Siemens C55, gprs i rozlaczanie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Siemens C55, gprs i rozlaczanie.
Witam
Mam taka konfiguracje:
telefon: siemens C55
kabelek: foof (wydaje sie byc okej)
windows XP
Postepowalem wg. waszych wskazowek co do konfiguracji iPlus Simdata pod Windowsem, ale zarowno pod Dial Up Networking jak i pod Siemens Mobile Phone wystepuje ten sam problem. Telefon laczy sie z *99***1# po czym staje na weryfikacji uzytkownika i hasla. Mam angielska wersje windowsa, z logow zgromadzonych w c:\windows wyczytalem taka linijke: Error: Control off or unknown. Kiedy pod hyperterminalem wpisuje ATD*99***1# dostaje 'NO CARRIER', natomiast z moim numerem domowym polaczyc sie potrafi. CID, czy jak to tam, raczej jest poprawe (iPlus jest u mnie w komorce na pozycji pierwszej i zaznaczony jako default). Co robic? Zmiana telefonu i kabelka raczej nie wchodzi w gre.
Mam taka konfiguracje:
telefon: siemens C55
kabelek: foof (wydaje sie byc okej)
windows XP
Postepowalem wg. waszych wskazowek co do konfiguracji iPlus Simdata pod Windowsem, ale zarowno pod Dial Up Networking jak i pod Siemens Mobile Phone wystepuje ten sam problem. Telefon laczy sie z *99***1# po czym staje na weryfikacji uzytkownika i hasla. Mam angielska wersje windowsa, z logow zgromadzonych w c:\windows wyczytalem taka linijke: Error: Control off or unknown. Kiedy pod hyperterminalem wpisuje ATD*99***1# dostaje 'NO CARRIER', natomiast z moim numerem domowym polaczyc sie potrafi. CID, czy jak to tam, raczej jest poprawe (iPlus jest u mnie w komorce na pozycji pierwszej i zaznaczony jako default). Co robic? Zmiana telefonu i kabelka raczej nie wchodzi w gre.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Siemens C55, gprs i rozlaczanie.
Spotkałem się z podobnym problemem.Angielski windows,telefon Nokia 6230 i bluetooth .Bluetooth zainstalowany poprawnie,wymiana plików jednak przy próbie ustanowienia połączenia dial-up system nie widzi modemu choć jest i nie można było skonfigurować ręcznie modemu .Dziwne nie.Ale dalśmy z tym spokój.Zainstalowaliśmy polską wersię i obyło się już bez problemów.Może wersja angielska nie kompletna?
-
- Mistrz bezprzewodowy
A wpisałeś polecenie inicjalizacyjne modemu? W siemensach konieczne jest wpisywania tego polecenia z tego co pamiętam z doświadczenia.
Back to the Future 

-
Mowisz o AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl". ? Wpisywalem.
W dokumentacji do Siemens Mobile Phone napisali ze nie trza wpisywac bo samo tym sie zajmuje, wiec nie korzystalem z tego przy uzywaniu tego programu.
W dokumentacji do Siemens Mobile Phone napisali ze nie trza wpisywac bo samo tym sie zajmuje, wiec nie korzystalem z tego przy uzywaniu tego programu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli używasz jakiegoś programu do łączenia się z internetem? Wyrzuć go, cokolwiek to jest. Utwórz nowe połączenie dialup i wtedy spróbuj.LegOfLamb pisze:W dokumentacji do Siemens Mobile Phone napisali ze nie trza wpisywac bo samo tym sie zajmuje, wiec nie korzystalem z tego przy uzywaniu tego programu.
Back to the Future 

-
Probowalem na czysto, tzn z uzyciem Dial Up, potem przeinstalowalem system, zainstalowalem oprogramowanie Siemensa i probowalem z nim jak i bez niego.Szadzik pisze:Czyli używasz jakiegoś programu do łączenia się z internetem? Wyrzuć go, cokolwiek to jest. Utwórz nowe połączenie dialup i wtedy spróbuj.
Czy moze to ze nie dziala moze byc spowodowane spsuta komorka albo zbyt tanim kablem? Czy aktualizacja komorkowego firmware cos pomoze?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kabel może rzeczywiśce być przyczyną, ale skoro widzi go komputer i masz zainstalowane sterowniki i modem, to powinno być wszystko ok.LegOfLamb pisze:Czy moze to ze nie dziala moze byc spowodowane spsuta komorka albo zbyt tanim kablem? Czy aktualizacja komorkowego firmware cos pomoze?
A próbowałeś zmieniać numer dostępowy, id użytkownika i hasło?
Sprawdź jeszcze w przyklejonym wątku, jakie są inne możliwe polecenia inicjalizacyjne do plusa, może zmień na inne to zadziała.
Back to the Future 

-
Tak, probowalem zmieniac praktycznie wszystko. Eksperymentowalem ze zmiana 'www.plusgsm.pl' na 'internet', testowalem tez rozne kombinacje z nazwa uzytkownika i haslem, ale sie nie poprawilo. Pare godzin temu zaktualizowalem firmware, dalej to samo.Szadzik pisze:Kabel może rzeczywiśce być przyczyną, ale skoro widzi go komputer i masz zainstalowane sterowniki i modem, to powinno być wszystko ok.
A próbowałeś zmieniać numer dostępowy, id użytkownika i hasło?
Sprawdź jeszcze w przyklejonym wątku, jakie są inne możliwe polecenia inicjalizacyjne do plusa, może zmień na inne to zadziała.
-
- Użytkownik forum
to może być wina kabla
spróbuj inny kabel, najlepiej inny model, innego producenta