Witam,
Chciał bym podzielić net 24, mam teraz sagem fast 800 i zastanawiam się jaki router kupić tzn z adsl czy bez i użyć tego który mam teraz. Wiem że bez adsl routery są znacznie tańsze. Ważna jest też możliwość podłączenia co najmniej dwóch anten, tak by jedna rozsiewała sygnał po domu, druga zaś sięgała do sąsiada po drugiej stronie ulicy, tak bym do niego też mógł przyjść z laptopem, co często mi się zdarza z różnych względów i nie martwił się że nie mam sygnału.
Proszę o radę, jak również ocenę funkcjonalności danego zestawu.
Ps.
Chyba że istnieje taka możliwość by jedna antena zapewniła sygnał na terenie 2 budynków
conajmniej 2 anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: conajmniej 2 anteny
Takich routerów nie ma (to że mają 2 anteny to nie znaczy że obie są nadawcze).barto0o pisze:Ważna jest też możliwość podłączenia co najmniej dwóch anten
Jaki router masz teraz?barto0o pisze:zastanawiam się jaki router kupić tzn z adsl czy bez i użyć tego który mam teraz
To zależy od wielu rzeczy: odległość, ściany, wysokość, drzewa i inne budynki. Generalnie robi sie to tak że w domu jest router z WiFi a do drugiego budynku jest dosył za pomocą dodatkowego AP z anteną zewnętrzną a w drugim budynku jest AP client który to odbiera i AP nadający na drugi budynek. Jeżeli domy sa blisko i nie ma innych przeszkód to może wystarczy w pierwszym domu AP z anteną 8dBi skierowaną na drugi dom i może będzie w nim zasięg dla laptopa (ale raczej nie w całym domu a tylko po stronie domu z anteną).barto0o pisze:Chyba że istnieje taka możliwość by jedna antena zapewniła sygnał na terenie 2 budynków
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
sagem fast 800 tak jak napisałem wyżej.wojteks pisze: Jaki router masz teraz?
Chciał bym żeby wyszło to jak najtaniej więc dodatkowe ap mnie jakoś nie bawią, czy jest jakieś inne wyjście? jaki router kupić żeby miał odkręcaną antenę a ta która jest w zestawie była jak najmocniejsza
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale to jest modem na USB a nie router.barto0o pisze:sagem fast 800 tak jak napisałem wyżej.
W takim przypadku polecam router z modemem adsl, na czyich kablach masz net24 (tp czy netii) bo od tego zależy Annex modemu.
Z polecanych routerów to Tp-Link TD-W8910G (ma odkręcaną antenę, chyba tylko Annex A) ale nie ma podziału pasma. Z podziałem pasma to coś z oferty www.draytek.pl
Nie pomagam na PW!