EDGE jakie modele telefonów

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
milek15
Początkujący użytkownik forum

EDGE jakie modele telefonów

Post autor: milek15 »

Witam,
Czy ktoś może mi polecić jakieś sprawdzone modele telefonów najlepiej NOKIE, które mają EDGE i nie są bardzo drogie.
:shock: :shock: :shock:
Milek15
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: EDGE jakie modele telefonów

Post autor: zDaleKi »

A tutaj: Obrazek Szukaj tematow na forum nic w tym temacie nie było??
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Lesiu.Z
Użytkownik forum

Post autor: Lesiu.Z »

milek15 pisze:Witam,
Czy ktoś może mi polecić jakieś sprawdzone modele telefonów najlepiej NOKIE, które mają EDGE i nie są bardzo drogie.
:shock: :shock: :shock:
Milek15
Było milion pińcest sto sidemset razy :D
Użyj szukajki albo przejżyj ostatnie tematy z tydzień wstecz, napeewno znjadziesz.

6820, 6021, 6020.. Pewnie te modele spełnią Twoje oczekiwania.
I-Plus.....
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Wszystko o Nokiach znajdziesz TUTAJ
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Prosim
zaznacz Nokia, avaliable i EDGE :]
pozdrawiam, magmike
dvd/kom2

teoretycznie najtańszy z szybkim EDGE -pomocy.

Post autor: dvd/kom2 »

w sumie to wołanie o pomoc ale na dzień 9lipca2006 teoretycznie najtańszym i najszybszym telefonem z obsługą EDGE jest motorola V235. nawiązałem już kontakt z osobą z innej części polski z identycznym problemem: mianowicie zamiast prędkości 230kb/s telefon osiąga max 115kb/s.. to przy sciąganiu plików, słuchaniu stacji radiowych, itp. przy przeglądaniu stron skacze w okolicach 20-60kb/s // podłączony do portu usb za pomocą kabelka mini-usb który odziedziczył po nokii 5510 i z odpalonym MPT v4 (zaktualizowana dnia 5.07.2006 wersja 3.7), sprawdzany w różnych częściach poznania -zawsze to samo: 115kb/s max..
pan z telefonicznego BOK iPlusa obwinił nieorginalny kabelek i cytuję ,,brak sterowników do kabla''... czy on bredził czy ja osłem jestem -sterowniki są do usb-ok,do modemu-ok, ale do kabla?!! czy faktycznie kabelek ten aż tak sie różni? co może być przyczyną? F1 !!!
iPlus EDGE /motka V235 /IBM T23 P3-1200 //
,,...close the world open the next....''
Smartek

Post autor: Smartek »

Osobiscie radze uwazac na Nokie 6230 - u mnie na dzialce zasieg tak samo _slaby_ jak GC79/GC89 bez anteny :-(.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

@dvd/kom2 - przede wszystkim sprawdź ustawienia portów itd. Może to jest przyczyną problemów.

Po drugie zawsze możesz kupić inny kabelek miniusb, nie są jakieś specjalnie dorgie.
Back to the Future ;)
niq
Stały użytkownik forum

Post autor: niq »

Co prawda wyszukać można, ale póki temat nie zamknięty dodam coś :P.

Zanim zakupisz telefon z edge, wykonaj najpierw parę kroków...

1. Upewnij się, że na pewno masz edge, żeby nie było później zdziwienia ;).

2. Pomyśl w jaki sposób chcesz się komunikować z komputerem, IRda, Bluetooth, kabel...

Dość tanie na pewno są Nokia 6020 i 6021, ta pierwsza ma tylko irde, a ta druga irdę i bluetooth... Choć oczywiście można także połączyć za pomocą kabla ;). Wiele osób z tego forum używa też pewnie 6230, nie jest to super drogi model, a edge będzie na nim szybszy o jakieś 40-50 kb/s... Możesz kupić tańszy model, ale na nim transfer będzie wolniejszy, także się zastanów ;). Ja podałem te najbardziej popularne, tanie, reszte znajdziesz w innych tematach :).
Awatar użytkownika
Jaco

Smartek pisze:Osobiscie radze uwazac na Nokie 6230
A co gryzie? Jak oddałem modem do serwisu to ten telefon jest jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> najlepszy jaki miałem z Nokii.A miałem ich już kilka.Jako modem sprawuje się bez zarzutu.Do tego bluetooth i wio koniku.
dvd/kom2

ale czy ktoś mi pomoże? czy ktoś coś wie?

kebelki za 5 złoty wszystkie są takie same. 5dni gdyby do kupy zebrać ryłem wszystkie telefony i ich parametry by wybrać dobrze - 230kb/s to chyba dobry wybór..tylko dlaczego działa tak wolno! komputer czysty, porty com wolne, żadnych innych modemów, żadnych konfliktów, wirów, szpiegów, sprawdzane w różnych lokalizacjach w centrum i obrzeżach poznania-wszędzie w sieci edge, zasięg ok, telefon nowy, sprawdzane w obu portach usb na obu com'ach w różnych ustawieniach za pomocą dial-up, MPT, MobTime Mobile Connection i Cell Phone Manager. F!!! niech ktoś wie coś czego ja nie wiem i podpowie plis ..
Awatar użytkownika
Jaco

Re: ale czy ktoś mi pomoże? czy ktoś coś wie?

dvd/kom2 pisze:tylko dlaczego działa tak wolno!
Co tak wolno :?: Wolno otwierają się strony.wolno ściągasz pliki.Może jakieś konkrety.Jaki zasięg?Przez co się łączycz,modem,komórka.Nie jesteśmy jasnowidzami.

EDIT

Sory ale nie zauważyłem tego:iPlus EDGE /motka V235 /IBM T23 P3-1200 //

IBM :?:
dvd/kom2

kilka postów wyżej napisałem o prędkościach uzyskiwanych przeze mnie na motce V235 i kofiguracji - próbowałem metodą prób i błędów różnych ustawień i nic - komputer czysty i niewinny - zaczynam wierzyć że winny jest kabelek gdyż sprawdziłem inny kabelek mini-usb i działało jeszcze gorzej.. będę sprawdzał kabelki dalej. z Motoroli panowie odpisali że winny może być kabel więc nie pozostaej nic innego niż dopasowywać..
a może jest gdzieś ktoś kto ma taki telefon? może niech powie jak mu chodzi i skąd kupił kabel / jak sobie radzi i czym i w czym!

tak jaco - modem w komórce motorolaV235 a komputer IBM T23 PIII-1200 notebook
szadzik - z portami gra, testowałem najróżniejsze ustawienia w każdym możliwym spokrewnionym ,, okienku ''

AD: 17.07.2006 -dziś łącznie sprawdziłem 5kabelków mini usb na nowym systemie i instalując sterownik i oprogramowanie nie związane z MPT i nadal odradzam kupno motoroli V235 jako że modem w niej wbudowany działa mi z połową prędkości deklarowanej czyli 115kb/s max. a z takim parametremten ten fon nie umywa się do np 6020 nokii..
dvd/kom2

może wreszcie ruszy jak trzeba..

..tylko pewnie będę musiał wlutować USB 2.0 do lapika ;) :P
witam - wczoraj podłączyłem moją v235 do nowego komputera kolegi i szczęka mi opadła ...przy wielokrotnych pomiarach na stronkach prędkość maxymalna czyli 200-230kbps! ....spróbowałem zassać jeden pliczek i stała prędkośc pobierania 18/19 kB/s więc sekretem niskiej prędkości mojej motki <dotychczas na moim kompiku miałem ścianę przy 115kbps czyli 11-12 kB/s !> ...sekretem prawdopodobnie może być kłopot motki z współpracą z USB 1.1 ... poza tym że komputer stacjonarny na którym motka chodziła wreszcie zadowalająco posiadał USB 2.0 miał zainstalowana starszą wersję XPsp2 i to jedyna różnica z moim lapikiem z USB 1.1 i XPsp3 na którym motka chodziła dwukrotnie wolniej. gdy będę pewien przyczyny dam znać. grunt że nadzieja jest! :D

EDIT:

okazuje sie że problem transferu w motoroli V235 jest spowodowany niekompatybilnym sterownikiem - testowane przeze mnie sterowniki pochodziły: z programu Motorola Phone Tools v4.0.4 ...a drugi znalazłem gdzieś w necie jako ,,motorola usb driver'' nie pamiętam w jakiej jest wersji.. oba sterowniki nie działały poprawnie na USB 1.1 laptopa - na USB 2.0 w komputerze stacjonarnym było ok. problem rozwiązał sterownik ze stronki www.motorevolution.prv.pl !!! teraz cieszę się stabilnym transferem na poziomie 26kB/s ...a kabelki są bez różnicy..jeśli już ruszą to działają. pozdro

Uzywamy opcji "EDYTUJ!!! Szadzik
djluk8
Stały użytkownik forum

Post autor: djluk8 »

witam! ja jestem w zasięgu edge nadajnik plusa mam 2 km od domu, korzystam z nokii 6230 i łączę się z netem przez podczerwień i chodzi mi tak wolno,że szok!!!google otwiera się przez 2 minuty!!! szok! używam programu do łączenia się PC SUITE NOKIA. czy przez kabel bedzie szybciej?i jeszcze jedno małe pytanko?czy jak nokia 6230 jest w zasięgu EDGE to na wyświetlaczu pojawia się jakiś symbol??????
ODPOWIEDZ