Problem z połączeniem internetowym przez WiFi.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z połączeniem internetowym przez WiFi.
Witam. Mam następujący problem: Na Viście ultimate 64bit nie działa mi net przez WiFi choć do pewnego czasu działało wszystko normalnie.
Mimo, że mam połączenia w sieciach lokalnych lub z routerami, mogę przesyłać pliki w sieci to nie działa mi internet jaki udostępnia sieć choć na innych pc połączonych z tą siecią działa normalnie.
Mam kartę WiFi: Atheros Ar5007EG Wireless Network Adapter
Może ktoś wie co może być przyczyną tego problemu albo jak go rozwiązać?
EDIT:
Problem rozwiązany wystarczyło wywalić sterowniki i zainstalować systemowe. Sorka za SPAM.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-03-26, 07:20 ]
Fajnie, że sprawa załatwiona, ale nie będę wywalał - a nuż jeszcze ktoś będzie miał podobne pytanie.
Mimo, że mam połączenia w sieciach lokalnych lub z routerami, mogę przesyłać pliki w sieci to nie działa mi internet jaki udostępnia sieć choć na innych pc połączonych z tą siecią działa normalnie.
Mam kartę WiFi: Atheros Ar5007EG Wireless Network Adapter
Może ktoś wie co może być przyczyną tego problemu albo jak go rozwiązać?
EDIT:
Problem rozwiązany wystarczyło wywalić sterowniki i zainstalować systemowe. Sorka za SPAM.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-03-26, 07:20 ]
Fajnie, że sprawa załatwiona, ale nie będę wywalał - a nuż jeszcze ktoś będzie miał podobne pytanie.
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Re: Problem z połączeniem internetowym przez WiFi.
Mam od jakiegoś czasu pewien problem z kartą WiFi. Mam ją firmy TP-LINK, model TL-WN353GD. Router: Axesstel z serii MV400 (Orange Freedom PRO). Problem polega na tym, że po jakimś czasie działania połączenie jest tracona (zasięg jest max) a komputer zaczyna co kilka sekund zawieszać się na 2-3 sekundy. Muszę resetować połączenie (włączać i wyłączać kartę) żeby wszystko wróciło do normy. Zainstalowałem najnowsze sterowniki, ale to nic nie dało. Wdzięczny będę za pomoc.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
KoD997, Pobierz program Process Explorer i sprawdź który proces/aplikacja obciąża procesor w momentach takiego "zawieszania się" systemu.
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Podczas zawieszek nagle wzrasta jakiś proces, zrobiłem screena i zaznaczyłem nazwę tego procesu.
W czym rzecz?
Te czerwone strzałki to częstotliwość występowania zawieszek, zanim zresetuję połączenie.
W czym rzecz?
Te czerwone strzałki to częstotliwość występowania zawieszek, zanim zresetuję połączenie.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Wysokie chwilowe obciążenie CPU procesem "DPCs" sugeruje problem z działaniem któregoś sterownika. Można nawet znaleźć sterownik który jest temu winien. Pobierz program RATTV3Setup.exe. Program uruchomi się automatycznie po instalacji.
Gdy znów dojdzie do zawieszania się systemu wtedy z katalogu \Program Files\Microsoft\RATTV3\
uruchom CSWA.exe. Zamknij Rattv3 poprzez jego ikonę w systray. W katalogu %system32%\logfiles\rattv3 znajdziesz plik <nazwa_kompa>.cswa-accumulator-report.txt
Skompresuj go do .zip i załącz na forum.
Gdy znów dojdzie do zawieszania się systemu wtedy z katalogu \Program Files\Microsoft\RATTV3\
uruchom CSWA.exe. Zamknij Rattv3 poprzez jego ikonę w systray. W katalogu %system32%\logfiles\rattv3 znajdziesz plik <nazwa_kompa>.cswa-accumulator-report.txt
Skompresuj go do .zip i załącz na forum.
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Ok, zrobiłem jak poleciłeś.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
KoD997, Ten log wygląda zupełnie normalnie. Czy na pewno uruchomiłeś CSWA przed nawałem DPCs-ów?
- KoD997
- Stały użytkownik forum
Tak.
Co ciekawe, takie zawiechy zdarzają się głównie gdy coś ściągam.
Co ciekawe, takie zawiechy zdarzają się głównie gdy coś ściągam.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Jest jeszcze program DPC Latency Checker do monitorowania w czasie rzeczywistym opóźnień DPC. Do rozwiązania problemu opóźnień jest on raczej mało przydatny bo sugerują tam metodę wyłączania "na szczęśliwy traf" kolejnych urządzeń żeby móc zaobserwować potem różnicę za pomocą tego programu. Taką różnicę to można zaobserwować i bez wykresu 
Z tego co czytałem na forach wynika że przyczyny problemów z DPCs są okropnie... "rozmyte". Przyczyną może być:
[] sprzęt (komuś pomogło oczyszczenie radiatora karty graficznej z kurzu),
[] sterowniki (wyłączysz kontroler stacji dyskietek a zacznie działać karta dźwiękowa!),
[] oprogramowanie użytkownika (overclockery, oszczędzacze energii i inne blisko sprzętu).

Z tego co czytałem na forach wynika że przyczyny problemów z DPCs są okropnie... "rozmyte". Przyczyną może być:
[] sprzęt (komuś pomogło oczyszczenie radiatora karty graficznej z kurzu),
[] sterowniki (wyłączysz kontroler stacji dyskietek a zacznie działać karta dźwiękowa!),
[] oprogramowanie użytkownika (overclockery, oszczędzacze energii i inne blisko sprzętu).