Edimaxa ew-7318usg instalacja sterów pod BT3
Moderator: Moderatorzy
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Edimaxa ew-7318usg instalacja sterów pod BT3
Witam!
Własnie kupiłem sobie karte Edimaxa ew-7318usg ściągłem sterowniki pod linuxa back track3 livecd ,na płycie mam nagrany BT3 uruchamiam z płyty bt3 przechodze do konsoli by zainstalowac sterownik lecz tylko znalazłem na google jak zainstalowac z płyty stery ale jak ja mam z płyty sterowniki zainstalowac jak mam w cd-romie bt3 i tu mój problem nie wiem jak te stery zainstalować!
Dodam że menadzer wifi wiewykrywa mi sieci.
Wpisywałem w konsoli:
iwconfig pokazuje że nie mam zainstalowanej karty
prosze o pomoc!
Własnie kupiłem sobie karte Edimaxa ew-7318usg ściągłem sterowniki pod linuxa back track3 livecd ,na płycie mam nagrany BT3 uruchamiam z płyty bt3 przechodze do konsoli by zainstalowac sterownik lecz tylko znalazłem na google jak zainstalowac z płyty stery ale jak ja mam z płyty sterowniki zainstalowac jak mam w cd-romie bt3 i tu mój problem nie wiem jak te stery zainstalować!
Dodam że menadzer wifi wiewykrywa mi sieci.
Wpisywałem w konsoli:
iwconfig pokazuje że nie mam zainstalowanej karty
prosze o pomoc!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Edimaxa ew-7318usg instalacja sterów pod BT3
wikara, albo sterowniki na pendrajwa, albo lepiej - system na pendrajwa.
- wikara
Robiłem system na pendriva i nie chciał wystartować jakimś programem to kompilowałem i niewstawał BT3 ,co do sterowników na pendriva to zgrałem chciałem uruchomić ale tu sie pojawia pytanie jak bo jak bym miał sterowniki uruchomić z płyty to polecenie: cd. /rt73-cvs-2009033102/module/ i powinno sie zainstalowac ale jak puścic z pendriva to ja nie wiem szukałem w google i lipa 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Coś tu nie tak jest.wikara pisze:bo jak bym miał sterowniki uruchomić z płyty to polecenie: cd. /rt73-cvs-2009033102/module/
Proponuję na początek poznać podstawowe komendy linuksa. Instalacja sterowników to dopiero kolejny krok

- wikara
Znaczy sie może tak sprostuje,jeśli wpisze w konsoli shell iwconfig to karte wykrywa mi pod nazwa rausb0
a eth0 pisze mi no wireless extension ....
Kismet nie wykrywa mi sieci w ogóle zaden program nie działa jak na razie,dodam że BT3 odpalam już bo zrobiłem:d z pendriva ,a sterowników to ja nie wiem jak zainstalowac ściągłem stery pod linuxa lecz nie umiem sobie poradzić nawet jak wspomniałem wcześniej z cd stery nie ida!
Kismet nie wykrywa mi sieci w ogóle zaden program nie działa jak na razie,dodam że BT3 odpalam już bo zrobiłem:d z pendriva ,a sterowników to ja nie wiem jak zainstalowac ściągłem stery pod linuxa lecz nie umiem sobie poradzić nawet jak wspomniałem wcześniej z cd stery nie ida!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to dobrze. Czyli sterownik działa jeśli karta jest wykrywana.wikara pisze:iwconfig to karte wykrywa mi pod nazwa rausb0
- wikara
Tak wykrywa ale żaden program nie działa chce sie połaczyć z netem na tym systemie poprzez jakies oprogramowanie do wifi to nie wykrywa mi sieci jaki inne programy do skanowania sieci tez nie wykrywa mi ten edimax,ale jak załącze karte intela z laptopa to wszystko sie odpala i wyszukuje mi sieci i o co chodzi nie wiem:(