WindowsXP i problem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

WindowsXP i problem

Post autor: michał »

Witam.
Ogólnie jestem zadowolony z WindowsaXp. Ale na komputerze mojej siostry nie mogę utworzyć połączenia modemowego z internetem, gdyż po prostu nie jest aktywne pole wyboru "połącz używając modemu telefonicznego". Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje, spotkałem się z tym pierwszy raz właśnie w komputerze siostry. Grzebałem w składnikach windowsa, że może coś się nie zainstalowało, ale po kilku próbach nic. Płyta główna ma zintegrowaną kartę sieciową, a że XP lubi sam wszystko robić to pomyślałem że może on sam zrezygnował z opcji wyboru modemu, gdyż aktywne jest tylko połączenie z siecią DSL lub LAN, ale to tylko moje przypuszczenia. Inny problem to, że po zainstalowaniu programu do obsługi Bluetootha i uruchomieniu go wyskakuje klasyczny monit, że wystąpił błąd i czy wysłać raport etc. Nie wiem czy to ma związek z problemem numer 1 ale wszystko to występuje na tym samym komputerze. Na innych wszystko ładnie śmiga i łącze modemowe i bluetooth.

Jak ktoś wie w czym tkwi problem to z góry dziękuję za wszelką pomoc

Re: WindowsXP i problem

Post autor: Szadzik »

A jaki masz modem za pomocą którego chcesz się łączyć?
Back to the Future ;)
skorpion
Użytkownik forum

Post autor: skorpion »

dzisiaj laczenie sie przez analogowy modem ,to anachronizm...wszedzie jest zasieg GPRS,kazdy ma fona z GPRSmodemem itd...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

skorpion pisze:kazdy ma fona z GPRSmodemem itd...
To zrób połączenie z netem za pomocą Nokii 3200 lub 3510i.Obie mają GPRS ale nie mają modemów.
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Ja chciałem u siostry uruchomić mojego iPlusa na noki 6021 przez BT. Dla modemu GPRS też trzeba ustanowić nowe połączenie w kreatorze i wybrać łączenie przez modem telefoniczny no ale to pole wyboru nie wiedzieć czemu jest nie aktywne i ten problem z oprogramowaniem od BT.

P.S. Skorpion mi nie chodzi o modem analogowy :shock:

michał pisze:Ja chciałem u siostry uruchomić mojego iPlusa na noki 6021 przez BT. Dla modemu GPRS też trzeba ustanowić nowe połączenie w kreatorze i wybrać łączenie przez modem telefoniczny no ale to pole wyboru nie wiedzieć czemu jest nie aktywne i ten problem z oprogramowaniem od BT.
Nie twórz żadnego nowego połączenia, tylko włącz program do obsługi BT, jak się domyślam BlueSoleil, w telefonie wejdź w opcje BT i wybierz opcję "wyszukaj urządzenie" lub "dodaj urządzenie". Telefon z najdzie komputer, wybierz go, telefon zapyta o pin, podaj jakikolwiek i komputer poprosi o pin, podaj ten sam co w fonie podałeś.
Teraz w w BlueSoleil na orbicie tego sloneczka masz telefon. Kliknij na niego proawy i daj "refresh services" lub "odśwież usługi"

Na żółto pojawią się obsługiwane przez dany telefon usługi. Kliknij na "Bluetooth Dial-up Networking Services". Zapyta Cię o nazwę użytkownika i hasło, możesz nawet nie podawać, tylko kliknąć "połącz". Jeśli chcesz się upewnić, że wszystko jest ok to przed połączeniem kliknij "właściwości" w okienku połączenia. U mnie samo wstawiło numer dostepowy.

Gotowe.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Szadzik wszystko tak jak napisałeś tylko właśnie drugi problem polega na tym że bluesolei nie chce sie poprawnie zainstalować. U mnie ruszyło za pierwszym razem a u siostry gdzie wybór modemu w kreatorze jest nie aktywny po zainstalowaniu bluesolei wyskakuje "wystąpił błąd... czy wysłać raport etc." i zamyka aplikację. Czemu?? I czemu wybór modemu jest nie aktywny??
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Nie wiem czemu się tak dzieje, może najpierw musisz podłączyć telefon przez BT żeby móc utworzyć to połączenie i zeby wykorzystać ten telefon?
Jedyne jeszcze co mi przychodzi do głowy to fakt, że telefon którego chcesz użyć nie posiada wbudowanego modemu.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A czy jest ten XP z SP2.Miałem podobny problem na samym początku po kupieniu laptopa kiedy wgrałem Windowsa XP nie wykrywał mi telefonu ani bluetooth.Po zainstalowaniu Servis Pack 2 wszystko działa bez problemu.
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

Już się pogubiłem. Szadzik napisał że telefon którego chce użyć kolega Michał nie ma modemu, ale przecież, o ile dobrze zrozumiałem, Michał korzysta z Iplusa właśnie przez ten aparat. Jest to wyspecyfikowane w stopce.
No ale wracając do problemu, jak bluesoleil będzie ci się "wysypywał" to skorzystaj z wbudowanej obsługi bluetooth'a w samego winxp(poszukaj na forum jak to zrobić), chociaż jak Jaco wspomniał, bez SP2 raczej się nie obędzie.
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Ja mam winXP z SP1 i u mnie wszystko chodzi jak nalezy, po cichu powiem że u siostry zainstalowałem tego samego i są problemy, mój tel ma oczywiście modem (GPRS klasy 10 i EDGE klasy 6), u mnie blusolei chodzi prawidłowo. U siostry po uruchomieniu blusolei wyskakuje błąd, nie wiem moze właśnie dlatego że nie może utworzyć połączenia modemowego.
Szadzik nawet jak nie tworzysz połączenia przez kreator tylko od razu jak ty to opisałeś to i tak XP tworzy połączenie telefoniczne, a cały problem u mnie polega na tym że wybór modemu telefonicznego jest nie aktywny, nie można utworzyć połączenia. Spróbuję zainstalować XP przy wyłączonej karcie sieciowej w biosie, może ona robi zamieszanie, nie wiem to będzie błądzenie po omacku. Normalnie to pole wyboru modemu jest aktywne nawet jak żaden modem nie jest podłączony a w tym przypadku lipa.

Pozdrawiam
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

A czy w menadżerze urządzeń masz pozycję "modemy"?
I co ewentualnie widnieje w podgałęzi tej kategorii.
Diablik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Diablik »

Albo poprostu zainstaluj xp-ka jeszczeraz ,po sformatowaniu dysku .Xp z servis packiem najlepiej.
evee_
Początkujący użytkownik forum

nie ma opcji "modem"

Post autor: evee_ »

hubert pisze:A czy w menadżerze urządzeń masz pozycję "modemy"?
I co ewentualnie widnieje w podgałęzi tej kategorii.
witam, mam modem netbox, jest normalnie wyswietlany w menadzerze, niby dziala poprawnie, ale nie moge utworzyc nowego polaczenia sieciowego opartego na modemie
modem dziala, na drugim kompie wszystko jest ok
xp prof, SP2
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

U mnie wyskakiwało to samo, tzn modem był nieaktywny.
U mnie pomogło na uaktywnienie: konfiguruj połaczenie zaawansowane i zaakceptuj połączenia przychodzące. Po utworzeniu tego modem był aktywny.
ODPOWIEDZ