Easy Touch ET1220 kabel połączony/rozłączony ROZWIĄZANY

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
k750i
Stały użytkownik forum

Easy Touch ET1220 kabel połączony/rozłączony ROZWIĄZANY

Post autor: k750i »

Witam!
Mam problem z ww routerem. Znajomy prosił mnie żebym mu podzielił neostradę na tym sprzęcie. Zrobiłem to w ten sposób że w jednym pomieszczeniu puściłem radiowo bo tak chciał i wszystko super działa. Do drugiego pomieszczenia znajdującego się w domu obok musiałem puścić 65m skrętki i podłączone jest do laptopa. Problem jest tego typu że cały czas miga mi kabel sieciowy połączony/ odłączony. Pomyślałem sobie że zasilacz nie wydala bo był 9v/1A no to zapodałem mu 12V/2A niestety nic to nie pomogło problem pozostał.
Czy to jest wina zbyt długiego kabla??
Jak już wszystko było zrobione kabel szedł przez balkon siostry tego kolegi i ona pytała czy do niej też by można było bezprzewodowo zrobić. Pomyślałem sobie że nie jest źle bo to by było prawie w połowie kabla czyli powinno się udać.
Teraz podsumuje:
Potrzebuję podłączyć 3 komputery- 2bezprzewodowo i jeden kablem. odległość między tymi trzema komputerami jest 20m 20m 20m.
Sprzęt który już jest to ROUTER EASYTOUCH 54M ADSL ET-1220.
Jaki sprzęt proponujecie dokupić?? i jakie podłączenie będzie najlepsze?? :gwiazdki:
Ostatnio zmieniony 2009-03-24, 22:40 przez k750i, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Easy Touch ET1220 kabel połączony/rozłączony ROZWIĄZANY

Post autor: Jo_gurt »

k750i, jakbyś mógł naskrobać jakiś schemacik. Ciężko wyłapać jak to faktycznie wygląda.
k750i
Stały użytkownik forum

W tym momencie jest w ten sposób że do pomieszczenia nr3 mam pociągniętą linię tp i w nim jest puszczony sygnał radiowo. Z pomieszczenia nr3 jest kablem skrętką przeciągnięte po pomieszczenia nr1 i występuje problem kabel połączony/odłączony.
Teraz będzie przeróbka i ma to wyglądać w ten sposób:
W pomieszczeniu nr2 będzie router adsl i podpięta linia tp i puszczone radiowo na "2"
Kablem bezpośrednio poleci do pomieszczenia nr. 1 (ok.30m)
I drugim kablem poleci do pomieszczenia nr. 3 w którym ma być sygnal rozprowadzony radiowo.
Mam nadzieję żę teraz jest jasno wytłumaczone:)

ps. Mam nadzieję że rysunki są ok. bo moja druga połowica nie mogła spać i powiedziała że mi to narysuje:) :zawstydzony:

Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Słoneczko jest ładnym miłym dodatkiem :hyhy:
k750i pisze:Czy to jest wina zbyt długiego kabla??
Raczej nie - skrętka powinna zachowywać parametry (czyli stabilne 100Mbps FDX) do 100m. Chyba, że zwyczajnie jest kiepskiej jakości (jakieś aluminium z Chin zamiast miedzi z Tajwanu ;) ).
Przetestuj ten kabel łącząc dwa kompy (w tym najlepiej jeden laptop, żeby nie było problemów z crossowaniem), lub innego kompa z routerem.

Jeśli już chcesz załatwić to tak jak piszesz i rysujecie to kolejne pytanie: w pomieszczeniu 3 będzie jeden komp czy więcej? Jeśli więcej to wszystkie na WiFi czy niektóre na kablu?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

k750i pisze:Z pomieszczenia nr3 jest kablem skrętką przeciągnięte po pomieszczenia nr1 i występuje problem kabel połączony/odłączony.
Takie problemy przy kablu pojawiają się często gdy karta sieciowa jest uszkodzona. Jeżeli byłby to nie laptopy, tylko PCty, to bym poradził aby spróbować podmienić kartę sieciową na nową w jednym a potem w drugim komputerze i sprawdzić czy się polepszy. Niestety coś pisałeś, że to są laptopy, to już łatwo nie będzie. Ale zamiast komputera wepnij switch a dopiero z niego do komputera i powiedz nam co się wtedy będzie działo. Jeżeli zależy Ci na tym połączeniu kablowym.
Możesz też ponownie zarobić końcówki RJ45.
Pytanie kolejne, to czy komputery zasilane są z tej samej fazy? Obawiam się, że mogą być zasilane z różnych faz.
k750i pisze:W pomieszczeniu nr2 będzie router adsl i podpięta linia tp i puszczone radiowo na "2"
I drugim kablem poleci do pomieszczenia nr. 3
Rysunek bardzo dobry, ale co innego mi z niego wynika a co innego z opisu ;)

Z rysunku wynika, że wszystkie komputery będą podłączone po WiFi? Jeżeli tak, to kabel jest Ci zbędny, bo wszystko można załatwić poprzez WiFi.
Jeżeli chcesz jednak używać kabla, to pamiętaj, że adresy kart muszą być w innych podsieciach aby się to nie pogryzło. Ponadto obawiam się, że i tak się pogryzie, bo komputery będą podłączone dwoma mediami do siebie....
Zatem zalecam, musisz się zdecydować albo komputer będzie podłączony poprzez WiFi albo po kablu.

Zaletą WiFi będzie jeszcze to, że gdy będą tam dwie różne fazy (w tych dwóch pomieszczeniach) to nic nie będzie się "gryzło".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
k750i
Stały użytkownik forum

Takie problemy przy kablu pojawiają się często gdy karta sieciowa jest uszkodzona
na kablu ok. 5m działa ok. i próbowałem na 2 różnych laptopach.
Ale zamiast komputera wepnij switch a dopiero z niego do komputera
jutro będę miał switcha to sprawdzę tę poradę.
Możesz też ponownie zarobić końcówki RJ45
zarabiałem po 3 razy na oby dwóch końcach. Jestem pewny poprawności połączenia. Jutro jeszcze będę miał tester do skrętek i jeszcze raz sprawdzę poprawność.
W pomieszczeniu nr2 będzie router adsl i podpięta linia tp i puszczone radiowo na "2"
I drugim kablem poleci do pomieszczenia nr. 3
Faktycznie tutaj zamotałem już prostuję:
Pierwszy komputer- w pomieszczeniu nr2 będzie router adsl i podpięta linia tp i puszczone radiowo na pomieszczenie 2
Drugi komputer-Kablem z pomieszczenia numer 2 bezpośrednio poleci do pomieszczenia nr. 1 (ok.30m) i tutaj będzie tylko kabel bezpośrednio do laptopa.
Trzeci komputer- Kablem z pomieszczenia numer 2 poleci do pomieszczenia numer 3 i w tym pomieszczeniu będzie jeden komputer podłączony przez WIFI.

Z tego co rozmawiałem ze sprzedawcą od którego kupiłem skrętkę to mówił że na takim odcinku nie powinno być tego problemu. Mówił, że używa go już od dłuższego czasu i nawet na 100m mu działa bez problemu.

I ostatnie pytanie A jaki sprzęt proponujecie do zakupienia żeby radiowo rozprowadzić internet w pomieszczeniu numer 2 lub 3 w zależności gdzie będzie zamontowany Easy Touch ET1220

[ Dodano: 2009-03-24, 00:21 ]
Zastanawia mnie jeszcze jedno - jakie mogą wystąpić kłopoty jeżeli komputery nie będą zasilane z tej samej fazy??

Po dwóch dniach nierównej walki problem rozwiązany!
Co się okazało??- sprzedawca mnie zrobił w balona! To był kabel najgorszej z możliwych klasy! Po sprawdzeniu testerem kabli poprawności zarobionych końcówek i wyniku pozytywnym podpiąłem switcha ale problemu nie rozwiązało. Zrezygnowany brakiem pomysłów postanowiłem zaryzykować i kupić w innym sklepie nowy kabel. Po zarobieniu i podłączeniu wszystko zaczęło działać od kopa!!
Jutro z wielką satysfakcją pójdę do tego sklepu i rzucę na ladę sprzedawcy ten kiczowaty kabel.
Sprawa z pomieszczeniem numer 2 została jak na razie bez odzewu bo brakuje jej funduszy i na razie tego nie będę robił.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za okazaną pomoc
k750i :hurra:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

k750i pisze:Po dwóch dniach nierównej walki problem rozwiązany!
Cieszymy się bardzo.
k750i pisze:To był kabel najgorszej z możliwych klasy! [...] Zrezygnowany brakiem pomysłów postanowiłem zaryzykować i kupić w innym sklepie nowy kabel. Po zarobieniu i podłączeniu wszystko zaczęło działać od kopa!!
No proszę, takie rzeczy ciężko nam tu wychwycić. Bo jak zapewniałeś, że kabel jest OK, to już się na nim nie skupialiśmy :)
Ale faktem jest, że przy 60m czy tym bardziej 100m jakość kabla jest bardzo istotna.
k750i pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedno - jakie mogą wystąpić kłopoty jeżeli komputery nie będą zasilane z tej samej fazy?
Różne. Np. też takie jak miałeś poprzednio, czyli sieć raz jest raz jej nie ma.
Ale myślę, że więcej o tym możesz poczytać na elektrodzie. Bo u nas kablami i zasilaniem się nie zajmujemy ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ