Internet w play na kartę całkowicie przestał działać

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adagio
Początkujący użytkownik forum

Internet w play na kartę całkowicie przestał działać

Post autor: adagio »

Działał mi pięknie internet w playu i nagle przestał i już nie mogę uruchomić.
Modem: Merlin u740
Karta doładowana (dzisiaj rano załadowałem bo myślałem że to wina braku środków).
W playu chamstwo w postaci konsultanta powiedziało mi że nie może pomóc bo karta niezarejestrowana.
Nie jest to wina braku sygnału - ponieważ jest 80% sygnał hsdpa (zmierzone dwoma programami)
System: Fedora 11
Internet działał pięknie i od 2 dni się łączy (przez network managera) i przestaje.
Dodam że nie jest to wina modemu bo iplus działa jak należy (tylko jest za drogi jak dla mnie)
Mam jeszcze vistę ale na niej nie wiem jak skonfigurować - próbowałem różnych sposobów ale nie da rady. A aplikacji play na stronie playa znaleźć nie mogłem.
UMTSmon pod fedorą nie chce odpalić. Mogę z niego wysyłać tylko smsa ale się nie połączy.
Więc ręce mam związane.
Natomiast network manager który wcześniej działał teraz - łączy się chwile i rozłącza.

:(
przemox.1
### BAN ###

Re: Internet w play na kartę całkowicie przestał działać

Post autor: przemox.1 »

adagio, Próbowałeś przetestować na innym komputerze.
adagio
Początkujący użytkownik forum

Post autor: adagio »

Niestety jestem teraz poza swoim domem (u rodziny) i nikt nie ma tu laptopa (modem jest na pcmcia).
Dodam że z tej karty mogę wysłać sms`a - i dochodzi (bo testowałem) ale nie mogę się połączyć z netem, może się numery zmieniły?
Modem wykrywa umts ale zamiast się łączyć - rozłącza się.
Spróbowałem czy na viście się połączy - ale również się rozłącza
Tutaj gdzie jestem - zawsze play chodził pięknie.
Nie wiem co to może być, może blokada karty (ponieważ się nie zarejestrowałem w sensie wysłania swoich danych) czy to możliwe, ale czy wówczas mógłbym wysłać sms? :nienie:
Najgorsze że doładowałem karte za 50 złoty i jeśli mi to przepadnie będę zły.
Nie mam tutaj telefonu którym mógłbym posprawdzać tą kartę (mam wszystko w plusie i z simlockiem na plusa). Czyli kicha. Ktoś ma jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

adagio pisze: A aplikacji play na stronie playa znaleźć nie mogłem.
Nie ma czegoś takiego, są tylko zmodyfikowane aplikacje do modemów. Ale jak już to lepie zainstalować coś bezposrednio od producenta. Może pod windowsa tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454 coś znajdziesz, tylko nie wiem czy będą sterowniki poprawnie pod vistą działające, ogolnie można by zainstalować same sterowniki i zrobic <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Pod linuxem nie pomogę raczej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

adagio a może coś robią z nadajnikiem stąd te kwiatki? Masz laptopa zdaje się? Spróbuj przemieścić się tam gdzie będzie łapał sygnał z innego i zobacz czy będzie taka sama sytuacja.
ODPOWIEDZ