Połączenie dwóch routerów WI-fi jedno miejsce sieciowe
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Połączenie dwóch routerów WI-fi jedno miejsce sieciowe
Witam wszystkich i proszę o podpowiedź, wskazówki.
Problem jest następujący
Potrzebuje podłączyć ruter przez wi-fi z istniejącym już routerem, który rozdziela internet u mnie w domu. Jak to zrobić aby komputery, które podłączone są do obu routerów widziały się w miejscu sieciowym. Router, który rozdziela sieć to USR 9108, drugiego routera jeszcze nie kupiłem.
Tylko proszę nie pisać że ten problem był już opisywany, bo coś tam ktoś już pisał, ale nigdzie nie można było dostać konkretnej odpowiedzi.
Jeśli ktoś posiada wiedzę na ten temat proszę o pomoc.
Problem jest następujący
Potrzebuje podłączyć ruter przez wi-fi z istniejącym już routerem, który rozdziela internet u mnie w domu. Jak to zrobić aby komputery, które podłączone są do obu routerów widziały się w miejscu sieciowym. Router, który rozdziela sieć to USR 9108, drugiego routera jeszcze nie kupiłem.
Tylko proszę nie pisać że ten problem był już opisywany, bo coś tam ktoś już pisał, ale nigdzie nie można było dostać konkretnej odpowiedzi.
Jeśli ktoś posiada wiedzę na ten temat proszę o pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Połączenie dwóch routerów WI-fi jedno miejsce sieciowe
przemuzz, ale czemu chcesz kupić drugi router? Ty potrzebujesz AP ze switchem a nie router.
-
Cześć Jo_gurt!
No właśnie taką mam sytuacje, że drugi router będzie w innym budynku.
Planuje kupić taki router AP CLIENT TL-WA501G WDS
No właśnie taką mam sytuacje, że drugi router będzie w innym budynku.
Planuje kupić taki router AP CLIENT TL-WA501G WDS
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale nie potrzebujesz funkcjonalności routera. Potrzebujesz funkcjonalności AP-Client i do tego najlepiej kilka gniazdek LAN do podłączania więcej niż jednego kompa.przemuzz pisze:No właśnie taką mam sytuacje, że drugi router będzie w innym budynku.
Rozejrzyj się za:
- Ovislink WL-5470
- Edimax 7209APg
ewentualnie jeśli wystarczą ci dwa gniazdka LAN:
- Ovislink WL-5460
[ Dodano: 2009-04-17, 11:42 ]
To nie jest router. To jest AP. Może być, tylko ma 1xRJ45, czyli podłączysz tylko jednego kompa.przemuzz pisze:Planuje kupić taki router AP CLIENT TL-WA501G WDS
-
Tego tp-linka wybrałem ze względu na jego cenę. Teraz zauważyłem, że ten router ma 1x RJ45 masz rację.
Więc niech będzie ten Edimax
Ale czy w miejscu sieciowym komputery, podłączone do tych routerów będą się widzieć ?
Nie chcę wpędzać się w niepotrzebne koszty jeśli nie będzie to tak chodziło.
Więc niech będzie ten Edimax
Ale czy w miejscu sieciowym komputery, podłączone do tych routerów będą się widzieć ?
Nie chcę wpędzać się w niepotrzebne koszty jeśli nie będzie to tak chodziło.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To nie jest router!przemuzz pisze:Teraz zauważyłem, że ten router ma 1x RJ45 masz rację.
Tak...przemuzz pisze:Ale czy w miejscu sieciowym komputery, podłączone do tych routerów będą się widzieć ?
-
- Stały użytkownik forum
To ja sie tak przy okazji podlacze pod temat
Otoz mam neta poprzez wifi ktory rozdziela to routerem ja sie do niego podlaczylem swoim ovislinkiem 5470 w trybie wisp i rozdzielam go poprzez wifi na 8 komputerow.Wszystko ladnie smiga,przy rozdzielaniu ograniczylem klientom neta po 96 kb/s ale w czym problem otoz chcialbym tego ovislinka jeszcze skonfigurowac tak aby ich dyski i moje byly widocznie w otoczeniu sieciowym Czy jest taka mozliwosc i jak oraz gdzie to ustawic
Z gory dziekuje za pomoc
Otoz mam neta poprzez wifi ktory rozdziela to routerem ja sie do niego podlaczylem swoim ovislinkiem 5470 w trybie wisp i rozdzielam go poprzez wifi na 8 komputerow.Wszystko ladnie smiga,przy rozdzielaniu ograniczylem klientom neta po 96 kb/s ale w czym problem otoz chcialbym tego ovislinka jeszcze skonfigurowac tak aby ich dyski i moje byly widocznie w otoczeniu sieciowym Czy jest taka mozliwosc i jak oraz gdzie to ustawic
Z gory dziekuje za pomoc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
PapaSmerf82, ale jakim otoczeniu sieciowym? Rozumiem, że masz tryb WISP+Router czy jak to tam nazwali? Generalnie te 8 kompów powinno się widzieć, ale nie z komputerami podłączonymi bezpośrednio do pierwszego routera.
-
- Stały użytkownik forum
tak wisp+router ale te komputery sie nawzajem nie widza:(Czy musze cos ustawic w ap-eku czy bezposrednio na kazdym lapku z osobna?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pingi między nimi idą w każdą stronę?
W APku musi być wyłączona opcja AP Isolation jeśli takowa jest w ogóle.
W APku musi być wyłączona opcja AP Isolation jeśli takowa jest w ogóle.