Czy ma ktoś w końcu wimax Ery
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy ma ktoś w końcu wimax Ery
Ma ktoś w końcu wimax Ery to czekanie nie jest zbyt przyjemne. Sami się proszą by zainteresować się OFP.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Czy ma ktoś w końcu wimax Ery
kshaq6, jeżeli mieszkasz w powiecie koneckim to i tak nie masz w tej chwili co liczyć na Wimaxa z Ery za duża odległość od nadajnika z Jędrzejów 47 km.
jeżeli mieszkasz w powiecie lubinskim to teoretycznie jesteś w zasiegu Wimaxa z Ery od nadajnika z Jemielno masz 10 km.
jeżeli mieszkasz w powiecie lubinskim to teoretycznie jesteś w zasiegu Wimaxa z Ery od nadajnika z Jemielno masz 10 km.
-
Dziś dzwoniłem do Ery i powiedziano mi, ze mam próbować za miesiąc(niby chodzi o modemy) , a cała sprawę załatwię w najbliższym punkcie sprzedażny ery, gdzie otrzymam także instrukcje co jak i gdzie(chodzi o instrukcje samodzielnej instalacji) 

-
Ciekawe kiedy okaże sie co Era wymyśli. Z jednej strony szukają firm podwykonawczych, a z drugiej rozważają może żeby klient sam sobie to zamontował

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A jak nie działa to nie nasza sprawa.grzegorz0123 pisze:z drugiej rozważają może żeby klient sam sobie to zamontował![]()

![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Najlepszym rozwiązaniem byłby internet satelitarny, ale jeszcze jest za drogi.
- msnietka
- Początkujący użytkownik forum
Niby jestem w zasięgu ( wynika to z mapy - Dąbrówka koło Ostrołęki).
Wysłałem zapytanie do ERY po 2 tygodniach otrzymałem odpowiedź ,że w "mojej okolicy" byli technicy i niestety teraz nie da rady. może za jakieś pół roku coś się zmieni
W międzyczasie szwagier pytał o WIMAX w salonie ERY to konsultantka przyniosła mu blueconnecta
Nic więcej się nie dowiedział.
Chyba sobie odpuścili.
Bo wydaje mi się że trzeba to sprawdzić w konkretnym miejscu a nie w szerokopojętej "okolicy"
Wysłałem zapytanie do ERY po 2 tygodniach otrzymałem odpowiedź ,że w "mojej okolicy" byli technicy i niestety teraz nie da rady. może za jakieś pół roku coś się zmieni

W międzyczasie szwagier pytał o WIMAX w salonie ERY to konsultantka przyniosła mu blueconnecta

Chyba sobie odpuścili.
Bo wydaje mi się że trzeba to sprawdzić w konkretnym miejscu a nie w szerokopojętej "okolicy"
Ostatnio zmieniony 2009-04-10, 12:33 przez msnietka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
msnietka pisze:W międzczasie szwagier pytał o WIMAX w salonie ERY to konsultantka przyniosła mu blueconnecta

-
Powiem szczerze tak widziałem już nie jednego wimaxa i Era to lipa według ich instrukcji dopuszczają do użytku już taki sygnał o tak niskim SNR i tak wysokim RSSI że nie gwarantuje on płynnej pracy łącza i poco komu net który nie działa i za który trzeba płacić takie rzeczy tylko w erze. Zadawał sobie ktoś pytanie dlaczego era nie reklamuje wimaxa?
-
Bo nie mają jeszcze rozwiązania kto ma wykonywać montaże i to serwisować?Izor pisze:Zadawał sobie ktoś pytanie dlaczego era nie reklamuje wimaxa?
I bez tego ich infolinia wymyśla co raz to nowsze bajeczki na temat Wimaxa.
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
WIMAXA uruchomili wirtualnie, aby nie stracić częstotliwości. (tak mi się obiło o uszy)
-
- Mistrz bezprzewodowy
KOrzysta ktos moze z tego WiMAXa od Ery??jaka jest jakos tego dostepu do neta??jakie pingi??ta przepustowosc za ktora płace jest stabilna w trakcie dnia??
-
- Stały użytkownik forum
To jak, ma ktos już wimaxa od ery? Wie ktos jak ten caly montaz no i uzytkowanie wychodza w praniu?
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-12, 19:56 ]
Zdania rozpoczynaj z wielkiej litery.
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-12, 19:56 ]
Zdania rozpoczynaj z wielkiej litery.
Ostatnio zmieniony 2009-06-04, 11:26 przez sobpiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Jest gdzies dokladniejsza mapka zasiegu WiMax-a od ery niz ta na ich stronie? Nic zniej nie mozna odczytac dokladnie
. Albo czy nie wiecie gdzie w wojewodztwie swietokrzyskim dostepny jaest ten internet?(w sensie w ktorych miastach)

-
Ludzie przeciez ta era wimax w ogole sie nie opłaca!
Przy średniej umowie czyli na 24 miesiace z predkoscia 1 mb/s płacimy miesiecznie 69zł abonamentu+18 zł za dzierzawe sprzetu(nie ma mozliwosci takiej, ze sprzet bedzie nasz)+299 zł jednorazowo za instalacje badz przyłaczenie(juz nie pamietam), ktora dokonujemy w swoim zakresie. Najzabawniejsze jest to,ze sprzet po zakonczeniu umowy nie jest wcale nasz...
IMO ludzie to jest po prostu kicha.
Przy średniej umowie czyli na 24 miesiace z predkoscia 1 mb/s płacimy miesiecznie 69zł abonamentu+18 zł za dzierzawe sprzetu(nie ma mozliwosci takiej, ze sprzet bedzie nasz)+299 zł jednorazowo za instalacje badz przyłaczenie(juz nie pamietam), ktora dokonujemy w swoim zakresie. Najzabawniejsze jest to,ze sprzet po zakonczeniu umowy nie jest wcale nasz...

IMO ludzie to jest po prostu kicha.
-
- Użytkownik forum
Wiesz ja tam nie wiem, ale jezeli mam do wyboru taka kiche 1mb/s bez zadnych ograniczen a internet z Orange Free to wole juz taka kiszke
.Ponawiam swoje pytanie. Nie kazdy ma dostep do internetu 6 mb/s przez swiatlowody, niektorzy mieszkaja w mniejszych miejscowosciach naprzyklad tak jak ja i wtedy zaczyna sie problem.

-
- Stały użytkownik forum
kurcze już jakieś 2 tygodnie temu dzwonili do mnie z ery że na dniach będzie kurier... chęć samego założenia usługi zgłosiłem już ponad miesiąc temu...ma ktoś może informacje kiedy zaczną przychodzić kurierzy z umową i kiedy wreszcie będzie dostępny sprzęt?
btw ktoś pisał że coś się płaci za przyłączenie? myślałem że robi to się na własną rękę. Macie jakieś dokładniejsze informacje?
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-12, 19:50 ]
Zdania rozpoczynaj z wielkiej litery. Upominam ponownie.
btw ktoś pisał że coś się płaci za przyłączenie? myślałem że robi to się na własną rękę. Macie jakieś dokładniejsze informacje?
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-12, 19:50 ]
Ostatnio zmieniony 2009-06-10, 20:51 przez sobpiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Qbek12, miasta: Starachowice, Jędrzejów, na pewno na stan z Kwietnia.
-
- Użytkownik forum
A nie wiesz co z Ostrowcem Świętokrzyskim?miasta: Starachowice, Jędrzejów, na pewno na stan z Kwietnia.
-
Era ma poważne problemy ze sprzętem. Dostając koncesję na WiMax nie zabezpieczyła takiej ilości zestawów odbiorczych aby płynnie rozsyłać je zamawiającym. Sam otrzymałem zestaw używany, a nie nowy. Może właśnie dlatego Era zmieniła ofertę sprzętu na własność na dzierżawę... W chwili obecnej czeka się 2 miesiace na umowę i około 2 tygodni na sprzęt.. 

-
- Stały użytkownik forum
u mnie juz 2 tyg uplynely...
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-12, 19:51 ]
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-12, 19:51 ]
-
Jeżeli czekasz 2 tygodnie .... to myślę że jeszcze minie troszkę czasu na kuriera z umową. Po podpisaniu umowy czekałem na sprzęt 2 tygodnie.
umowa na 36 miesięcy, prędkość 1 Mb/s
szybkość łącza 920-990 kb/s do mnie i około 380-420 kb/s ode mnie, ping: 62 ms

umowa na 36 miesięcy, prędkość 1 Mb/s
szybkość łącza 920-990 kb/s do mnie i około 380-420 kb/s ode mnie, ping: 62 ms

-
- Stały użytkownik forum
a ile czasu od tego momentu jak era ci zadzwonila zeby potwierdzic adres czekales na kuriera? P.S jak daleko masz do nadajnika i czy mas LOS(pole widzenia)
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-12, 19:48 ]
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-12, 19:48 ]
-
gielczyn, dobrze zrozumiałem, masz już Wimaxa od ERY? Kto wykonał montaż, firma czy ty osobiście?
-
- Stały użytkownik forum
Dołączam się do pytania grzegorza i z niecierpliwością czekam na odp gielczyn;) Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-06-13, 12:19 przez sobpiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zainstalowałem antenę osobiście ...choć byłem na to wcześniej przygotowany. Miałem mozliwość skorzystania z testu zasięgu tzn. znajomy....znajomego przyjechał z zestawem serwisowym (takim samym jak wszystkie) i znając wszelkie kanały i częstotliwości najblizszej bazy sprawdził szanse na "dobry transfer".
Piszę to swiadomie bo po otrzymaniu sprzętu kurierem otrzymałem SMS z Ery z numerem kanału i częstotliwością "specjalnie" dla mnie. Niestety nie są to dane dokładne i wpisując je nie miałem szans na łaczność z bazą. Zdaje mi się że ktoś w centrali bierze kierunek tak na oko i niestety nieszczęśliwie. I tu znowu nieoceniony znajomy-znajomego ...podał mi wszystkie możliwe kombinacje lokalnej bazy (w sumie 4 ....bo tyle jest sektorów) .... Po wpisaniu trzeciej kombinacji łaczność zaskoczyła.
Co do loginu i hasła (bo jest to wymagane) należy podawać te które otrzymamy na umowie, a nie te które przychodzą kolejnym SMS-em z Ery.
....pozdrawiam kolegów
[ Dodano: 2009-06-14, 00:46 ]
Co do pytania Sobpiotra ...
Wyraziłem chęć zainstalowania wimax'a już w styczniu ...ale nikt o tym nic nie wiedział. Potem był kontakt z BOA pod koniec marca. Miła pani przyjęła "zapotrzebowanie". Zadzwoniłem do nich pod koniec kwietnia ...czyli po miesiącu (taka była informacja w intermecie ....czas rozpatrzenia 4 tygodnie). Niestety po dłuzszym zamieszaniu (nikt-nic-nie wie) ...odnaleziono moje zamówienie i poinformowano mnie o wydłuzeniu terminu do 2 miesięcy. Pod koniec maja zadzwonił Pan z pytaniem czy wciąż pragnę to coć. potwierdziłem i za około tydzień był kurier z umową ...potem za 10 dni dotarł sprzęt.
Co do odległości ....ok. 5 -5,5 km w linii prostej. Widzialności nie ma ....liczne drzewa w odległości 20 metrów od anteny.
Gdy łacznośc była testowana drzewa nie miały jeszcze liści i wskazania mocy sygnału były silniejsze .... teraz jest o 2 kreski mniej ale nie wpływa to na transfer. Nawet ulewne deszcze i burze nie przeszkadzają .....
Piszę to swiadomie bo po otrzymaniu sprzętu kurierem otrzymałem SMS z Ery z numerem kanału i częstotliwością "specjalnie" dla mnie. Niestety nie są to dane dokładne i wpisując je nie miałem szans na łaczność z bazą. Zdaje mi się że ktoś w centrali bierze kierunek tak na oko i niestety nieszczęśliwie. I tu znowu nieoceniony znajomy-znajomego ...podał mi wszystkie możliwe kombinacje lokalnej bazy (w sumie 4 ....bo tyle jest sektorów) .... Po wpisaniu trzeciej kombinacji łaczność zaskoczyła.
Co do loginu i hasła (bo jest to wymagane) należy podawać te które otrzymamy na umowie, a nie te które przychodzą kolejnym SMS-em z Ery.
....pozdrawiam kolegów
[ Dodano: 2009-06-14, 00:46 ]
Co do pytania Sobpiotra ...
Wyraziłem chęć zainstalowania wimax'a już w styczniu ...ale nikt o tym nic nie wiedział. Potem był kontakt z BOA pod koniec marca. Miła pani przyjęła "zapotrzebowanie". Zadzwoniłem do nich pod koniec kwietnia ...czyli po miesiącu (taka była informacja w intermecie ....czas rozpatrzenia 4 tygodnie). Niestety po dłuzszym zamieszaniu (nikt-nic-nie wie) ...odnaleziono moje zamówienie i poinformowano mnie o wydłuzeniu terminu do 2 miesięcy. Pod koniec maja zadzwonił Pan z pytaniem czy wciąż pragnę to coć. potwierdziłem i za około tydzień był kurier z umową ...potem za 10 dni dotarł sprzęt.
Co do odległości ....ok. 5 -5,5 km w linii prostej. Widzialności nie ma ....liczne drzewa w odległości 20 metrów od anteny.
Gdy łacznośc była testowana drzewa nie miały jeszcze liści i wskazania mocy sygnału były silniejsze .... teraz jest o 2 kreski mniej ale nie wpływa to na transfer. Nawet ulewne deszcze i burze nie przeszkadzają .....
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za odp gielczyn. Naprawdę bardzo cenne są dla mnie informacje których mi udzieliłeś. Kurde nie wiem naprawdę jak to u mnie będzie z ustawianiem tych częstotliwości... mam nadzieję że się uda, jak nie to chyba pozostaje jeszcze serwis ery za 299zł albo jakiś zewnętrzny nie?W sumie dziwne ja już od telefonu potwierdzającego czekam ponad 2 tyg i dalej ani widu ani słychu, mam nadzieję że niedluglo w końcu przyjdzie kurier i sprzęt..
P.S Nie orientujecie się może, pod jakimi numerami we Wrocławiu(albo w całej polsce) są usługi montaż wimax(to co robił znajomy gielczyna, czyli ustawianie parametrów, no i w cenie byłby pewnie montaż anteny). Pozdrawiam
P.S Nie orientujecie się może, pod jakimi numerami we Wrocławiu(albo w całej polsce) są usługi montaż wimax(to co robił znajomy gielczyna, czyli ustawianie parametrów, no i w cenie byłby pewnie montaż anteny). Pozdrawiam
-
gielczyn
Jesli mozesz to podaj wartosci SNR,popinguj np onet.pl wp.pl allegro.pl google.pl i daj jeszcze do nich tracerout
Będę wdzieczny
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-06-14, 17:01 ]
Wycięcie długiego cytatu.
Jesli mozesz to podaj wartosci SNR,popinguj np onet.pl wp.pl allegro.pl google.pl i daj jeszcze do nich tracerout

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-06-14, 17:01 ]
Wycięcie długiego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 16:01 przez faridrox, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gielczyn, jeżeli możesz to podaj wartości jakie zbiera antena typu snr i rssi.