Option Icon II (konektor indukcyjny) z anteną zewnętrzną

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Damis17
Użytkownik forum

Option Icon II (konektor indukcyjny) z anteną zewnętrzną

Post autor: Damis17 »

Witam...
Posiadam modem Option Icon II bez wbudowanego wyjscia na antene zewnętrzną dlatego zostaje mi kupno konektora indukcyjnego oraz anteny.. W tej chwili zasięg UMTS wynosi u mnie 0 kresek ale da się połaczyc z siecią ale niestety zrywa mi połaczenie co 15 min... według mnie to zasięg... i moje pytanie przmi: czy opłaca się kupno takiego konektora indukcyjnego i czy przez taki konektor będzie lepszy zasięg.. prosze o wasze opinie ;)
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Option Icon II (konektor indukcyjny) z anteną zewnętrzną

Post autor: Blazej »

Pewnie że tak antena na pewno poprawi połączenie. ;)
Damis17
Użytkownik forum

wielkie dzieki ;P a i jeszcze jakbyś mogł to podaj mi jakies linki do dobrych anten do UMTS z końcówką FME tak do 80 zł ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Na UMTS nie działają konektory indukcyjne! Są projektowane tylko na 900MHz... Do icona 2 (czarny płaski dosć duży) dość łatwo dorobić gniazdo antenowe, wystarczy zdjąc obudowe i tam są podłączone anteny wewnętrzne, odłączyć je i podłączyć za pomocą konektora uf.l - sma (taki najłatwiej dostać) i potem dalej kablem z sma do anteny. Niestety co do anten z kablem do 80zł to raczej nic dobrego się nie znajdzie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Damis17
Użytkownik forum

co?? czy jestes pewien że konektor indukcyjny uniwersalny nie działa na UMTS??????
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

krystianb, wiele zależy od modemu. W przypadku Icon-a 225 konektor indukcyjny sprawuje się swietnie na UMTS. Na Huawei E220 nic nie daje, nie wiem jak będzie na Iconie II.
Damis17
Użytkownik forum

ok wielkie dzieki ;P a znalazłem u siebie taką antene od CB RADIA i będzie taka antena dobra obojętne czy na EDGE czu na UMTS..??
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Damis17 pisze:znalazłem u siebie taką antene od CB RADIA
Nie! Nie ta częstotliowść, to tak jak byś chciał na antenie od radia TV najlepiej satelitarne odbierać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Damis17 pisze:a znalazłem u siebie taką antene od CB RADIA i będzie taka antena dobra obojętne czy na EDGE czu na UMTS..?
Ona jest dobra tylko do CB radia a do EDGE czy UMTS się nie nadaje. Nie podłączaj jej bo uszkodzisz modem. Inna antena jest na EDGE a inna ma UMTS.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Damis17
Użytkownik forum

Dobra dzieki wam ;P a mam jeszcze prośbę;) mieszkam w domku rodzinnym który ma jedno piętro. mieszkam własnie na tym pierwszym:) modem Option Icon II mam wywieszony na przedłużce USB przy oknie i modem wykrywa mi UMTS ale jest 0 kresek i od czasu do czasu jest zrywane połaczone a jesli nie zostanie zerwane to nie wczytuje żadnych stron.. wokół mnie jest spory las ale UMTS modem łapie, do nadajnika najbliższego UMTS mam 6km.. jaką mi proponujecie antene tak za 90 zł MAX...?? posiadam juz konektor indulcyjny uniwerslany(mam nadzieje że będzie działał na tym modemie).. i co radzicie?? proszę o konkretne linki do anten... a w miare możliwości żeby ta antena z wysyłką kosztowała 100zł... z góry dzieki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Damis17 pisze:i co radzicie?
Było milion razy na forum. Niestety przewyższa Twój limit ceny.
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wojteks pisze:Niestety przewyższa Twój limit ceny.
Ale gdy
Damis17 pisze:wokół mnie jest spory las ale UMTS modem łapie, do nadajnika najbliższego UMTS mam 6km..
To może ta http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 w ostateczności by wystarczyła?
Damis17
Użytkownik forum

no ta druga to moze byc tylko dodam ze złącze przy antenie musi być FME
Ostatnio zmieniony 2009-04-19, 11:23 przez Damis17, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Nie wiem czy czegoś nie pokręciłem, ale wydaje mi się, że ktoś na forum kupi to http://www.interline.pl/htdocs/modules/ ... N-08/3G-HV i był zadowolony, ale pewien tego nie jestem, do tego nie wiadomo do końca ile zysku ma na prawde.
Damis17 pisze:przy antenie musi być FME
Przy antenie znaczy się na końcu kabla antenowego, bo antena co Jaco dał linka jest bez kabla, na samej antenie jest złącze N założone.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb, coś było właśnie o tej antenie. Właściwie jakby się zastanowić to mikropasek i faktycznie może działać. Inne wymiary mikropasków dla każdej częstotliwości. Tego w Yagi nie da się zrobić.

Co do konektora indukcyjnego na 2100MHz to też było, że działa na tej częstotliwości, ale trzeba go do gołego rozebrać i modem najlepiej też. Potem to dobrze taśmą sklepić.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

rozebrać i modem najlepiej też.
Przy tym modemie po rozebraniu nie ma co się bawić w indukcyjne konektory, tylko kupić konektor uf.l i po zabawie. A bez rozbierania raczej ciężko będzie bo anteny w modemie są dość spore i wspomagająca antenka 3g jest całkiem gdzie indziej niż głowna, tutaj http://www.mobilabredband.se/story/41/D ... _USB_Modem były piękne obrazki rozebranego modemu niestety chyba znikły z serwera.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No zgadza się. Chyba łatwiej i bezpieczniej modem z wyjściem kupić lub się z kimś zamienić. :]
Chociaż właściwie to zapomniałem, że w ICONie II jest właśnie uf.l. ;)
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

Witam, dobrze że trafiłem na ten wątek.
Otóż całkiem nie dawno zakupiłem antenkę na Umts'a , taką jak ta: http://www.allegro.pl/item606416659_ant ... odemy.html
Podłączyłem ją do telefonu N95 za pośrednictwem uniwersalnego konektorka antenowego,
który to do tej pory sprawował się znakomicie na antenie na pasmo 900Mhz, i niestety, zero sygnału, ani jednej kreski zasięgu.
Już miałem posłać parę wiązek w stronę sprzedawcy ale.... chyba się wstrzymam, bo z tego co tu zasugerowano to winny może być ten konektorek.
Ale co tu teraz zrobić, czy jest jakiś sposób na zasilenie tego telefonu tym sygnałem z tej anteny.
Dodam że na zewnątrz budynku zasięg mam na poziomie dwóch kresek, a w środku brak.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

hubert po pierwsze popraw profil :)
Po drugie konektory uniwersalne niezbyt działają do UMTSu, po trzecie antenka z allegro to bardzo drogi wieszak na bieliznę.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

hubert pisze:Otóż całkiem nie dawno zakupiłem antenkę na Umts'a , taką jak ta: http://www.allegro.pl/ite...kie_modemy.html
Jak tylko możesz to odeślij ten złom do tego osz... (sprzedawcy) To chyba jest sklep wysyłkowy, wiec jest 10 dni na oddanie sprzętu. Ta antena nie jest warta nawet połowy swojej ceny nawet po odliczeniu kosztów przesyłek w obie strony.
Konektor idukcyjny na 3g też nie najlepszy pomysł.
Damis17
Użytkownik forum

Czyli niestety źle zrobiłem ze kupiłem ten konektor?? wkurzyłem się... nie moge rozebrac modemu bo mam go na gwarancji...
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

krystianb pisze:Jak tylko możesz to odeślij ten złom do tego osz... (sprzedawcy) To chyba jest sklep wysyłkowy, wiec jest 10 dni na oddanie sprzętu.
Hmm.... już po terminie dziesięciu dni, ale pożyczę jeszcze modemu od znajomego ze złączem antenowym i z przejściówką na złącze FME i będę wiedział czy rzeczywiście kupiłem atrapę.
W każdym bądź razie nawet jak będzie działać na tym modemie to i tak mi nic to nie da, używam tylko telefonu.
Pozdrawiam.
Damis17
Użytkownik forum

A tak w_ogóle to ktos uzywał tego konektora do tego modemu który posiadam?? Zależy mi na waszej opini bo nie wiem czy kupować tą antene (konektor już posiadam). Zastanawiam się i mam podzielone zdanie... Powiedzcie jak byście to zrobili. ;)
Ostatnio zmieniony 2009-04-23, 16:54 przez Damis17, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ