FritzBox Fon WLAN 7170 i e160

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
7dziadek
Stały użytkownik forum

FritzBox Fon WLAN 7170 i e160

Post autor: 7dziadek »

Nie wiem czy tu ten problem opisać ale jak nie to prosze go przenieść

Mam ten Modem/Router/Bramka/WiFi z USB coś podobnego jak 'Asus WL500gP '

Podłączyłem i uruchowiłem go w sieci LAN [nie jako Modem]
do USB podłączyłem E160 z PLAY'a .............. modem zalogował się do sieci Play miga niebieska dioda ...... Fritz widzi modem jest wpis "Huawei technology Huawei Mobile"

no i co mam dalej zrobić aby na Frycu uruchomił się internet i można było z niego korzystać po LAN i po WiFi w innych komputerach.
Oczywiście Fryc jest widziany przez WiFi i przez lan w Laptopie

:gwiazdki:
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: FritzBox Fon WLAN 7170 i e160

Post autor: kszaq »

Obecnie jedyny model Fritza, który obsługuje modemy UMTS jest 7270. Twój Fritz tak naprawdę nie widzi samego modemu, a wirtualny napęd ze sterownikami, który udostępnia do Twojej sieci lokalnej. Jedynym wyjściem w tej sytuacji, jeśli zakładać brak inwestycji w kolejny sprzęt, to zabawa z instalacją OpenWRT na Fritzu, ale osobiście to odradzam, bo nie wszystko (o ile cokolwiek) działa.
7dziadek
Stały użytkownik forum

Post autor: 7dziadek »

kszaq pisze:Obecnie jedyny model Fritza, który obsługuje modemy UMTS jest 7270. Twój Fritz tak naprawdę nie widzi samego modemu, a wirtualny napęd ze sterownikami, który udostępnia do Twojej sieci lokalnej. Jedynym wyjściem w tej sytuacji, jeśli zakładać brak inwestycji w kolejny sprzęt, to zabawa z instalacją OpenWRT na Fritzu, ale osobiście to odradzam, bo nie wszystko (o ile cokolwiek) działa.
hm.......... no to mnie pocieszyłeś :klnie:
choć trudno uwierzyć że nie ma w nim takiej opcji która by odpowiadała za połączenie z internetem przez 'pełnoprawnego' hosta USB :czyta:
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

Po krótkim googlaniu znalazłem wątek o modyfikacji firmware do 7170, która ma na celu wprowadzenie obsługi modemów UMTS podłączanych przez USB. Na chwilę obecną autor nie udostępnił jeszcze żadnej wersji testowej (jest w trakcie prac), ale radzę śledzić wątek, bo być może w najbliższym czasie coś zostanie udostępnione:
http://www.ip-phone-forum.de/showthread.php?t=175479
ODPOWIEDZ