Takie problemy przy kablu pojawiają się często gdy karta sieciowa jest uszkodzona
na kablu ok. 5m działa ok. i próbowałem na 2 różnych laptopach.
Ale zamiast komputera wepnij switch a dopiero z niego do komputera
jutro będę miał switcha to sprawdzę tę poradę.
Możesz też ponownie zarobić końcówki RJ45
zarabiałem po 3 razy na oby dwóch końcach. Jestem pewny poprawności połączenia. Jutro jeszcze będę miał tester do skrętek i jeszcze raz sprawdzę poprawność.
W pomieszczeniu nr2 będzie router adsl i podpięta linia tp i puszczone radiowo na "2"
Kablem bezpośrednio poleci do pomieszczenia nr. 1 (ok.30m)
I drugim kablem poleci do pomieszczenia nr. 3
Faktycznie tutaj zamotałem już prostuję:
Pierwszy komputer- w pomieszczeniu nr2 będzie router adsl i podpięta linia tp i puszczone radiowo na pomieszczenie 2
Drugi komputer-Kablem z pomieszczenia numer 2 bezpośrednio poleci do pomieszczenia nr. 1 (ok.30m) i tutaj będzie tylko kabel bezpośrednio do laptopa.
Trzeci komputer- Kablem z pomieszczenia numer 2 poleci do pomieszczenia numer 3 i w tym pomieszczeniu będzie jeden komputer podłączony przez WIFI.
Z tego co rozmawiałem ze sprzedawcą od którego kupiłem skrętkę to mówił że na takim odcinku nie powinno być tego problemu. Mówił, że używa go już od dłuższego czasu i nawet na 100m mu działa bez problemu.
I ostatnie pytanie A jaki sprzęt proponujecie do zakupienia żeby radiowo rozprowadzić internet w pomieszczeniu numer 2 lub 3 w zależności gdzie będzie zamontowany Easy Touch ET1220
[ Dodano: 2009-03-24, 00:21 ]
Zastanawia mnie jeszcze jedno - jakie mogą wystąpić kłopoty jeżeli komputery nie będą zasilane z tej samej fazy??
Po dwóch dniach nierównej walki problem rozwiązany!
Co się okazało??- sprzedawca mnie zrobił w balona! To był kabel najgorszej z możliwych klasy! Po sprawdzeniu testerem kabli poprawności zarobionych końcówek i wyniku pozytywnym podpiąłem switcha ale problemu nie rozwiązało. Zrezygnowany brakiem pomysłów postanowiłem zaryzykować i kupić w innym sklepie nowy kabel. Po zarobieniu i podłączeniu wszystko zaczęło działać od kopa!!
Jutro z wielką satysfakcją pójdę do tego sklepu i rzucę na ladę sprzedawcy ten kiczowaty kabel.
Sprawa z pomieszczeniem numer 2 została jak na razie bez odzewu bo brakuje jej funduszy i na razie tego nie będę robił.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za okazaną pomoc
k750i