym tak ogólnie żeby router rozdzielał dalej internet drogą radiową do laptopa.
Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: AP-->Route, konfiguracja routera

Post autor: wojteks »

daylander pisze:Moje pytanie gdzie mam podłączyć kabek rj45 ? wejście wlan czy lan w routerze
prawdopodobnie na dachu masz AP w trybie WISP który pracuje jako router. Czy możesz na próbę podłączyć inny komputer i sprawdzić jaki IP dostanie. Jeżeli dostanie kolejne IP to wystarczy Ci switch albo AP jeżeli chcesz po WiFi mieć połączenie (ewentualnie router WiFi z wyłaczonym DHCP i pustym portem WAN.

Konkretna konfiguracja zależy od tego co kupisz/masz i czy ma być po kablu i WiFi czy tylko po WiFi.
Nie pomagam na PW!
daylander
Początkujący użytkownik forum

Post autor: daylander »

Wiec tak z obserwacji:
jak połączyłem kabel od ap do portu lan1 w routerze a potem innym kablem połączyłem router z komputerem to miałem neta. Czy zmiana mac karty sieciowej da taki sam efekt co podpięcie innego komputera??

Zależy mi tylko żeby mieć wifi do laptopa bez kabli. Router który posiadam to linksys befw11s4

Tak po zmianie MAC karty dostaje inny numer IP

Czyli co mam zrobić teraz??
ustawić wszystko na zero i wyłączyć dhcp w routerze?

Obrazek

które z tych 7 mam ustawić
OK DZIAŁA!!!!
[ Dodano: 2009-03-21, 19:08 ]
Mam jeszcze takie techniczne pytanie skoro ten AP działa w trybie WISP to czy dostawca internetu ma możliwość sprawdzenia ile komputerów jest podpiętych do mojego routera?? po Lanie i po Wifi??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

daylander pisze:AP działa w trybie WISP to czy dostawca internetu ma możliwość sprawdzenia ile komputerów jest podpiętych do mojego routera?? po Lanie i po Wifi??
Dokładnie tego nie ustali ale może np. sprawdzić ile sesji gg jest uruchomione, ile sesji skype i podobne rzeczy. Pasmo masz przydzielone do WISPa więc dostawcy to nie rusza ile masz kompów w domku.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wojteks pisze: może np. sprawdzić ile sesji gg jest uruchomione
To tez nie zawsze mowi wszystko. Znam osoby, które na jednym kompie maja po kilka sesji gg uruchomione. Kazda sesja dla innej osoby.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ