Problemy A raczje pytanie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problemy A raczje pytanie
Otóż przeprowadzam się nie długo z bloku do domu jedno rodzinnego a internet jest mi niezbędny do pracy wiec mam takie pytanie co do NetiWiMAX jeśli zakupie u nich internet to czy bd go mógł rozdzielić na 2 komputery ? Jeśli tak to w jaki sposób ? Jeśli nie to czy jest jeśli takowy internet który jest bezprzewodowy tzn tam gdzie się wyprowadzam nie ma położonych jeszcze kabli np multimedia i watpie zeby to szybko nastąpiło . Kable sa z TPSA ale z nimi nie chce juz wchodzić w układy. Czekam na odpowiedzi jestem zielony w temacie a nie mogę znaleźć w internecie odpowiedzi na moje pytanie !
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Problemy A raczje pytanie
Najprościej udostępnić z jednego kompa na drugi w trybie Ad-hoc.petarda pisze:jeśli zakupie u nich internet to czy bd go mógł rozdzielić na 2 komputery ? Jeśli tak to w jaki sposób ?
Co do routera się nie wypowiem, bo nie chcę wprowadzić w błąd (nie wiem jak wygląda sprawa sprzętu do Netii WiMax), ale mogę polecić również miniserwer - nim można rozdzielić praktycznie wszystko (w końcu to zwykły komp). Najlepiej na tanich i energooszcędnych podzespołach - płyta VIA Epia bedzie się świetnie nadawać, ma wszystko zintegrowane (łącznie z procem!) i ciągnie mało prądu. Do tego jakaś mała obudowa (minitower lub desktop), twardziel (najlepiej 2,5 bo bardziej energooszędny) i oczywiście karta sieciowa. Jako OS najlepszy będzie Linux, choć jak się uprzesz to może być i XP, wystarczy włączyć udostępnianie połączenia

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
petarda, najlepiej sprawić sobie najzwyklejszy router typu TP-link WR340g. Czyli ogólnie cokolwiek bez modemu.
Stawianie miniserwera to chyba trochę przerost formy nad treścią.
Stawianie miniserwera to chyba trochę przerost formy nad treścią.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Zależy co ma być tą treściąJo_gurt pisze:Stawianie miniserwera to chyba trochę przerost formy nad treścią.

Ostatnio zmieniony 2009-03-27, 16:39 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Blido, zgoda, ale jak chcemy po prostu podłączyć dwa kompy do neta doprowadzonego zwykłą eRJtką, to tani router będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.
Warto mieć na uwadze też czas, który trzeba będzie poświęcić na konfigurację kompa.
Warto mieć na uwadze też czas, który trzeba będzie poświęcić na konfigurację kompa.
-
jeśli dobrze rozumiem to ma wyglądać tak Antena z dachu do ich odbiornika<Netii> potem do rutera i z niego na 2 komputery ?
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak widać, rozwiązanie świetne, ale tylko praktycznie w takich sytuacjach, w domu coś takiego dla przeciętnego użytkownika może być nielada wyzwaniem. Zwłaszcza u Petardy który wspomina.Blido pisze:mój kumpel podzielił w ten sposób osiedlowy urynet
petarda pisze:jestem zielony w temacie
-
Nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam w tym czy jest taka możliwość by zamiast tego rutera zastosować inny bezprzewodowy ? jeśli tak to jakiś model rutera. Bo bodajże on nie jest bezprzewodowy a raczej nie zgodzę się na puszczenie kable przez pół korytarza. Proszę o szybka odpowiedz
Ostatnio zmieniony 2009-03-27, 19:56 przez petarda, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Co to znaczy "inny"? Inny niż co?petarda pisze:czy jest taka możliwość by zamiast tego rutera zastosować inny bez przewodowy ?
WR340g ma jak najbardziej wbudowany AP.
-

Jesli dobrze rozumiem bo jak wspomniałem jestem zielony w temacie To wszystko idzie mniej więcej jak na tym rysunku ? Jeśli nie to prosił bym o jakiś banalny rysunek co i jak a i co muszę zakupić aby to wszystko działało. Z góry dziękuje
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
petarda, skąd ci się wziął ten Planet? Myślałem, że rozmawiamy o WiMAX.
-
Już wiem co i jak fakt ostatni post był naprawdę nie przemyślany za co przepraszam temat można zamknąć jeśli bd miał pytania to napisz czy do któregoś z panów wypowiadających sie w temacie czy założę nowy temat ale to za około 15 dni myślę