Karta WWAN mini pci express do notebooka Lenovo T400

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Karta WWAN mini pci express do notebooka Lenovo T400

Post autor: canidy »

Niestety zabawa modemami wewnętrznymi na Linuxie nie należy do najprzyjemniejszych, ale pamiętam, że są jakieś managery, nie pamiętam jednak nazwy bo to już trochę temu było.
masz 2 systemy czy samego Linuxa?
nigg
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nigg »

Tak mam 2 systemy. Na windowsie juz wszystko smiga jak trzeba ( po prostu musiałem zakualizować oprogramowanie do aktualizacji oprogramowania lenovo i dopiero wtedy on zlazl mi nowszy soft do obslugi modemu - zakrecone troche, ale tak ma byc;-) ). Co do linuxa to niestety nie udało mi się na razie tego ruszyć, probuje na rózne sposoby. Jak by ktoś miał linka do jakiejś instrukcji to bylbym bardzo wdzieczny.
arekm
Stały użytkownik forum

Post autor: arekm »

F3507g za 250zł - niecła cena, aktualnie nierealna (szukam w takiej i niestety bez pozytywnych rezultatów).

GPS w niej się spisuje?
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Zawsze można kupić inny modem w tej cenie choć oczywiście używany. Co do GPSu w F3507g, a właściwie AGPSu to szczerze mówiąc nie rozumiem po co to komu w laptopie. Widziałem już próby nawigacji w aucie z laptopa i nie jest to zbyt bezpieczne i choćby tanie ze względu na drogie uchwyty do laptopów. Skoro można kupić porządnego 5" palmtopa za 1k to nie widzę zastosowania AGPSu w laptopie, ale może takie istnieje :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

AGPS jest dodatkiem do GPS. Sam AGPS nie działa. Stworzono to bardziej na rynek amerykański do dużych metropolii jak New York, gdzie wieżowce zasłaniają sygnał z satelity co utrudnia poprawną nawigację.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Albo inaczej AGPS to rozszeżony GPS :) Assisted GPS KLIK w Polsce jest wykorzystywany głównie w fonach z nawigacją, e.g. Nokia N95.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

canidy, zgadza się, ale to jest tylko wspomaganie GPS. Po 2 sieć musi to też obsługiwać. Sam AGPS będzie pokazywał umiejscowienie BTSa z którym się aktualnie łączymy. Wychodzi to obszar o średnicy 1000-1200m w zależności od ustawień BTSa.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze:ale to jest tylko wspomaganie GPS. Po 2 sieć musi to też obsługiwać. Sam AGPS będzie pokazywał umiejscowienie BTSa z którym się aktualnie łączymy.
Zgodnie z linkiem do wiki, który wcześniej podałem :) Ale w sumie zaczynamy robić mały OT.
arekm dlaczego ograniczasz się jedynie do karty Ericsson F3507g?
arekm
Stały użytkownik forum

canidy pisze:arekm dlaczego ograniczasz się jedynie do karty Ericsson F3507g?
Ograniczam się do każdej łykanej przez BIOSową whitelistę Thinkpadów T400 i póki co natrafiłem na F3507g.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Może jakaś karta Sierry lepiej? Albo Optiona? Na eBayu widziałem 3.6/7.2 po $60.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Najtańszy - 50$ - na eBayu wydaje się MC8775 z jednym wyjściem antenowym, który wyciąga do 3,6 Mbps, ale albo wysyłka kosztuje 30$ czyli razem daje to 80, albo nie wysyłają do Europy. Zatem najtańszą opcją za granicą jest Option GTM 378 za 80$ z przesyłką gratis. GTM 378 przynajmniej obsługuje 7,2 Mbps. Jednakże w tej cenie nie dają gwarancji (jedynie zapewniają, wymianę gdy produkt jest od razu uszkodzony). Zatem lepiej kupić w Polsce.
arekm
Stały użytkownik forum

F3507G na allegro Thinkpadowe (czyli te na whiteliście w biosie) po 550pln. Ten sam sprzęt brandowany przez Della po 340pln ale dellowych nie ma na whiteliście w thinkpadach.

Ogólnie drogo.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

A jak wygląda sprawa z tym BIOSem? Jakie modele są na whitelist? Nie ma jakiejś wersji biosu bez tej listy? Dellowych nie wstawisz bo mają zmieniane wewnętrzne ID urządzenia.
arekm
Stały użytkownik forum

canidy pisze:A jak wygląda sprawa z tym BIOSem? Jakie modele są na whitelist? Nie ma jakiejś wersji biosu bez tej listy? Dellowych nie wstawisz bo mają zmieniane wewnętrzne ID urządzenia.
Oficjalnie takiej listy lenovo nie publikuje :-/ Można szukać via google ludzi, którzy mają dany sprzęt, HSDPA i publikują wynik z komend lspci/lsusb i w ten sposób poznać pci id/usb id urządzeń i ew. szukać kompatybilnego sprzętu (ale znów sprzedający na aukcjach taaaaakie oczy by zrobili gdyby ich zapytać o pciid czy usbid)... Ewentualnie trzeba rozgrzebywać BIOS i wyciągać IDki.

Dlatego najprościej kupować urządzenia markowane przez lenovo czy dedykowane do thinkpadów.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Ale nie wszystkie wersje BIOSu maja ustawione listy. Podobno jest mozliwosc obescia blokady na jednym z chipow poprzez przestawienie zworki na plycie. Nie wiem jednak czy to dotyczy rowniez aktualnie produkowanego sprzetu i nie mam dokladnego info. Chwilowo mam pod reka jedynie Novatel EU870D i GTM 378. Gdybys byl przypadkiem w W-wie to mozemy przetestowac :)
arekm
Stały użytkownik forum

Niestety wszystkie modele Thinkpadów mają taki feature (za http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_w ... twork_card ; dotyczy także kart WWAN).

Z tą zworką to bodaj chodzi o wyizolowanie jednego z pinów w złączu minipci powodującym, że bios karty nie zobaczy ale OS już tak.

Parę hacków jest, każdy wymaga ingerencji jak nie w sprzęt to w bios (czy to thinkpada czy instalowanej karty).

Już prędzej bym się pokusił o zmianę id w firmware karty i jej przeflashowane ale to ryzykowne.
ODPOWIEDZ