Jaki Laptop do Iplusa?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rooney
Stały użytkownik forum

Jaki Laptop do Iplusa?

Post autor: Rooney »

Witam
Jako, ze wyjezdzam na dluzej zamierzam wziac abonament Iplusa (koszt bodajze 60pln)
oczywiscie najpierw musze sprawic sobie laptopa. Jako ze jestem w tym zielony to mam pytanie- w jakiej cenie mozna nabyc latopa aby sluzyl wylacznie do internetu? nie wiem czy to bedzie koszt 500, 1000 pln? Z gory dzieki za przyblizana cena..

PS Orange czy IPLUS , waszym zdaniem ktory abonament jest lepszy i tanszy?

Pozdrawiam
Rogall
Użytkownik forum

Re: Jaki Laptop do Iplusa?

Post autor: Rogall »

podobno najlepiej z procesorem intela, słyszałem że ludzie z mieli problem z modemami kiedy w laptopie siedział amd, orange czy plus? po pierwsze sprawdz która sieć ma u ciebie zasięg edge, wybierz tą która to ma, jeśli obie mają lub obie nie mają to wybierz plusa ;)
bbart
Stały użytkownik forum

Post autor: bbart »

Rooney pisze:PS Orange czy IPLUS , waszym zdaniem ktory abonament jest lepszy i tanszy?
Jeśli wchodzi w grę abonament w wysokości 60 PLN to iplus jest lepszy jeśli chodzi o limit ściąganych danych. W iplusie jest to 1 GB a w Orange 0,5 GB. Poza tym po przekroczeniu limitu transfer jest przycinany do 32 kb/s w iplusie a w Orange do bodajże 8 kb/s. Dokładnie nie pamiętam, ale sporo było o tym na forum więc poszukaj a na pewno znajdziesz taką informację.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bbart, łącznie zmieniany 1 raz.
Acer Aspire 3003WLMI: Sempron 3000+ (1800 MHz), 1024 MB RAM, 80 GB HDD, matryca 15,4', iPlus na Samsung SGH-X700 (EDGE klasy 10)
skorpion
Użytkownik forum

Post autor: skorpion »

mam pentium II (IBMthinkpad 600E) dziala bezproblemowo.Internet bedzie chodzil tez na laptopie typu pentium I,tylko trzeba wtedy odpowiedni modem dobrac(lub komorke),ktory odpalisz pod win98. Koszt PI 200-300 zlotych,PII 600-800. Na http://forum-laptopy.info.pl/ mozesz poczytac o lepszych modelach.

ps. jezeli kupisz modem na PCMCIA do laptop musi miec takie wejscie...32 bitowe.uwazaj na takie szczegoly,bo juz nie jeden sie na tym przejechal :lol:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez skorpion, łącznie zmieniany 1 raz.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

skorpion pisze:ps. jezeli kupisz modem na PCMCIA do laptop musi miec takie wejscie...32 bitowe.uwazaj na takie szczegoly,bo juz nie jeden sie na tym przejechal :lol:
Oczywiście nie wszystkie modemy na PCMCIA są 32 bitowe. Np. SE to tylko GC89 i nowsze. Jeśli kupisz np. GC85 lub niżej to pójdzie na 16 bitowym wejściu PCMCIA.

P.S. Sam kupiłem najpierw GC89, ale jak się zorientowałem, że nie pójdzie, to odwołałem zakup (Allegro), na szczęście trafiłem na gościa, który bezproblemowo zakup odwołał.
Back to the Future ;)
skorpion
Użytkownik forum

to mnie oswieciles Szadzik....moze testowales net komorkowy na kompie PI,albo celeronie pierwszej generacji,jezeli tak to powiedz,jakie sa mozliwosci w tym zakresie...chetnie zamienie laptopa na gorszy,bo uzywam tylko do netu
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Najsłabszy laptop jakiego testowałem miał procek 333MHz i działał dość dobrze z internetem.
Back to the Future ;)
skorpion
Użytkownik forum

no...ja taki mam,jak wlacze widzety opery,to robi za grzejnik,ale jest ok.
Rooney
Stały użytkownik forum

skorpion pisze:mam pentium II (IBMthinkpad 600E) dziala bezproblemowo.Internet bedzie chodzil tez na laptopie typu pentium I,tylko trzeba wtedy odpowiedni modem dobrac(lub komorke),ktory odpalisz pod win98. Koszt PI 200-300 zlotych,PII 600-800. Na http://forum-laptopy.info.pl/ mozesz poczytac o lepszych modelach.

ps. jezeli kupisz modem na PCMCIA do laptop musi miec takie wejscie...32 bitowe.uwazaj na takie szczegoly,bo juz nie jeden sie na tym przejechal :lol:
czyli rozumiem ze mam szukac na Allegro laptopy z wejsciem PCMCIA 32 bitowym?:) bo na allegro nie podaja tego..
w Iplusie podobno przy zakupie abonamentu za 60zl daja gratis modemik?:) Ponoc SE GC79 (musi byc wejscie 32b.?)ale ja bym to sprzedal i kupil cos lepszego gc75e np i do tego antenke:)

No i pod tym wzgledem jaki laptop min. musi byc zeby to pociagnac?

Wyczailem takie Laptopy cena ok 200-400zl, ktory byscie doradzili bo nie znam sie za bardzo na parametrach...

1)http://www.allegro.pl/item114814397_tan ... tisy_.html

2)
http://www.allegro.pl/item115503817_naj ... _mnie.html ( 8MB??????? czy to odpali neta?:)

3)
http://www.allegro.pl/item115323495_tos ... anio_.html

4)
http://www.allegro.pl/item115522637_sup ... cd_fd.html

5)

http://www.allegro.pl/item115503324_tan ... aniej.html

Prosze o porady ktory wybrac zeby pasowal do neta...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rooney, łącznie zmieniany 1 raz.
skorpion
Użytkownik forum

tez jestem ciekawy,jak odpalic net komorkowy na takim kompie....moze ktos probowal i opisze.wiem ze to mozliwe...kwestia doboru modemu do ktorego sa sterowniki na starsze windowsy,moze pod linuksa...hm
Rooney
Stały użytkownik forum

Mam ejszcze pytanie...jaki modem obecnie daja w Iplusie za 1zł? SE GC 79? i czy pojdzie on na 16bitowym wejsciu PCMCIA?
slyszalem ze GC75e jest duzo lepszy ?
Nie zakupilem jeszcze laptopa zastanawiam sie

Mam pytanie czy Laptop PI lub 2 333MHZ, 64MB, beda problemy z netem Iplusa?
Z gory dzieki za odpowiedz

Ponoc SE GC79 (musi byc wejscie 32b.?)ale ja bym to sprzedal i kupil cos lepszego gc75e np i do tego antenke:)
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Post autor: niedobradzidzia »

Rogall pisze:podobno najlepiej z procesorem intela, słyszałem że ludzie z mieli problem z modemami kiedy w laptopie siedział amd,
Sorry, ale wyssałeś to z palca chyba. Mam AMD Mobile Sempron 3400+ 64 bitowy , 1.81GHz i modem bez problemu odpalił i się zainstalował, więc nie wiem, skąd takie info? :/ AMD jest w czołówce i funkcjami przewyższa Pentiuma. Skąd Ty to wyssałeś w ogóle? jestem cholernie ciekawa.
heroiczna walka o lepsze jutro...
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Ależ trupa wykopałaś, koleżanko ;)

Rzeczywiście, historia z procesorami AMD to jedna z tych miejskich legend.
Działa na takiej zasadzie jak zawsze - ktoś coś gdzieś przeczyta, ten nie dopowie, drugiemu zasugeruje, ten znów coś napisze - i legenda się kręci ;)
Bardzo łatwo znaleźć tysiące konfiguracji sprzętowych obalających to założenie.

Jeśli coś się ze sobą "gryzie" (co samo w sobie jest dosyć rzadko spotykane) to raczej nie procesor, a częściej problemy z płytami głównymi.

Żeby trafić taką niewspółpracującą kombinację, naprawdę trzeba mieć pecha...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

niedobradzidzia pisze:[...]AMD jest w czołówce i funkcjami przewyższa Pentiuma[...]
Niestety to wiadomość już lekko nieaktualna (i pod względem wydajności i ceny) zarówno w przypadku PC i laptopów - zresztą szkoda bo AMD ma dobre pomysły. A procesory te sprawiają trudności w przypadku modemów SE (GC79, 83, 85, 89). Następnym trudnym elementem jest chipset a konkretnie sterownik czytnika kart SD Ricoha.
Oczywiście same sterowniki modemów również stroją "fochy" zwłaszcza w połączeniu z Vistą. Dlatego też trzeba umiejętnie dobrać modem do laptopa - najlepiej zabrać go do operatora podpisując umowę. Niech zamontują, uruchomią i wtedy można podpisywać "cyrograf"... ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

niedobradzidzia pisze:AMD jest w czołówce i funkcjami przewyższa Pentiuma. Skąd Ty to wyssałeś w ogóle? jestem cholernie ciekawa.
To czy AMD przewyższa Intela to temat na inny wątek i chętnie w Hyde-Parku o tym podyskutuje. :cfaniak: A co do samej informacji o złej współpracy niektórych modemów z tymi procesorami, to jest tak:
  • 1) Stare to dzieje, bo sięgają roku chyba 2005,
    2) dotyczyło to np. serii modemów SE - GC79, 83, 85, 89 (o czym wspomniał już mar_kow)
    3) prawda jest też taka, że to nie była wiana procesora, tylko bardziej chipsetu płyty głównej a jeszcze bardziej wykonania samej płyty - ale tego to dokładnie nikt nie wie.
    4) prawda jest też taka, że później producent czyli SE wkładał do opakowań z tymi wyżej wymienionymi modemami ulotkę, ze nie współpracują one z procesorami AMD (było to duże uproszczenie myślowe... ale tak się to potem przyjęło i zostało do dzis)
A tu jest jeden z wątków o tym, które udało mi się wygrzebać >KLIK<

[ Dodano: 2007-11-15, 13:35 ]
Porównanie procesorów AMD vs Intel wydzielam tu => >KLIK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ