Wieszający się DI-624+

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Peri Noid
Początkujący użytkownik forum

Wieszający się DI-624+

Post autor: Peri Noid »

Witam wszystkich.
Posiadam router jak w tytule. Służy mi do rozprowadzenia sieci po mieszkaniu (2 laptopy i printserwer po WiFi, 2 kompy po ethernecie). Samą sieć dostarcza Aster. Wszystko działało dobrze przez dość długi czas (kilka lat), ale ostatnio mam dziwny problem.
Zaczęło się od tego, że losowo traciłem dostęp do sieci - pakiety dochodziły do routera i ani trochę dalej. A za krótki czas sieć się przepychała i znów wszystko działało jak należy. Przez jakiś czas, po czym od nowa. Dzwoniłem do Aster, oni twierdzą, że mój modem działa poprawnie i nie jest to ich wina. W logach routera nie ma żadnych informacji z tym związanych.
Ostatnio dodatkowo zauważyłem, że zawiesza się dostęp do interfejsu webowego routera. Działa sieć, pingi dochodzą, port jest otwarty (nmap pokazuje otwarty port), ale nie mogę wejść na urządzenie - po prostu timeout.
Zainstalowany najnowszy możliwy firmware, który znalazłem na stronie niemieckiej DLinka (wersja 2.09b73 z 1 marca 2006), ale tak samo zachowywało się to na oryginalnym, który miałem wcześniej (wersji nie pamiętam).

Czy może ktoś się spotkał z takim lub podobnym zachowaniem tego routera i/lub wie, co można z tym problemem zrobić?

Pozdrawiam. Łukasz
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Wieszający się DI-624+

Post autor: zDaleKi »

Sprawdz, czy po resecie routera (po wylaczeniu na okolo 15 sekund) problem ustapi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Peri Noid

BliSki pisze:Sprawdz, czy po resecie routera (po wylaczeniu na okolo 15 sekund) problem ustapi.
Po wyłączeniu routera z prądu i ponownym podłączeniu na jakiś czas problem ustępuje.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Na jak dlugi czas jest dobrze?
I rozumiem, ze problem dotyczy takze komputerów polaczonych po ethernecie a nie tylko wifi?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Peri Noid

BliSki pisze:Na jak dlugi czas jest dobrze?
Różnie, losowo. Jeśli mowa o zarządzanie sprzętem, to czasami wystarcza na długo, czasami po krótkim czasie znów wbudowany serwer WWW się wiesza i trzeba resetować router, żeby się do niego dostać. Teraz jest np. dobrze od kilku godzin. Natomiast te chwilowe przerwy w dostępie do sieci, o których pisałem, same się kończą tak, jak się pojawiają - co nie zmienia faktu, że są wkurzające i nie powinno ich być.
BliSki pisze:I rozumiem, ze problem dotyczy takze komputerów polaczonych po ethernecie a nie tylko wifi?
Tak, problem dotyczy wszystkich połączeń.

Zastanawiałem się, czy może się sprzęt nie przegrzewa - ale nie jest jakiś strasznie ciepły. Nie powinna to być też kwestia zasilania - mam go podłączonego do UPS-a. Zresztą, kilka lat działał bez problemu. A ruchu nie mam strasznie dużego.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Peri Noid pisze:Nie powinna to być też kwestia zasilania - mam go podłączonego do UPS-a
To może być problem zasilacza w urządzeniu. Kondensatory się zestarzały czy inne elementy i teraz nie działa prawidłowo przez cały czas.
Nie pomagam na PW!
Peri Noid

Najwyraźniej problem był w firmware. Zrobiłem downgrade do starszej wersji i problem z zarządzaniem przez WWW zniknął. Pozostaje jakiś problem na styku router-aster, bo co jakiś czas transfer nie przechodzi poza modem, po czym łącze się przepycha i działa poprawnie.
ODPOWIEDZ