Jak skonfigurować LinkSys WRT54G2? pytanie od początkującego

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafiki_yako
Początkujący użytkownik forum

Jak skonfigurować LinkSys WRT54G2? pytanie od początkującego

Post autor: rafiki_yako »

Witam. Mam następujące pytanie od zupełnie początkującego, dlatego z góry prosiłbym o odpowiedź jak dla totalnego matoła, łopatologicznie i - o ile to możliwe - bez zaawansowanego żargonu. ;)

Mam małego netbooka (MSI Wind U100) z możliwością bezprzewodowego odbioru Internetu ("b"/"g", ale chyba nie "n") i z WIndowsami XP. Ponadto mam w domu kablowy Internet dostarczany przez UPC, "ciągnięty" z modemu Scientific Atlanta EPC2203. Internet kablem ciągnąłem do starego stacjonarnego komputera, który właśnie zrobił mi "kaput", bo samo jego "rozgrzewanie" i wgrywanie tapety z ikonkami etc. trwa tak do pół godziny (będę próbował jeszcze "postawić" kompa, wgrywając od nowa Windowsy, ale nie wiem, czy to coś pomoże). Stacjonarny komputer (też z Windowsami XP) nie posiada żadnego hardware’u do bezprzewodowego odbioru Internetu (i nie sądzę, żeby do takiego „rzęcha” chciało mi się coś takiego dokupywać), więc - o ile w ogóle wstanie - musi korzystać z netu przez kabel. Na razie jednak, dopóki nie zrobię czegoś z dużym komputerem, netbook będzie głównym, a nawet jedynym, komputerem, z którego będę używał netu w sposób bezprzewodowy i w ogóle.

Dzisiaj właśnie w prezencie otrzymałem router LinkSys WRT54G2.

No i teraz pojawiają się pytania:

W jaki sposób toto ustrojstwo prawidłowo:
a) podłączyć, b) skonfigurować,
żebym mógł na netbooku ciągnąć Internet bezprzewodowo, a w przyszłości (o ile uda mi się skonfigurować obecny komputer stacjonarny lub kupię nowy) jednocześnie ciągnąć po kablu Internet do stacjonarnego? Wiem, że o ile samo podpięcie kabelków jest proste i jest chyba w instrukcji, to już konfiguracja to jakaś wyższa szkoła jazdy, tak mi mówiono - jakieś IP gdzieś trzeba wpisywać, czy coś, dla mnie czarna magia. Nie znam się na tym kompletnie i nie chcę niczego schrzanić. Czy macie jakieś pomysły, ewentualnie źródła, w których KROK PO KROKU mogę znaleźć instrukcje konfiguracji przy posiadanym, wymienionym wyżej sprzęcie i dostawcy internetowym, na zasadzie "konfiguracja routera dla inteligentnych inaczej"?

Czy muszę może ciągnąć net z kabla do stacjonarnego komputera (o ile da się go naprawić) aby móc z netbooka ciągnąć sieć bezprzewodowo (w instrukcji jest napisane, żeby przy instalacji połączyć kablem modem z routerem, a następnie - także kablem - połączyć router z komputerem, czyli jednak kablem?)?

I kolejne pytanie: czy jeśli w przyszłości nabędę inny laptop z możliwością odbioru bezprzewodowego sieci, to będę mógł korzystać na obydwu laptopach z takiej bezprzewodowej sieci na tym samym routerze?

Z góry wielkie dzięki i już sie kulę przed rzucanymi na mnie gromami za moją całkowitą ignorancję. ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak skonfigurować LinkSys WRT54G2? pytanie od początkującego

Post autor: Jo_gurt »

rafiki_yako, gromy będą lecieć za lenistwo a nie niewiedzę ;) Zajrzyj do FAQ. Polecam ci też tutoriale z mojego podpisu.
rafiki_yako pisze:w instrukcji jest napisane, żeby przy instalacji połączyć kablem modem z routerem, a następnie - także kablem - połączyć router z komputerem, czyli jednak kablem?
Konfiguruje się najlepiej kablem, ale potem możesz podłączyć się radiowo.
rafiki_yako pisze:czy jeśli w przyszłości nabędę inny laptop z możliwością odbioru bezprzewodowego sieci, to będę mógł korzystać na obydwu laptopach z takiej bezprzewodowej sieci na tym samym routerze?
Tak, nie ma z tym problemu. Przy ilości ok. powiedzmy 5 laptopów zaczną się problemy.
rafiki_yako
Początkujący użytkownik forum

Post autor: rafiki_yako »

Jo_gurt pisze:rafiki_yako, gromy będą lecieć za lenistwo a nie niewiedzę ;) Zajrzyj do FAQ. Polecam ci też tutoriale z mojego podpisu.
Jo_gurt,

Już się poprawiam i obiecuję, że w przyszłości zajrzę najpierw do FAQów. :] Jeszcze tylko jedno, mam nadzieję, że (tutaj) ostatnie pytanie:

W instrukcji obsługi routera jest napisane, żeby przed dokonaniem jakichkolwiek połączeń pomiędzy modemem, routerem i komputerem włożył załączoną płytkę i wgrał jakieś oprogramowanie. Czy dobrze rozumiem, że PRZED wykonaniem opisywanych przez Ciebie w tutorialu czynności mam wgrać tę płytkę?

Wielce zobowiązany i dziękujący za świetny tutorial

r_y
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

rafiki_yako, inaczej: olej płytkę i od razu przejdź do czynności z tutoriala. Płyta nie jest potrzebna a potrafi namieszać.
ODPOWIEDZ