GC89 a wymuszenie BTS'a
Moderator: Moderatorzy
- zochel
- Początkujący użytkownik forum
GC89 a wymuszenie BTS'a
Witam szanownych forumowiczów, znawców tematu i życzliwych innym użytkownikom.
Nie znalazłem tematu w archiwum forum, który chociażby naświetlił problem mnie nurtujący od jakiegoś czasu.
Korzystam z dostępu w Orange'u za pośrednictwem modemu SonyEricsson GC89. Ponieważ mieszkam na terenach wiejskich dostępne BTS,y oddalone są ode mnie w granicach 5 km. Jeden z trzech dostępnych obsługuje Edge ale niestety modem nie jest na tyle "bystry" aby domyślnie korzystać tylko z niego. W praktyce jakość sygnału który do mnie dociera z karzdego z tych trzech nadajników jest na poziomie 80%.
Czy można w jakiś programowy sposób wymusić na modemie logowanie się wyłącznie na nadajniku obsługującym EDGE?
Nie znalazłem tematu w archiwum forum, który chociażby naświetlił problem mnie nurtujący od jakiegoś czasu.
Korzystam z dostępu w Orange'u za pośrednictwem modemu SonyEricsson GC89. Ponieważ mieszkam na terenach wiejskich dostępne BTS,y oddalone są ode mnie w granicach 5 km. Jeden z trzech dostępnych obsługuje Edge ale niestety modem nie jest na tyle "bystry" aby domyślnie korzystać tylko z niego. W praktyce jakość sygnału który do mnie dociera z karzdego z tych trzech nadajników jest na poziomie 80%.
Czy można w jakiś programowy sposób wymusić na modemie logowanie się wyłącznie na nadajniku obsługującym EDGE?
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Re: GC89 a wymuszenie BTS'a
A gdyby tak kierunkową wstrzelić się w tego z EDGE'm?
- zochel
Oczywiście takie rozwiązanie z pewnością by pomogło.
Jednakże ogranicza ono sens internetu bezprzewodowego a także narzuca koniecznosc poniesienia dodatkowych kosztow, co w moim przypadku gdy zasieg oscyluje na poziomie 80-90% - byłoby w zasadzie nielogiczne.
Jednakże ogranicza ono sens internetu bezprzewodowego a także narzuca koniecznosc poniesienia dodatkowych kosztow, co w moim przypadku gdy zasieg oscyluje na poziomie 80-90% - byłoby w zasadzie nielogiczne.
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Dlaczego nielogiczne? Lepiej mieć zasięg 100% niż 80-90. Antenki nie są zbyt drogie.
- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Moim skromnym zdaniem kierunkowa antena rowniez nie bylaby tu logiczna, bo nie ma co zapominac ze pomimo kierunkowosci i tak zbiera ona sygnal dookolnie, poza tym przede wszystkim sluzy do wzmocnienia sygnalu. Moj post za wiele nie wniesie do Twego problemu, a w sumie nic nie wniesie, ale gdzie tu na forum czytalem:
1. czestotliwosci BTS (jesli masz edge tylko na 1800 a gprs only 900 - szukaj na forum)
2. cos tu gdzies widzialem o roznych kombinacjach pod modemy SE z wymuszaniem danego BTS - musisz poszukac/poczytac.
Geberalnie antenke kierunkowa odradzam.
1. czestotliwosci BTS (jesli masz edge tylko na 1800 a gprs only 900 - szukaj na forum)
2. cos tu gdzies widzialem o roznych kombinacjach pod modemy SE z wymuszaniem danego BTS - musisz poszukac/poczytac.
Geberalnie antenke kierunkowa odradzam.
Regards - etranger®
- Curunir
- Stały użytkownik forum
Pisząc o antence miałem w sumie na myśli kierunkową właśnie pod częstotliwość EDGE.
-
- Użytkownik forum
Myśle że nie koniecznie. Ja sprawdziłem zasięg telefonem NOKIA5130 i 1800 u mnie brak a EDGE mam.etranger pisze:ale gdzie tu na forum czytalem:
- zochel
Temat nie jest niestety rozwojowy.
Przeczytałem dziesiątki różnych forum i nikt nie podjął się stworzenia takiego softu. A przeciez chociażby nokiach mozna z udziałem dodatkowego oprogrowania takie rzeczy robić.
Szkoda...
A może jest możliwość aby zablokowali mi dostęp do tego BTS'a, ktory mi nie służy? To też byłoby rozwiązanie...
Przeczytałem dziesiątki różnych forum i nikt nie podjął się stworzenia takiego softu. A przeciez chociażby nokiach mozna z udziałem dodatkowego oprogrowania takie rzeczy robić.
Szkoda...
A może jest możliwość aby zablokowali mi dostęp do tego BTS'a, ktory mi nie służy? To też byłoby rozwiązanie...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na to nie licz. Na pewno tego nie zrobią.zochel pisze:A może jest możliwość aby zablokowali mi dostęp do tego BTS'a, ktory mi nie służy? To też byłoby rozwiązanie...
Back to the Future