Powiększenie zasięgu wifi - na moim przykładzie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Darius121
Początkujący użytkownik forum

Powiększenie zasięgu wifi - na moim przykładzie

Post autor: Darius121 »

Witam , proszę o pomoc w następującej sprawie

Mam łącze internetowe – sieć lokalna i chciałbym je podzielić tzn. w jednym pokoju stoi router bezprzewodowy dlink dir-615 i rozprowadza internet po całym mieszkaniu . Problemem jest to iż potrzebuje połączenia kablowego w drugim pokoju (nie bezprzewodowego ) aby podłączyć kilka urządzeń przewodowo np. dekoder telewizji N nie posiada bezxprzewodowej karty sieciowej. Pytanie jakie rozwiązanie techniczne proponujecie . Trochę czytałem – może bezprzewodowy Access Point z trybem repeater i do niego połączone kablem „urządzenia” . Odległość między pokojami jest mała (po przekątnej kilka metrów)

Interesują mnie tylko rozwiązania bez ciągnięcia kabla między routerami /access pointami

Pozdrawiam

Darek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Powiększenie zasięgu wifi - na moim przykładzie

Post autor: Jo_gurt »

Darius121 pisze:może bezprzewodowy Access Point z trybem repeater
Czemu repeater? Tryb Klient służy właśnie do tego.

Jeśli kablami chcesz podłączyć tylko jedno urządzenie to w zasadzie wystarczy dowolny AP. Jeśli więcej to trzeba poszukać takiego z większą ilością gniazd LAN.
Darius121

Czyli podsumowując , muszę kupić AP który będzie działał w trybie client wraz z odpowiednią liczbą portów lan - na tę chwilę muszę podłączyć 2 urządzenia przewodowo

Czy można prosić o polecenie niedrogiego AP posiadającego te parametry ????

Dziękuję
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jeśli wystarczą ci 2 porty LAN to Ovislink WL-5460.
Jeśli więcej to Ovislink WL-5470 ewentualnie Edimax EW-7209APg.
Darius121

Dziękuje za pomoc

Witam

Pytałem o podział łącza tzn lanu w następujący sposób - routerem bezprzewodowym jest dlink dir-615, który rozdziela net bezprzewodowo po całym mieszkaniu następnie łączy się z access pointem bezprzewodowo w drugim pokoju, do tego acces pointa przewodowo podpiete są urzadzenia.

Kupiłem więc polecany Ovislink 5470 - ale nie wiem jak to skonfigurować.

Nie jestem w tej chwili przy moim kompie ale postaram się podać najważniejsze parametry sieci.

Adres IP - przydzielony przes serwer dhcp
Mac - do Providera podany jest MAC routera - dlink

Próbowałem coś konfigurować ale doprowadziłem tylko do resetu dlinka.

Prosiłbym o napisanie na co zwrócić uwagę przy konfiguracji

Pozdrawiam

Darek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Darius121, konfigurację D-Linka zostaw w spokoju.
Podłącz ovisa do kompa, zaloguj się na niego i połącz w trybie Client Infrastructure z siecią D-Linka. Trzeba będzie ustawić Security zgodnie z zabezpieczeniami DIR-615. Trzeba też na nim wyłączyć serwer DHCP - w twojej sieci jego rolę pełni D-Link.
Warto też włączyć fubkcję DHCP Relay.
Jak już się połączy to wyloguj się i pobierz na kompie podłączonym do Ovisa jeszcze raz adres sieciowy (ipconfig /renew) i sprawdź czy działa.
Darius121

Czy konfiguracja ovislinka odbywa się tylko przez kabel ethernetowy (tak mi się wydaje po wczorajszych próbach)?
Czy trzeba będzie także wpisać na ovislinka MACA dlinka .
Czy poprawnie skonfigurowany Ovislink będzie widoczny w eterze jako odzielna sieć ??

Dzięki za tak szybką pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Darius121 pisze:Czy konfiguracja ovislinka odbywa się tylko przez kabel ethernetowy (tak mi się wydaje po wczorajszych próbach)?
Tak.
Darius121 pisze:Czy trzeba będzie także wpisać na ovislinka MACA dlinka .
Nie. Ewentualnie odwrotnie (MAC Ovisa w D-Linku) jeśli masz włączony filtr MAC jako zabezpieczenie WiFi.
Darius121 pisze:Czy poprawnie skonfigurowany Ovislink będzie widoczny w eterze jako odzielna sieć ??
Nie.
Darius121

Jo_gurt pisze:Darius121, konfigurację D-Linka zostaw w spokoju.
Podłącz ovisa do kompa, zaloguj się na niego i połącz w trybie Client Infrastructure z siecią D-Linka. Trzeba będzie ustawić Security zgodnie z zabezpieczeniami DIR-615. Trzeba też na nim wyłączyć serwer DHCP - w twojej sieci jego rolę pełni D-Link.
Warto też włączyć fubkcję DHCP Relay.
Jak już się połączy to wyloguj się i pobierz na kompie podłączonym do Ovisa jeszcze raz adres sieciowy (ipconfig /renew) i sprawdź czy działa.

Że tak spytam , jak sprawdzić czy się połączył ovislink z dlinkiem ? Jest to w jakiś sposób w statusie urządzenia zaznaczone?

Jeszcze jedno pytanie

Urządzenia podpięte do ovislinka będą traktowane jako urządzenia w sieci (lan) i rozumiem ze ovislink automatycznie przydzieli im numery IP ??

Przy konfiguracji urządzenia podpiętęgo do ovislinka kablowo - wpisuję do niego dane ( do urządzenia ) , które przydzielił mi ovislink tj. ip, dns itd. ??

Jeszce raz dzięki
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Darius121 pisze:Jest to w jakiś sposób w statusie urządzenia zaznaczone?
Masz tam pola State i BSSID. Jeśli będzie połączony to w State powinno być Connected (lub coś podobnego) i BSSID będzie wypełniony adresem MAC radia D-Linka.
Kliknij przycisk Site Survey i powinno ci znaleźć D-Linka.
Darius121 pisze:Urządzenia podpięte do ovislinka będą traktowane jako urządzenia w sieci (lan)
Tak
Darius121 pisze:rozumiem ze ovislink automatycznie przydzieli im numery IP ??
Nie. D-Link ma im przydzielić adresy. Ovis będzie tak na prawdę przezroczysty. Dlatego wyłączamy na nim serwer DHCP i włączamy DHCP Relay.
Darius121 pisze:Przy konfiguracji urządzenia podpiętęgo do ovislinka kablowo - wpisuję do niego dane ( do urządzenia ) , które przydzielił mi ovislink tj. ip, dns itd. ??
Generalnie te urządzenia powinny sobie pobrać dane z D-Linka.
Darius121

Dziękuje bardzo za pomoc - skonfigurowałem i działa :)

Proszę jeszcze o pomoc w następującej sprawie:

Laptop połączony jest z routerem dlink model dir-615 sciąga on dosyć dużą ilość danych w tym samym czasie słucham radia internetowego z dekodera telewizji N podłączonego kablem do acces pointa. Raz na jakiś czas radio się zrywa . Wydaje mi się że przyczyną , może być zajętość całego pasma przez laptop.

Chciałbym ustalić priorytety tych urządzeń , powiedzmy w ten sposób że laptop zajmuje całość łącza tylko wtedy gdy nie korzystam z dekodera N (nie słucham radia ) w przypadku gdy słucham radia powiedzmy 20% dla radia 80% dla laptopa.

W panelu konfiguracyjnym dlinka nie widzę podziału łącza na poszczególne urządzenia

w panelu Ovislinka coś takiego chyba jest (nie jestem pewien) ale wydaje mi się że powinno być to zrobione przez router dlatego że laptop jest połączony do routera a nie acces pointa ??

dzieki za wszelką pomoc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Darius121 pisze:wydaje mi się że powinno być to zrobione przez router dlatego że laptop jest połączony do routera a nie acces pointa ??
Tak, raczej tak.
Jeśli D-Link nie ma jakiegoś Bandwidth Managera lub QoSa to może być ciężko niestety.
Wg. tego http://oldwiki.openwrt.org/Hardware(2f)DLink.html możesz pokombinować z OpenWRT, ale informacje szczątkowe.
Darius121

Jeżeli można to chciałbym podrążyć temat .

Chciałbym rozszerzyć zasięg sieci wifi w mieszkaniu tzn ovislink 5470 łączy się z dlink i wzmacnia sygnał . Nie wiem jednak jaki powinien być tryb ustawiony w ovislinku . Dodam tylko że chodzi mi o połączenie ethernet idące do routera dlink,który bezprzewodowo rozdziala sygnał, ovislink odbiera sygnał wzmacnia go a ja łączę sie bezprzewodowo laptopem z ovislinkiem

czy jest to możliwe

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Darius121, do tego służy generalnie tryb Repeater. Jednak nie można dać głowy za jego działanie. Czasem się uda czasem nie - potestuj.
ODPOWIEDZ