Udostępnienie internetu między trzy domy (60-90m)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bimo
Początkujący użytkownik forum

Udostępnienie internetu między trzy domy (60-90m)

Post autor: bimo »

Mam za zadanie podłączenie trzech domów internetem radiowym (WiFi) w odległości: domy #1 - #3 w odległości 60-90m natomiast domy #1 - 2# w odległości do 60m w kształcie trójkąta (schemat znajduje się poniżej).

Obrazek

Dom #1 posiada dostęp do internetu.
Anteny kierunkowe w tej sytuacji raczej się nie sprawdzą chyba, że na budynku #1 umieścić dwie takie anteny w kierunkach tych dwóch domów.
W budynku #1 znajduje się router który przesyła internet na cały dom, znajduje się na drugim końcu domu do planowanej anteny znajdującej się na zachodniej stronie budynku dlatego zastanawiam się nad okablowaniem - sygnał z routera do anteny puszczona kablem na obrzeżach budynku bądź postawienia access pointa koło anteny (wybór będzie zależny od kosztów).

W domach #2 i #3 myślę, że będą potrzebne dwa access pointy do odebrania sygnału od domu #1 i rozsiania sygnału na cały dom.

Szukam najlepszego rozwiązania a zarazem najtańszego, mam na to budżet 400PLN (w granicznych sytuacjach do 500PLN), sprzęty (routery, acces pointy itp) ze względu na niski budżet nie muszą być firmowe, trzeba będzie prawdopodobnie kupić tańsze odpowiedniki chyba, że jest jakieś rozwiązanie, które może obciąć kilka kosztów ;-).
Jeśli są jakieś niezrozumiałe kwestie bądź przeoczyłem coś ważnego, proszę pytać.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Udostępnienie internetu między trzy domy (60-90m)

Post autor: Jojo »

bimo pisze:Anteny kierunkowe w tej sytuacji raczej się nie sprawdzą chyba, że na budynku #1 umieścić dwie takie anteny w kierunkach tych dwóch domów.
Dobrym rozwiązaniem w domu 1 bedzie umieszczenie anteny dookólnej a w dwóch pozostałych jakichś małych anten kierunkowych.
bimo pisze:sygnał z routera do anteny puszczona kablem na obrzeżach budynku bądź postawienia access pointa koło anteny (wybór będzie zależny od kosztów).
Lepiej zastosować AP przy antenie albo niedaleko od anteny. Można go zasilić poprzez PoE lub, jeśli był by on wewnątrz budynku to do zwykłego gniazdka go wpiąć. Gdyby był na zewnątrz to należy go umieścić w skrzynce hermetycznej.
bimo pisze:W domach #2 i #3 myślę, że będą potrzebne dwa access pointy do odebrania sygnału od domu #1 i rozsiania sygnału na cały dom.
Można tak zrobić.
bimo pisze:budżet 400PLN (w granicznych sytuacjach do 500PLN)
Powinieneś się wyrobić w tych granicach. Trzeba wziąć pod uwagę to, że koszt samych AP może wynieść około 300 zł.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

bimo pisze:sygnał z routera do anteny puszczona kablem na obrzeżach budynku bądź postawienia access pointa koło anteny (wybór będzie zależny od kosztów).
I AP będzie raczej lepszym rozwiązaniem, bo kabel antenowy nie powinien być zbyt długi. Im dłuższy, tym większe tłumienie.
bimo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bimo »

Czyli nie najgorzej mi to wyszło ;-)
Antena dookólna w na domie #1 przypuszczalnie jakiej mocy powinna być, kierunkowa jest na dłuższe odległości i z nimi problemu raczej nie będzie bo się minimalnie z nimi orientuje.

Dzięki wszystkim za pomoc, była bardzo pomocna.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bimo pisze:Antena dookólna w na domie #1 przypuszczalnie jakiej mocy powinna być,
Jak najsłabsza, np. Horizon Mini.
ODPOWIEDZ