Nowy laptop - Vista HB64 problem z radiówką

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ciamek
Początkujący użytkownik forum

Nowy laptop - Vista HB64 problem z radiówką

Post autor: Ciamek »

Witam,
kupiłem nowego laptopa - HP Pavilon DV7 1140el. Mam na nim Vistę Home Basic 64bit. W domu posiadam starego lapka z XP i wszystko z radiówką jest ok, zaś na nowym lapku są same problemy.
Internet mam po kablu od lokalnego usługodawcy (osiedlówka - www.gaja.net.pl, łącze 1MB) i dzielę ten internet za pomocą routera Netgear wgr 614v7 na komputer stacjonarny PC (po kablu) i na laptopa (sygnał radiowy).
Objawy:
Kiedy siedzę przy routerze z laptopem to szybkość sieci bezprzewodowej wynosi 18-24MB/s, zaś kiedy usiądę metr dalej to zaczyna się jazda. Szybkość oscyluje od 11MB/s do 1MB/s - net się zacina, za chwilę otworzy jakąś stronę, znów się zatnie albo straci sygnał i tak w kółko.
Kiedy usiądę z laptopem w drugim pokoju to szybkość wynosi 1MB/s, a co za tym idzie net w ogóle nie chodzi.
O to screen z ipconfig/all z laptopa:
Obrazek

aha, powyższe problemy nie występują na starym laptopie.
Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam serdecznie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Nowy laptop - Vista HB64 problem z radiówką

Post autor: zDaleKi »

Ciamek pisze:O to screen z ipconfig/all z laptopa:
Proszę go przedstawić w formie tekstowej jak to podano tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> nie zaś jako zrzut całego ekranu :|
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ