free net ze szkoły
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
free net ze szkoły
Witam!
naprzeciwko mojego domu ,po drugiej stronie ulicy jest szkoła,w której jest darmowy internet-wieczorami w ciepłe dni dzieciaki z laptopami siedzą na schodach i serfują.Sygnał był za słaby,żebym mógł w domu odbierać go na laptopie-gdy wyszedłem na balkon to raz był sygnał na jedną-góra dwie kreseczki a raz w ogóle .No to kupiłem i wystawiłem antenę za okno ,podłączyłem do kompa kartę bezprzewodową...I mam internet!!!Na ustawieniach IP automatycznie mielił,mielił i pobrało adres ip.Wpisałem go na sztywno potem w ustawieniach ,jako DNS wpisałem 192.168.1.1 bo taka jest brama i dodatkowo 194.204.159.1 .Mam w ten sposób neta od jesieni zeszłego roku.Teraz chciałbym go podzielić,żeby mieć na dwa kompy.Kupiłem wrt54gl i wgrałem TOMATO .Ustawiłem w statusie :
WAN -IP które miałem na karcie,za pomocą którego miałem neta
LAN - 192.168.2.1 , DNS 192.168.1.1 i 194.204.159.1
DHCP serwer (ustawiło sie samo) START 192.168.2.100 END 192.168.2.149
Wirales mode- tu kombinowałem ustawienia: -acces point ,acces point+wds
W ustawieniach WDS dałem mac adres routera ze szkoły,potem wpisałem auto
w ustawieniach karty sieciowej na kompie ustawiłem ip z puli tej co ma router w dhcp
Problem w tym ,że nie mam internetu na komputerze jeśli próbuję sie łączyć przez wrt54
Router wykrywa sieć szkolną,podaje jej nazwe mac routera i siłę sygnału ,lecz nie "przekazuje" sygnału do kompa-ani po kablu ani po wifi.Gdy przepnę antenę z mojego routera do kompa i ustawie IP -mam internet bez problemu.Próbowałem różnych kombinacji z wyżej wymienionych i nic
czytałem,że do podziału takiego internetu na dwa kompy -jeden po kablu a drugi wifi -potrzebne są dwa urządzenia ,ale wrt54gl to chyba acces point i router w jednym? tak czy nie? ew mogę zrezygnować z Wi fi,żeby po kablu mieć na dwa kompy,tylko jak to ustawić?
naprzeciwko mojego domu ,po drugiej stronie ulicy jest szkoła,w której jest darmowy internet-wieczorami w ciepłe dni dzieciaki z laptopami siedzą na schodach i serfują.Sygnał był za słaby,żebym mógł w domu odbierać go na laptopie-gdy wyszedłem na balkon to raz był sygnał na jedną-góra dwie kreseczki a raz w ogóle .No to kupiłem i wystawiłem antenę za okno ,podłączyłem do kompa kartę bezprzewodową...I mam internet!!!Na ustawieniach IP automatycznie mielił,mielił i pobrało adres ip.Wpisałem go na sztywno potem w ustawieniach ,jako DNS wpisałem 192.168.1.1 bo taka jest brama i dodatkowo 194.204.159.1 .Mam w ten sposób neta od jesieni zeszłego roku.Teraz chciałbym go podzielić,żeby mieć na dwa kompy.Kupiłem wrt54gl i wgrałem TOMATO .Ustawiłem w statusie :
WAN -IP które miałem na karcie,za pomocą którego miałem neta
LAN - 192.168.2.1 , DNS 192.168.1.1 i 194.204.159.1
DHCP serwer (ustawiło sie samo) START 192.168.2.100 END 192.168.2.149
Wirales mode- tu kombinowałem ustawienia: -acces point ,acces point+wds
W ustawieniach WDS dałem mac adres routera ze szkoły,potem wpisałem auto
w ustawieniach karty sieciowej na kompie ustawiłem ip z puli tej co ma router w dhcp
Problem w tym ,że nie mam internetu na komputerze jeśli próbuję sie łączyć przez wrt54
Router wykrywa sieć szkolną,podaje jej nazwe mac routera i siłę sygnału ,lecz nie "przekazuje" sygnału do kompa-ani po kablu ani po wifi.Gdy przepnę antenę z mojego routera do kompa i ustawie IP -mam internet bez problemu.Próbowałem różnych kombinacji z wyżej wymienionych i nic
czytałem,że do podziału takiego internetu na dwa kompy -jeden po kablu a drugi wifi -potrzebne są dwa urządzenia ,ale wrt54gl to chyba acces point i router w jednym? tak czy nie? ew mogę zrezygnować z Wi fi,żeby po kablu mieć na dwa kompy,tylko jak to ustawić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: free net ze szkoły
Niezbyt dobry pomysł, jeśli wcześniej dostałeś z DHCP. Może prowadzić do konfliktów.waldex pisze:WAN - ip które miałem na karcie,za pomocą którego miałem neta
Dwa urządzenia, owszem. WRT54GL to AP+router, też się zgadza. jednak nie widzisz dziury w logice? Chcesz odbierać neta radiem i rozsyłać neta radiem - nie narzuca sie od razu myśl, że potrzeba dwóch torów radiowych?waldex pisze:czytałem,że do podziału takiego internetu na dwa kompy -jeden po kablu a drugi wifi -potrzebne są dwa urządzenia ,ale wrt54gl to chyba acces point i router w jednym?
Swoją drogą żeby zadziałał WDS musiałby być on odpalony na szkolnym AP.
Ustaw tryb Wireless Client.waldex pisze:ew moge zrezygnować z wifi,żeby po kablu mieć na dwa kompy,tylko jak to ustawić?
Inna uwaga - DNS lepiej wpisz jakiś inny niż brama szkolna. Nie wiadomo na czym stoi i jak bardzo jest obciążona.
-
- Stały użytkownik forum
Znowu post pod hasłem: ukradłem kiełbasę, jak ją pokroić.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Alcek, czy ja wiem, jeśli szkoła udostępnia Hot Spota...
Tzn przynajmniej ja założyłem dobrą wolę i szkoły i waldexa
Tzn przynajmniej ja założyłem dobrą wolę i szkoły i waldexa

-
kolego-nic nie ukradłem,wokół mnie jest kilka niezabezpieczonych sieci ,mają tylko filtrowanie po mac - wiem,że są programy (i fora) jak to obejśc,-wtedy można mówic o kradzieży,a nie w tym przypadku,gdy net jest darmowy wokół szkoły-takich porad nie potrzebujęAlcek pisze:Znowu post pod hasłem: ukradłem kiełbasę, jak ją pokroić.
[ Dodano: 2009-03-28, 12:11 ]
z tego ip korzystam tak jak pisałem od jesieni-myślałem,że gdy w routerze ustawię te same dane co w karcie sieciowej komputera,plus mac adres sieciówki,to router ze szkoły będzie widział mój router tak samo jak widział wcześniej mój komputer-czy dobrze rozumuję?Jo_gurt pisze:waldex napisał/a:
WAN - ip które miałem na karcie,za pomocą którego miałem neta
Niezbyt dobry pomysł, jeśli wcześniej dostałeś z DHCP. Może prowadzić do konfliktów.
oczywiście na karcie zmieniłem teraz dane

[ Dodano: 2009-03-28, 12:17 ]
a jaki proponujesz?mam oprócz "bramowego" 192.168.1.1wpisany z tpsa 194.204.159.1Jo_gurt pisze:Inna uwaga - DNS lepiej wpisz jakiś inny niż brama szkolna. Nie wiadomo na czym stoi i jak bardzo jest obciążona.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej nie. W Rzeszowie na szkołach są anteny na 2.4 i darmowy net w mieście.Alcek pisze:Znowu post pod hasłem: ukradłem kiełbasę, jak ją pokroić.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale po co tak kombinować? Przecież to darmowy net, więc nie trzeba nic oszukiwać, że to komp czy coś.waldex pisze:z tego ip korzystam tak jak pisałem od jesieni-myślałem,że gdy w routerze ustawię te same dane co w karcie sieciowej komputera,plus mac adres sieciówki,to router ze szkoły będzie widział mój router tak samo jak widział wcześniej mój komputer-czy dobrze rozumuję?
OpenDNS albo NASK <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704" target="_blank">»DNS«</a>waldex pisze:a jaki proponujesz?mam oprócz "bramowego" 192.168.1.1wpisany z tpsa 194.204.159.1
-
Juz nie wiem,co zrobic, zeby to podzielić-wpisywałem różne dane w ustawienia WAN ,próbowałem też ustawić tryb DHCP.W lanie próbowałem z tej samej puli ,z puli 2.1 z puli 0.1 i nic.Jak pisałem,od jesieni korzystam z tego ip- spróbowałem w kompie ustawić na karcie inne-ustawiłem z końcówką 139-pomieliło i też mnie połączyło,więc nie ma problemu z wchodzeniem na neta przez ten serwer ale podzielić go...to problem wifi mam wirales client,kan ały zmieniałem od 2-11System BiG W ustawieniach lan oprócz zaznaczonego serwera DHCP początek-koniec,jest jeszcze rubryka WINS a w niej domyślnie cztery zera-czy tak ma być? A co z forwardowaniem? może tu powinienem cosik ustawić? Na razie mam ustawione domyślnie nic nie zmieniałem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez waldex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
1. WAN ustaw na DHCP
2. Forward zostaw w spokoju
3. LAN ustaw na 10.0.0.1/255.0.0.0
4. Kompy oczywiście podłączone kablem do routera.
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
2. Forward zostaw w spokoju
3. LAN ustaw na 10.0.0.1/255.0.0.0
4. Kompy oczywiście podłączone kablem do routera.
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
-
tak ustawiłem- nici z dzielenia 
dlaczego router widzi tą sieć ,jak i wiele innych,a sie z nią nie łączy? a gdy antene przepnę pod karte w kompie-myk i jest połączenie
poniżej zrzut moich ustawień

dlaczego router widzi tą sieć ,jak i wiele innych,a sie z nią nie łączy? a gdy antene przepnę pod karte w kompie-myk i jest połączenie
poniżej zrzut moich ustawień
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Sprawdź, jaki masz poziom sygnału po podpięciu pod kartę sieciową i po podpięciu pod router.
Elektroniczna rewolucja
-
Jak mam antene pod karte to na karcie pokazuje 36, a jak pod router to 19.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-04-01, 16:04 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-04-01, 16:04 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-04-01, 15:04 przez waldex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jojo
Możliwe, że ten sygnał na routerze jest trochę przy słaby na stabilne połączenie.waldex pisze:Jak mam antene pod karte to na karcie pokazuje 36, a jak pod router to 19.
Elektroniczna rewolucja
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
36 i 19 czego?waldex pisze:Jak mam antene pod karte to na karcie pokazuje 36, a jak pod router to 19.
-
Mb/s wątpię,że jest za słaby,jak miałem małą antenkę ,ołączoną stanardowo przy kupnie bezprzewodowej karty sieciowej,i położyłem ja na parapecie,to miałem 5,5Mb/s i chodził net spoko,ale komp też stał na parapecie
(krótki kabelek)
jak ta mała antenka była na kompie to było czasami 2Mb/s a czasem nic i zrywało

jak ta mała antenka była na kompie to było czasami 2Mb/s a czasem nic i zrywało
-
ustawiłem antenkę troche inaczej i gdy jest podpięta pod komputer ,to pokazuje połączenie b.dobre 48Mb/s natomiast na routerze wacha sie 19-22 ,nic sie nie poprawiło .Gdy miałem WAN na dhcp to w statusie non stop pisało "odnawiam"-zmieniłem na static i wbiłm spowrotem te ustawienia na wan jakie mam na karcie bezprzewodowej w kompie-w statusi od razu pokazuje sie napis-połączono-Co z tego ,gdy nie mam neta.Jest kilka sieci wokół mnie niezabezpieczoych ,ale chyba z jakimś filtrowaniem,bo gdy czasem jest jakaś przerwa w necie ze szkoły,karta w kompie łączyła sie z inną niezabezpieczoną siecią,ale neta nie miałem(pewnie przez te jakieś filtry )I tu mi przyszedł pomysł,że może ja tym routerem nie łączę się ze szkołą ,tylko właśnie z inną siecią? na kompie mam możliwośc wyświetlenia dostępnych sieci i wyboru z którą chcę sie połączyc-a jak to zrobic na moim wrt54gl? w funkcji "eter"pokazuje mi tylko jakie są sieci ale nie mam nigdzie "połącz" czy "connect"
Aha- ten sygnał na routerze 19-22 to jest jakośc sygnału,więc chyba w procentach to będzie-duża różnica między kartą a routerem-czy może ona wynikac z zastosowania "przejściówki"nakręcanej na gniazdo routeraa potem do tego dopiero kabel z anteny? musze miec przejściówke,bo inne jest gniazdo w kompie a inne w routerze
.
Aha- ten sygnał na routerze 19-22 to jest jakośc sygnału,więc chyba w procentach to będzie-duża różnica między kartą a routerem-czy może ona wynikac z zastosowania "przejściówki"nakręcanej na gniazdo routeraa potem do tego dopiero kabel z anteny? musze miec przejściówke,bo inne jest gniazdo w kompie a inne w routerze
.
- Jojo
To jest praktycznie bardzo słaby sygnał. Możliwe, że jest to wina przejściówki. Ogólnie routery i AP stosowane jako klienci mają mniejszą moc i są mniej czułe niż typowe karty sieciowe bezprzewodowe wiec sygnał na routerze zawsze będziesz miał mniejszy.waldex pisze:Aha- ten sygnał na routerze 19-22 to jest jakośc sygnału,
Elektroniczna rewolucja
-
no i jeszcze to ,że wystawiona jest jedna antena-chyba bym musiał drugą wystawic i podpiąc do linksysa-chyba zrobie biquada
-
- Guru bezprzewodowy
Jakie szkoła ma łącze?
Moja ma 10/10 światełko i można sobie z WiFi korzystac ile wlezie.
Szkoła, RS i 3GB w godzinę.
Moja ma 10/10 światełko i można sobie z WiFi korzystac ile wlezie.
Szkoła, RS i 3GB w godzinę.