DI-524 - problem z podziałem łącza poprzez WIFI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sebaloz
Początkujący użytkownik forum

DI-524 - problem z podziałem łącza poprzez WIFI

Post autor: Sebaloz »

Witam wszystkich serdecznie w swoim pierwszym poście na Naszym forum.

Mam następujący problem. Jestem podłączony do sieci kablem, w domu mam starego switcha, który rozdziela kablem połączenie na dwa laptopy. Kupiłem ostatnio routera wifi i chciałbym go wpiąć w miejsce istniejącego switcha i korzystać z sieci poprzez wifi.
Moja blokowa sieć korzysta z internetu z Netii (bodajże usługa Net24) podpiętego do serwera. Z serwera kabelkiem do switcha i ze switcha do mojego domowego switcha. Ip uzyskujemy automatycznie poprzez dhcp.
Jak mam skonfigurować swojego routera aby wszystko było ok?
Ip na serwerze to 192.168.0.1. Zmieniłem Ip routera na 192.168.0.2 (było takie samo jak serwera) i po jakieś chwili wystąpił konflikt ip w sieci.
Jakie mam powpisywać wartości i jak to wszystko poustawiać.
Szukałem trochę na forum ale generalnie tutoriale dotyczą połączenia router+modem.

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-07, 10:15 ]
Przenoszę na radiówkę, bo pytanie głównie dotyczy routera ;)
Iriver T50 & AKG K26P & OGG q9 :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: DI-524 - problem z podziałem łącza poprzez WIFI

Post autor: Jo_gurt »

Masz jakiś limit ilości podłączonych kompów? Są identyfikowane poprzez MAC?
Jeśli nie to wyłącz w routerze DHCP, zmień adres IP LAN na 10.0.0.1/255.0.0.0 i podłącz go do switcha jednym z gniazd LAN.
Jeśli tak to trzeba będzie skonfigurować D-Linka jak jednego kompa (klon MAC, automatyczne pobieranie adresu).
Sebaloz

Jo_gurt pisze:Masz jakiś limit ilości podłączonych kompów? Są identyfikowane poprzez MAC?
.
Nie mam zadnych limitow. Identyfikacje poprzez mac trzeba gdzies wlaczyc? W mojej sieci wszystko jest chyba automatycznie...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-03, 13:38 ]
Poprawiłem kropki na spacje.
Ostatnio zmieniony 2008-07-03, 12:37 przez Sebaloz, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Sebaloz pisze:Nie mam zadnych limitow
Zatem u Ciebie nawet zwykły Access Point by się sprawdził.

EDIT:
A samą konfigurację masz tu: > Konfiguracja routerów do podziału łącza internetowego - tutorial z obrazkami by Jo_gurt <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Sebaloz

Jo_gurt pisze:Masz jakiś limit ilości podłączonych kompów? Są identyfikowane poprzez MAC?
Jeśli nie to wyłącz w routerze DHCP, zmień adres IP LAN na 10.0.0.1/255.0.0.0 i podłącz go do switcha jednym z gniazd LAN.
Jeśli tak to trzeba będzie skonfigurować D-Linka jak jednego kompa (klon MAC, automatyczne pobieranie adresu).
Zrobiłem jak kazałeś Panie... :D

wszystko działa, ale jak zrobić żeby pozbyć się tego starego switcha?
zDaleKi

Sebaloz pisze:Zrobiłem jak kazałeś Panie...
Masz to wszystko podłączone do portów WAN? Czy do LAN? Czy klonowałeś MACka?
Sebaloz pisze:ale jak zrobić żeby pozbyć się tego starego switcha?
1) Jeżeli podpiąłeś switcha do LAN routera, to zwyczajnie przepnij wszystkie kabelki ze switcha do routera (LAN) tak samo kabel główny od swojej sieci (operatora) i po sprawie.

2) Jeżeli klonowałeś MAC, to podepnij wejście swojej sieci zamiast do tego switcha do routera do złącza WAN a kompy ze switcha przepnij do rutera na LAN.

Ale chyba Ty używasz tego pierwszego sposobu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Sebaloz

BliSki pisze: Masz to wszystko podłączone do portów WAN? Czy do LAN? Czy klonowałeś MACka?
LAN
Sebaloz pisze:ale jak zrobić żeby pozbyć się tego starego switcha?
BliSki pisze:1) Jeżeli podpiąłeś switcha do LAN routera, to zwyczajnie przepnij wszystkie kabelki ze switcha do routera (LAN) tak samo kabel główny od swojej sieci (operatora) i po sprawie.
Tak też zrobię...
BliSki pisze: Ale chyba Ty używasz tego pierwszego sposobu.
Chyba tak :D
zDaleKi

Sebaloz pisze:Tak też zrobię...
To opisz czy zadziałało :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Sebaloz

Oj zadziałało chłopaki!

Wielkie dzięki
Sebaloz

Witam ponownie po długiej przerwie.

Przeprowadziłem się z bloku na wieś i mam malutki problem.
Sąsiad zza ściany ma podpięty internet kablowy do routera wi-fi. Ma umowę z ISP na dwa komputery, jeden jest podpięty kablem do routera, a drugi poprzez wi-fi. Podpiąłem się kablem do jego routera i net działa ale nie mogę zrobić u siebie wi-fi poprzez DI-524. Po kablach działa bez routera jak i z nim ale bezprzewodowo już nie.
Podczas parapetówy byłem u sąsiada z kolegą i on stwierdził, że router sąsiada ma zablokowane wyjście bezprzewodowe(po mac adresie?). Pamiętam to jak przez mgłę :D
Pomimo %, zapisałem mac sieciówki sąsiada. Pomyślałem więc, że wpiszę ją u siebie i wi-fi zadziała. Nie do końca wiem gdzie mam ten mac adres wpisać, do DI-524 czy do mojej sieciówki. W każdym bądź razie wpisałem i tu i tu i wi-fi dalej nie działa.
Proszę o pomoc.

Ps. DI-524 ustawiony jak na postach powyżej...
zDaleKi

Nie prościej dogadać się z sąsiadem? Bo coś mi tu nie gra.
Już pominę fakt, czy sąsiad dzieli łacze legalnie...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Sebaloz

Co nie gra?
Co to znaczy dogadać się z sąsiadem? Jestem z nim dogadany. Podłączyłem się do niego kablem. Nie umiem tylko teraz tego kabla u siebie w routerze na wi-fi przerobić.
Skoro sąsiad ma umowę z ISP na 2 kompy to gdy korzysta naraz z dwóch plus ja to wtedy jest to nielegalnie, jeśli z łacza korzystają 1-2 komputery to wtedy jest legalnie :D

Podczas próby połączenia z siecią wi-fi z d-likiem, vista wyświetla komunikat:
"Połączenie z siecią "x" zostało anulowane. Przyczyną mógł być limit czasu lub akcja użytkownika."
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Sebaloz pisze:eśli z łacza korzystają 1-2 komputery to wtedy jest legalnie
Z tym można dyskutować do nie znamy regulaminu dostawcy ale bardzo prawdopodobne że nie można dzielić poza lokal.
Nie pomagam na PW!
Sebaloz

Klonowałem mac ze stacjonarnego (ups), a powinienem raczej z lapka...
Dogadam się z sąsiadem tak:
On w sumie mało tego lapa używa więc wymuszę na nim przesiadkę tylko i wyłącznie na stacjonara, a ja sklonuje mac z jego lapka.
Wtedy będzie zgodnie z umową, dwa komputery z jednego łącza. Jeden przez kabel, a drugi przez wi-fi. Jedyna niezgodność to dzielenie poza lokal, jesli takowy zapis istnieje.
ravgroup

Post autor: ravgroup »

Ale do ktorego routera po wifi chcesz sie podpiac? Do tego sasiada przez wifi czy do swojego u siebie w domu?
Jezeli chcesz podlaczyc sie do routera siasiada przez wifi to mac swojej karty wifi wpisujesz w routerze sasiada.Natomiast jezeli do kabla do ktorego podpinasz wlasny router wifi u siebie w domu to w swoim routerze klonujesz mac swojej karty sieciowej lan.
Sebaloz

Witam gorąco wszystkich po sporej przerwie.

Mam następujący problem.

Mój sąsiad, który ma neta kablowego uzyskał zgodę na podzielenie łącza komputerowego. Powpisywali w jego router mac adresy zainteresowanych osób i net działa zarówno po kablu jak i wireless. Jednak z tym wifi są czasami klocki. Tzn. zrywa połączenie lub nie można się przez jakiś czas w ogóle połączyć. Czasami widzę wszystkie 3 routery ale nie mogę się z żadnym połączyć, a czasami widzę tylko mój i mogę się z nim połączyć. Podejrzewam, że powinienem wyłączyć DHCP w routerze numer 2 i 3 oraz pozmieniać w nich IP. Jednakże co z otoczeniem sieciowym. Czy wtedy komputery będą się widzieć i czy będą mogły wymieniać pliki?

PS. mój router (D-Link 524) ma dosyć słaby zasięg w moim domu, a jest on 3-poziomowy i w praktyce zasięg jest tylko na tym piętrze, na którym jest d-link. Czy zmiana samej antenki coś pomoże? Powiedzmy na taką:
http://www.allegro.pl/item729208520.html

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Sieć jest paskudnie skonfigurowana. W lokalach 2 i 3 powinny być raczej swithe i ap a nie routery. Można zastępczo powyłączać dhcp w routerach 2 i 3, następnie wtyczki z gniazd wan powsadzać do lanów. Całym ruchem powinien kierować pierwszy router najlepiej z wgranym tomato i zarządzaniem pasmem. Ten dlink też może być problemem.
Sebaloz pisze:a jest on 3-poziomowy i w praktyce zasięg jest tylko na tym piętrze, na którym jest d-link. Czy zmiana samej antenki coś pomoże?
Zaszkodzi zasięg na piętrach gdzie nie ma routera jeszcze się pogorszy, ze względu na małe kąty pionowe promieniowania takiej anteny. Jedyna dobra rada to dodatkowy ap na najwyższym piętrze, wtedy router na parter.

Edycja:
wojteks pisze:Z obrazka wynika że tak jest połączone,
Po pierwszej w nocy nie powinienem pisać. Nie zauważyłem podpisu kabla
Ostatnio zmieniony 2009-09-13, 09:51 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krystianb pisze:następnie wtyczki z gniazd wan powsadzać do lanów
Z obrazka wynika że tak jest połączone, przecież to nie powinno prawie działać.

Konfiguracja IP:
lokal 1: IP 192.168.1.1 (router)
lokal 2: IP 192.168.1.2 (router z wyłączonym DHCP i pustym WAN)
lokal 3: IP 192.168.1.3 (router z wyłączonym DHCP i pustym WAN)
Powyższe IP służą do zarządzania routerami (konfigguracja WiFi itp.)

Komputery powinny dostawać IP od pierwszego routera (192.168.1.100 -149), powinny się również widzieć w otoczeniu sieciowym (ale to zależy od firewala/antywirusa/konfiguracji komputera)
Nie pomagam na PW!
Sebaloz

Witam

A można by było podłączyć do pierwszego routera mocną antenę aby pozostałe routery nie były potrzebne?

Najpierw kabel wchodził do routera(wan) numer 1 i z niego wychodziły dwa kable, Pierwszy lanem do stacjonarnego w lokalu 1 oraz drugi lanem do mojego lapka. Po dość dużym okresie czasu sąsiad wywalczył odfiltrowanie mojego adresu mac i mogłem się łączyć przez wifi z routerem 1 (linksysem). Niestety stabilnie mogę się łączyć z tym routerem w bardzo niewielkim skrawku mojego flatu. Dosłownie nad tym routerem. Postawiłem więc swojego routera (numer 2 - dlink) i wifi śmigało stabilnie. Następnie po pewnym czasie dofiltrowaliśmy w pierwszym routerze następnego lapka z kolejnego lokalu. Po kablu śmigało (lanem z mojego dlinka) ale sąsiadka nie mogła stabilnie przez ścianę łączyć się przez wifi z dlinkiem, nie mówiąc o pierwszym linksysie więc kupiła kolejnego linksysa. Groch z kapustą.
Albo trzeba to porządnie poustawiać
lokal 1: IP 192.168.1.1 (router)
albo jeśli można to ztuningować ten pierwszy router aby wszyscy zainteresowani mogli się stabilnie z nim łączyć. W linii prostej max odległości kompów od ruta to 15m.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-13, 23:26 ]
krystianb pisze:[...]
Zaszkodzi zasięg na piętrach gdzie nie ma routera jeszcze się pogorszy, ze względu na małe kąty pionowe promieniowania takiej anteny. Jedyna dobra rada to dodatkowy ap na najwyższym piętrze, wtedy router na parter.
A ten Ap musi być po kablu czy wireless? Nie chcę za bardzo dodatkowych kabli ani urządzeń.
Nie ma żadnej opcji z tuningiem anteny w routerze? :D

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2009-09-13, 23:56 ]
Przycięcie autocytatu
Ostatnio zmieniony 2009-09-13, 22:55 przez Sebaloz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Sebaloz pisze:A można by było podłączyć do pierwszego routera mocną antenę aby pozostałe routery nie były potrzebne?
Nie ma takiej możliwości router to nie tylko nadajnik ale i odbiornik, do tego nie można tak przeginać z poziomem sygnału żeby sieć była widzialna w całej dzielnicy.
Sebaloz pisze:Nie ma żadnej opcji z tuningiem anteny w routerze?
Ewentualnie można by spróbować z panelem na strychu tak żeby objąć wiązką cały dom, ale gwarancji nie ma. Niestety kabla nic nie zastąpi, teoretycznie są ap z funkcją repeater'a bezprzewodowego, ale z pustego zasięgu to i Salomon internetu nie zrobi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Sebaloz

Co do zasięgu to zmniejszyłem w d-linku wartość TX rates z 54 na 11 Mbps i zasięg zauważalnie się poprawił.
Jutro będę miał od kolegi jakiegoś firmowego długiego 'patyka' to zobaczę czy coś to zmieni. Nie mam zamiaru kupować szitu z allegro;
Zapytałem kilku 'szczęśliwych' nabywców antenek 12dbi czy są zadowoleni z rezultatów.
Zdania podzielone. Kilku stwierdziło pogorszenie sygnału, kliku nie zauważyło różnicy, a kilku stwierdziło wzrost zasięgu na poziome 30-40%. Mowa o antenkach za kilkanaście złotych.
Dzisiaj jeszcze spróbuję zrobić własną antenkę jak w materiale filmowym:
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-prz ... per-antene

Co do ustawień routerów. Poustawiałem im odpowiednie Ip (192.168.1-3), na pierwszym dhcp włączone na dwóch pozostałych wyłączone. Po kablu/wifi net śmiga ale tylko z pierwszego i drugiego routera. Na trzeciego nie mogę się zalogować (a mogłem przed zmianą IP) mogę się połączyć z jego siecią ale bez neta (pingi na 192.168.1.3 nie docierają). (można zdalnie zresetować router znając login i hasło ale nie znając IP?-może się walnąłem przy wpisywaniu ip?)
Dodam, że załatwiłbym sprawę na miejscu ale teraz akurat nikogo nie ma w tym lokalu.
Fakt faktem teraz żadnych przerw i rozłączań nie ma :D
A ten trzeci router zrobię jak będzie sąsiad.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Sebaloz pisze:można zdalnie zresetować router znając login i hasło ale nie znając IP?
Niestety.
Nie pomagam na PW!
Sebaloz

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie problemem.

Ps. Zauważyłem, że otoczenie sieciowe działa tylko przez wifi, po kablu nie mogę eksplorować jego zasobów.
Sebaloz

Witam

Pożyczony długi patyk okazał się gorszy od tego standardowego :D

Odnośnie zwiększania zasięgu sieci. Czy mój Di524 obsługuje WDS?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Sebaloz pisze:Czy mój Di524 obsługuje WDS?
Z tego co wiem to nie. No ale jak masz to przeklikaj opcje i sprawdź :)
Sebaloz

Przeklikałem, nie mam :D
Może upgrade softu?

A więc pozostaje kabel do AP? Odpada. Żadnych kabli.

Lepsza antena, ewentualnie wymiana Di524 na coś 'lepszego', obsługującego WDS + AP?

Pozdrawiam
Sebaloz

Witam ponownie po sporej przerwie na forum.

Rzecz dotyczy znowu mojej nieszczęsnej sieci.

lokal 1: IP 192.168.1.1 (router z włączonym DHCP i netem podpiętym pod LAN)

Mianowicie ostatnio zaczął kapowato chodzić net. Tzn. z każdego routera dochodzą pingi do pozostałych ale z routera 2 i 3 nie działają pingi za zewnątrz sieci a z pierwszego działają ale są rzędu 200-1000ms.

W każdym z trzech lokali net jak działa tak działa ale działa :)

[ Dodano: 2010-11-09, 19:20 ]
Tak to wygląda mniej więcej teraz: (wiem speedtest nie jest narzędziem miarodajnym, ale)

Obrazek

Niby żaden sąsiad nic nie ruszał w kablach ani w routerach ale z ciekawości odpiąłem router 192.168.1.3 i otrzymałem taki wynik:

Obrazek
ODPOWIEDZ