Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotr_kow
Początkujący użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: piotr_kow »

Cześć,

Używam routera Axess, który dostałem od Orange. Nie korzystam jednak z załączonego oprogramowania, router skonfigurowałem przez ethernet tak, jak opisał to Digitall kilka stron wcześniej ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=158540 ). Komputery się łączą (przez kabelek i WiFi), Internet jest szybki - tutaj nie ma żadnych problemów.

Mam jednak dwa pytania:
1) Pytanie o zasięg Axess. Wszystko działa bezproblemowo w jednym pokoju, gdzie zasięg jest "Znakomity". Kiedy przeniosę komputer do drugiego pokoju (odległość ok 10m, dwie ściany - nowe budownictwo, ściany nie są przesadnie grube) to zasięg mam w najlepszym wypadku "bardzo słaby" i czasem udaje mi się połączyć, czasem nie. Czy ten router ma w takim razie tak niewielki zasięg czy może być gdzieś na przykład problem z konfiguracją (co chyba nie wchodzi w grę, bo w zależności od konfiguracji router albo działa, albo nie ;-) ). Jeśli Axess mają tak słaby zasięg, to czy da się go zwiększyć dodatkową anteną, a jeśli tak, to jaką?

2) Jak wspomniałem, nie korzystam z dostarczonego oprogramowania. Żeby połączyć się z routerem przez WiFi wykorzystuję Wireless Zero Config. Tool pod Windowsem XP. Jednak przy każdym ponownym uruchomieniu komputera muszę Zero Config. włączać od nowa (robię to wg sposobu przedstawionego tutaj: http://support.microsoft.com/kb/871122/pl). Gdzie może leżeć błąd? Jak sprawić, by Windows automatycznie uruchamiał WZCT przy starcie systemu?

z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Piotrek

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-13, 10:00 ]
Poprawa linka.
Ostatnio zmieniony 2009-04-13, 09:00 przez piotr_kow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

piotr_kow, jaką masz sieciówkę radiową w lapku?
Z innymi sieciami radiowymi rozumiem problemu nie ma?
piotr_kow

Korzystam z komputera Lenovo L100, z kartą sieciową IBM 11b/g Wireless LAN Mini PCI Adapter.

Problem 2) dotyczy właściwie wszystkich sieci radiowych. Kiedy chcę znaleźć sieć i klikam na ikonkę sieci w pasku zadań, to pojawia się informacja o innym oprogramowaniu, które zarządza kartą sieciową. Problem w tym, że... innego oprogramowania nie ma. Miałem na tym komputerze zainstalowanego IPlusa (zastanawiałem się, czy to nie może powodować problemów), ale wszystko co wiązało się z IPlusem odinstalowałem.

Na samym początku, tuż po reinstalacji systemu jakieś trzy miesiące temu, wszystko było w porządku, komputer łapał sieci radiowe. Potem właściwie z sieci radiowych nie korzystałem i dopiero kiedy chciałem korzystać przez WiFi z Axessa to napotkałem taki problem i nie mogę znaleźć przyczyny. Albo sposobu, by na stałe ustawić WZCT.

dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam serdecznie,
Piotrek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

piotr_kow pisze:z kartą sieciową IBM 11b/g Wireless LAN Mini PCI Adapter.
Jaki chipset?
Spróbuj odpalić Lenovo System Update, może zainstaluje nowsze stery do WiFi.
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

piotr_kow pisze:Pytanie o zasięg Axess.
Sprawdziłem zasięg u siebie, odległość ponad 10m, po drodze 2 ściany dosyć solidne. Miałem zasięg na poziomie 70-80% więc albo router ma jakąś wadę albo coś z kompem. A mozesz sprawdzić zasięg na innym kompie?
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
piotr_kow

Jo_gurt pisze:Jaki chipset?
Spróbuj odpalić Lenovo System Update, może zainstaluje nowsze stery do WiFi.
Dziękuję za podpowiedź - właściwie pomogło zrobienie rzeczy... zupełnie odwrotnej ;-). Już opisuję rozwiązanie (gdyby komuś jeszcze mogło się przydać):

Chciałem dla wygody korzystać z Wireless Zero Config. Tool, Win zgłaszał mi jednak, że jest inne oprogramowanie, które zajmuje się sieciami bezprzewodowymi i Win nic nie może skonfigurować. Myślałem, że nie ma jednak żadnego innego oprogramowania (co zresztą napisałem wyżej). Okazał się jednak, że obok sterownikó do karty WiFi zainstalowało się (prawdopodobnie później, jako aktualizacja oprogramowania na moim Lenovo) Broadcom Wireless Configuration Utility. Należało wejść Panel Sterowania - – Bezprzewodowe narzędzie firmu Broadcom – odznaczyć Pozwól temu narzędziu na zarządzanie sieciami bezprzewodowymi. Wówczas można odinstalować to BWCU (wcześniej nie było takiej możliwości).

roshkov pisze: Sprawdziłem zasięg u siebie, odległość ponad 10m, po drodze 2 ściany dosyć solidne. Miałem zasięg na poziomie 70-80% więc albo router ma jakąś wadę albo coś z kompem. A mozesz sprawdzić zasięg na innym kompie?
Sprawdzałem zasięg również przez telefon z WiFi, dokładnie w tym samym miejscu i nie mógł nic złapać. Jednocześnie w pokoju z routerem łapie wszystko bez problemu. Czyli rozumiem, że problem prawdopodobnie jest z routerem. Tylko co w takim razie może być nie tak? Kwestia konfiguracji routera czy jakaś wada mechaniczna? A jeśli wada mechaniczna, to czy ktoś przechodził już przez wymianę routera? Są z tym problemy?

pozdrawiam serdecznie!
Piotrek

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-04-13, 17:55 ]
Wycięcie cytatu wielopoziomowego.
Ostatnio zmieniony 2009-04-13, 16:54 przez piotr_kow, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
7tomek7

Post autor: 7tomek7 »

Witam,

Pytanie 1

W AccessManagerze w zakladce Advanced/Wireless Settings mozna włączyć kontrolę dostępu dla MAC adresów.
Czy jest to kontrola dotyczaca ogólnego dostepu do sieci WLAN czy tez tylko ograniczenie dostepu do konfiguracji routera dla wybranych urzadzen?

Pytanie 2

Czy ktoś z czytelników forum znalazł sposób na zdalne "twarde" resetowanie routera?
Chodzi mi o sytuacje kiedy routerowi zawiesza sie połaczenie CDMA.
Przestaje wtedy dzialac przycisk "Połącz" w AccessManagerze.
Zresetowanie systemu poprzez guzik "Restart" (AccessManager: zakładka Maintenance/System settings - Reboot Settings) wg moich obserwacji resetuje wyłącznie warstwe oprogramowania w routerze. Połączenia CDMA i WiFi nie sa wtedy przerywane/renegocjowane. Okazuje sie, ze przy kazdym zawieszeniu sie polaczenia musze udawac sie do routera i wylaczac go guzikiem zasilania, co w moim przypadku jest uciazliwe gdyz router ze wzgledu na zasieg sieci mam w dosc trudno dostepnym miejscu domu.

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mikele »

Ad. Pytanie 2

Wejdź w ustawienia routera, tj.
wpisz w przeglądarce 192.168.0.1,
login - admin, hasło - admin (lub twoje),
wejdź w zakładkę "wireless settings",
na samym dole masz pole "Key lifetime",
wpisz 250 i zresetuj router.
To powinno pomóc :ok:
Po prostu przy dłuższej bezczynności router przechodzi
w stan uśpienia, z którego czasami trudno mu się wybudzić ;) .
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
Awatar użytkownika
7tomek7

Post autor: 7tomek7 »

Mikele pisze:Ad. Pytanie 2

Po prostu przy dłuższej bezczynności router przechodzi
w stan uśpienia, z którego czasami trudno mu się wybudzić ;) .
Wpisalem 256 (czyli maksymalną akceptowaną wielkosc).
Wyglada jednak, ze dzieki temu uzyskuje raczej odroczenie w czasie niz rozwiazanie problemu.
Jesli faktycznie za zawieszenia polaczenia CDMA odpowiada funkcja uspienia routera, to w takim razie co zrobic aby nie usypial (skoro nie potrafi sie potem obudzic)?
Moze jakies specyficzne wymuszanie trafficu?
U mnie dwa komputery co 20 minut sprawdzaja poczte, wiec ruch jest generowany.
Niestety nie ma to wplywu na wystepowanie opisywanego zdarzenia.

Co gorsza - jesli jest jak sugerujesz (czyli router wchodzi w stan uspienia) to zainstalowanie anteny zewnetrznej nic nie zmieni.
Wczesniej nosilem sie z tym pomyslem, gdy myslalem, ze za zawieszanie routera odpowiadaja wahania sily sygnalu.

Czy u innych czytelnikow ten problem nie wystepuje?

Pozdrawiam,
Tomek
piotr_kow

Witajcie,

Używam routera Axess i dzisiaj pojawił się dość zasadniczy problem: rano dioda signal przestała się świecić. Wcześniej, przez tydzień użytkowania, nie było żadnego problemu - świeciła się na zielono. We wcześniejszych postach przeczytałem, że po pewnym czasie bezczynności router się rozłącza i już nie wstaje - pomaga wtedy reset ("on - off - on"). Próbowałem kilkakrotnie i nic nie pomogło. Odczekałem te kilka godzin i cały czas sytuacja jest taka sama. Zmieniałem miejsce ustawienia routera - nic to nie dało.

pozdrawiam serdecznie,
Piotrek

PÓŹNIEJSZY DOPISEK:
Żeby tego było mało, nie mogę połączyć się z routerem przez kabel ethernetowy. Wcześniej nie było z tym problemu. Podłączam kabel (przełącznik na routerze ustawiony jest na wejścia ethernetowe, nie na usb), wpisuję w przeglądarce 192.168.0.1, pojawia się komunikat "połączenie sieciowe przerwane podczas negocjacji". W ustawieniach TCP/IP wszystko jest ustawione na "automatyczne".
messiah
Stały użytkownik forum

Post autor: messiah »

A wpisałeś PIN?
piotr_kow

messiah pisze:A wpisałeś PIN?
Oczywiście ;-). Wszystko co potrzebne jest wpisane.

pozdrawiam serdecznie,
Piotrek
piotrsel

Post autor: piotrsel »

Witam
Ja natomiast w_ogole nie moge otworzyć strony do ustawień routera(192....) Czy ktoś może wie z czego to mogłoby wynikać?
Ostatnio zmieniony 2009-04-14, 22:57 przez piotrsel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mikele

Post autor: Mikele »

piotr_kow, na moje oko powodem może być
wyłączenie stacji bazowej z której czerpałeś CDMA,
innego rozwiązania tutaj nie widzę :roll: .

Ewentualnie może router jest uwalony,
był jakiś mocny skok/spadek napięcia
i coś się upaliło :szok: .

Najlepiej naładuj go i weź w teren żeby sprawdzić
czy gdziekolwiek zapali Ci się dioda signal ;) .
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

piotrsel pisze:Czy ktoś może wie z czego to mogłoby wynikać?
Na początek sprawdź czy masz poprawny adres na kompie.
piotr_kow

Mikele pisze:piotr_kow, na moje oko powodem może być
wyłączenie stacji bazowej z której czerpałeś CDMA,
innego rozwiązania tutaj nie widzę :roll: .
Dziwna sprawa... dzisiaj z samego rana (po włączeniu komputera i routera) dioda signal się zapaliła, wszystko działało, mogłem się połączyć z routerem przez 192.168.0.1, internet chodził bez problemu.

Podziałało tak jakiś czas i równie nagle przerwało. Sytuacja jest jak poprzednio, resetowanie komputera i routera nie pomaga. Komputer był podłączony do routera przez kabel ethernetowy (we wcześniejszych wątkach czytałem o zawieszaniu się routera po bezczynności na WiFi, ale widać to nie to).

Czyli tak, jakby ktoś się bawił pstryczkiem w stacji bazowej: włączał i wyłączał ;-).

Kiedy już dioda się pali, to pali się na zielono, czyli to raczej nie jest tak, że jestem na granicy zasięgu.

pozdrawiam serdecznie!
Piotrek
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

piotr_kow pod jaką przeglądarką próbowałeś otworzyć? Bo ff czasem nie domaga i trza IE użyć.
piotr_kow

Sundance_kid pisze:piotr_kow pod jaką przeglądarką próbowałeś otworzyć? Bo ff czasem nie domaga i trza IE użyć.
Próbowałem i pod FF i pod IE - efekt zawsze był taki sam. Rozumiem jednak, że rodzaj użytej przeglądarki nie ma wpływu na świecenie się diody Signal ;-).

pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
witoj

Post autor: witoj »

piotr_kow
Czyli tak, jakby ktoś się bawił pstryczkiem w stacji bazowej: włączał i wyłączał ;-).
U mnie jest tak samo,teraz testuje cFosSpeed v4.50 i tego rozłącznia nie ma.
Dziwne jakby ten program nie pozwalał na rozłączanie.
gator9

Post autor: gator9 »

WItam, co może być przyczyną ze dioda "Signal" sie nie swieci. Wydaje mi sie ze powinna sie zapalic, po wlaczeniu zasilania, a tu nic.
W konfiguracji routera wpisalem haslo i uzytkowika, PPP, oraz #777
Przez usb wylaczylem opcje wymagania PIN.

Czy ktos moze mi powiedziec jaka jest tego przyczyna ? Moze zmiana Firmware ?
Aha oczywiscie reset z poziomu routera oraz twardy reset nic nie zmienia.
zibi47

AxessManager - Problem z probilem połączenia USB

Post autor: zibi47 »

Na koncie gościa gdy chcę się połączyćz netem przez AxessManagera to zobaczyłem, że nie ma tam profili. Chciałem dodać profil taki, jaki mam na swoim koncie lecz nie dało rady. Czy jest jakiś sposób, aby z poziomu konta admina dorzucić profil w Axessie do konta gościa żeby też można było się z niego połączyć?
EmTeeDee

Re: AxessManager - Problem z probilem połączenia USB

Post autor: EmTeeDee »

zibi47 pisze:Na koncie gościa gdy chcę się połączyćz netem przez AxessManagera to zobaczyłem, że nie ma tam profili. Chciałem dodać profil taki, jaki mam na swoim koncie lecz nie dało rady. Czy jest jakiś sposób, aby z poziomu konta admina dorzucić profil w Axessie do konta gościa żeby też można było się z niego połączyć?
A nie lepiej w Axess Menadżerze wyłączyć podawanie pin-i utworzyć skrót do połączenia lokalnego-czy jak tam się łączysz z netem-a tego menadżera nie używać??
zibi47

Post autor: zibi47 »

Zrobiłem, tak jak napisałeś ale dalej nic na koncie gościa, bo na gościu w folderze połączeń sieciowych jest pusto, a jak przeciągnąlem skrót tego polączenia z mojego konta na pulpit gościa to ten skrót się nie odpala. Co dalej???
maciejka

Post autor: maciejka »

Witam,
Mam niecodzienny problem - otoz lacze sie do mojego routera przez Ethernet, moge spokojnie robic co chce w Internecie przez kilka minut po czym przegladarka przestaje odpowiadac. Doslownie - nie reaguje na zaden link, zaden nowy request, nic. Zarowno IE jak i FF. Po zamknieciu wszystkich procesow i otwarciu ponownie dalej uparcie trwaja w tym stanie. To samo dzieje sie na innej maszynie, zarowno przy polaczeniu przez Ethernet jak i USB. Dodam ze sesje typu Zdalny Pulpit czy Citrix dzialaja w tym czasie bez klopotow. Moge tez pingowac zdalne serwery. Router dziala normalnie. Nie dzialaja jedynie przegladarki, Outlooki itp. Dopiero po resecie komputera moge ponownie uzywac przegladarek - rowniez przez pare minut...
Co jest grane?
Jestem pewien ze przeaczam cos oczywistego, wiec prosze popchnijcie mnie w strone rozwiazania.

Dzieki
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

ja miałem podobny problem, ustawienie ip bram maski i dnsów na stałe pomogło
Ostatnio zmieniony 2009-04-29, 17:15 przez mimo87, łącznie zmieniany 1 raz.
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Router AXESS-TEL i pytanie. Czy po dołączeniu anteny zewnętrznej należy odkręcić antenę pomocniczą (współpracuje właściwie tylko z anteną oryginalną) - czy pozostawić?
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

zetes pisze:Router AXESS-TEL i pytanie. Czy po dołączeniu anteny zewnętrznej należy odkręcić antenę pomocniczą (współpracuje właściwie tylko z anteną oryginalną) - czy pozostawić?
Już to było :hyhy: należy pozostawić.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Orientuje się już ktoś czy na OFP CDMA są wprowadzone już limity bo nie chciałbym przekroczyć tych (3gb).
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

Oficer pisze:Orientuje się już ktoś czy na OFP CDMA są wprowadzone już limity bo nie chciałbym przekroczyć tych (3gb).
Chyba jeszcze nie :]
W tym miesiącu trochę juz sciągnąłem i nadal ładnie śmiga :rotfl:
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Jak mi uświadomiono w Orange - limit nie jest na miesiąc tylko w okresie rozliczeniowym. Data zależna od daty zawarcia umowy np. od 15-go do 15-go następnego m-ca.
ODPOWIEDZ