Poziom sygnału EvDO 85 dBm
Poziom sygnału EvD... 85 dBm
Przed chwilą miałem

Może to wina nowo wybudowanego domu który stoi 1 metr od tego w którym jestem, a router jest na wysokości 1 metra.
Moderator: Moderatorzy
3,1Mb/sMały pisze:1.Jaka jest możliwa do uzyskania max. prędkość transferu na jednej nośnej?
Oczywiście zakładam, że w danej chwili korzysta z niej jeden użytkownik.
Sektorów znaczy się? 4.Mały pisze:2.Ile znajduję się anten do transmisji CDMA na jednym BST-e?
Tak, z jednego sektora.Mały pisze:3.Czy powyżej wymienione 3 nośnie będą nadawane z jednej anteny?
Prawdopodobnie do sierpnia.Mały pisze:4.Do kiedy na trzeciej nośnej ma działać NMT?
Dokładnie to chodzi mi o ilość sektórów i liczbę anten.Blido pisze:Mały napisał/a:
2.Ile znajduję się anten do transmisji CDMA na jednym BST-e?
Sektorów znaczy się? 4.
Nie inaczej. Jedna Antena odpowiada za jeden sektor.Mały pisze:Skoro będą 4 sektory to chyba muszą być też 4 anteny?
I mają rację, bo BTS-y CDMA mają najczęściej po 3 a nie 4 sektory. Pomyliło mi się z GSM i UMTSMały pisze:Spytałem ich ile założą anten do CDMA, a oni mi odpowiedzieli że, będą założone 3 anteny, co ich zdaniem wystarczy do pokrycia całego obszaru w promieniu 360 stopni.
Chwila, ale anteny GSM też montują po trzy, czyli trzy sektory.Blido pisze:Pomyliło mi się z GSM i UMTS
To nie reguła, montują od dwóch do czterech sektorówJojo pisze:Chwila, ale anteny GSM też montują po trzy, czyli trzy sektory.
Ja najczęściej widzę 4 w miastach a za miastami gdzie jest bardzo mało zabudować etc. zazwyczaj 3. Mówię o GSM 900.Blido pisze:Ja najczęściej spotykam 4.
Ja nawet poza miastami widzę BTSy GSM900 z 4 sektoramija.michal pisze:Ja najczęściej widzę 4 w miastach a za miastami gdzie jest bardzo mało zabudować etc. zazwyczaj 3. Mówię o GSM 900.
Wasze wypowiedzi dają dużo do myślenia nad tym czy jest sens wiązać się z OFP na dwa lata. Zobaczę na próbę jak to będzie się spisywać. Nie sądziłem, że może dojść do sytuacji, w której całkowicie przestanie on działać.acprzemu pisze:Ja też tak mam ale ja mm sieć bardzo przeciążona dużo osób w mojej okolicy korzysta z OFP bo niema innego wyboru.
Rzeczywiścieacprzemu pisze:Jakiś strasznie niski Ping mam
Oczywiście, to zależy tylko od anten, a dokładnie ich kąta promieniowania. Im węższy kąt, tym węższy sektor.Mały pisze:Ciekawe czy można np. zawęzić sektory?
Teoretycznie tak, ale nie zapominaj że BTS musi być czymś podłączony do sieci szkieletowej, a światełka do każdego BTS-a raczej się nie doczekamy. Zwłaszcza jeśli mówimy o BTS-ach CDMA450 które zazwyczaj stoją na odludziach.Mały pisze:To znaczy zamiast 3 anten na jednym BTS-e założyć 6 anten. Wówczas teoretycznie na całym BTS-e mogłoby naraz siedzieć więcej osób.
Przy obecnych możliwościach raczej to nie stanowi aż tak wielkiego problemu. Przecież zawsze można zwiększyć przepustowość pomiędzy odciętymi od światłowodów BTS-ami poprzez „dostawienie” kolejnej radiolinii (pracującej na innej częstotliwości).Blido pisze:Mały napisał/a:
To znaczy zamiast 3 anten na jednym BTS-e założyć 6 anten. Wówczas teoretycznie na całym BTS-e mogłoby naraz siedzieć więcej osób.
Teoretycznie tak, ale nie zapominaj że BTS musi być czymś podłączony do sieci szkieletowej, a światełka do każdego BTS-a raczej się nie doczekamy. Zwłaszcza jeśli mówimy o BTS-ach CDMA450 które zazwyczaj stoją na odludziach.
Cytat z tej strony:
Sieć działa w standardzie CDMA2000 1xEV-DO Rev A, która w teorii pozwala na uzyskiwanie prędkości do 3,1 Mb/s w do klienta i 1,8 Mb/s od niego. Są to jednak maksymalne prędkości, a usługa ma zapewniać stabilny, realny transfer na poziomie 0,5-1 Mb/s. Operator nie wyklucza, w przyszłości, migracji na nowszą wersję CDMA2000 - 1xEV-DO Rev B, która pozwala uzyskiwać prędkości maksymalne na poziomie do 12 Mb/s do abonenta i 9 Mb/s od niego.
Mały pisze:Pewnie Orange będzie zmuszony szybciej wdrożyć nową technologię CDMA.
Tak. Niech to HSDPA będzie chodziło wszędzie chociaż te 3.6 a nie wspominając o 7.2.Mały pisze:Operator nie wyklucza, w przyszłości, migracji na nowszą wersję CDMA2000 - 1xEV-DO Rev B, która pozwala uzyskiwać prędkości maksymalne na poziomie do 12 Mb/s do abonenta i 9 Mb/s od niego.
Oczywiściwe że nie, ale światłowody kosztują a operatorom nie w głowie ciągnięcie światłowodu na każde zapupie. Zwłaszcza że niewiele na tym zyskają. Poniosą duże koszty a zysków raczej mniej, bo kto miał kupić CDMA i tak kupi. Poza tym słaba jakość infrastruktury to bardziej szkoda dla użytkownika, nie dla operatoraMały pisze:Przy obecnych możliwościach raczej to nie stanowi aż tak wielkiego problemu.
Nie do końca tak jest, ponieważ ja również zastanawiałem się nad kupnem CDMA, ale teraz mam wątpliwości. W tej chwili korzystam z Wifi 256 kb/s, ale bez limitów.Blido pisze:Oczywiściwe że nie, ale światłowody kosztują a operatorom nie w głowie ciągnięcie światłowodu na każde zapupie. Zwłaszcza że niewiele na tym zyskają. Poniosą duże koszty a zysków raczej mniej, bo kto miał kupić CDMA i tak kupi.
Była kiedyś taka piosenka w "Misiu".Mikele pisze:Zdecydowanie polecam OFP![]()