Lubieszewo dam tu rade coś
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Lubieszewo dam tu rade coś
Witam dam tu coś rade zdziałać z mapy wynika że nie ale powiem tak że
prawdopodobnie CDMA jest w Mirosławcu w lini prostej jest to około 10-15km
i same lasy mieszkam w bloku i wydaje mi się że na 80% z dachu widać połowe owej wierzy
Lubieszewo zachodniopomorskie pow. Drawsko Pom
prawdopodobnie CDMA jest w Mirosławcu w lini prostej jest to około 10-15km
i same lasy mieszkam w bloku i wydaje mi się że na 80% z dachu widać połowe owej wierzy
Lubieszewo zachodniopomorskie pow. Drawsko Pom
-
- Użytkownik forum
Re: Lubieszewo dam tu rade coś
Moja propozycja to antena zewnętrzna i modem na próbę(koszt rezygnacji to tylko 69zł). Lub podjedz pod nadajnik i zobacz czy są zainstalowane dodatkowe anteny.
Nie pytaj w sklepach Orange ani przez telefon oni mniej wiedzą od kolegów z tego forum(sam to doświadczyłem).Zobacz zasięg na mapie jest w miare wiarygodna.
Nie pytaj w sklepach Orange ani przez telefon oni mniej wiedzą od kolegów z tego forum(sam to doświadczyłem).Zobacz zasięg na mapie jest w miare wiarygodna.
- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
A także w Iplusie,oni też nie orientują się co do zasięgusoltys pisze:Nie pytaj w sklepach Orange ani przez telefon oni mniej wiedzą od kolegów z tego forum

-
- Użytkownik forum
Sprawdziłem mapkę i raczej nie masz zasięgu.
Ratuje cię antena zewnętrzna ale najprędzej jedz dotego Mirosławca
Ratuje cię antena zewnętrzna ale najprędzej jedz dotego Mirosławca
-
- Użytkownik forum
Jeżeli nie szkoda Ci tych 69zl to warto zaryzykowac na miesiąc , ja też wybudowałem dom w "białej plamie" okazało się że ruter łapie sygnał po zamontowaniu anteny zwenętrznej łącze się ustabilizowało trzeba je tylko dopracować. Ja bym próbował tym bardziej że odległości i teren mamy podobne.
-
- Stały użytkownik forum
Antena na pewno pomozesoltys pisze:Moja propozycja to antena zewnętrzna
Co do wiarygodnosci mapki mozna podyskutowac w/g niej nie mam zasiegu , a zasieg mam 88-83 z antena zewnetrzna bedzie jeszcze lepiej ale to musi poczekac.Bo mam inny net na oku i moze wypali.soltys pisze:Zobacz zasięg na mapie jest w miare wiarygodna.
Grzechotnik
-
Witam ponownie;)
przez ten długi okres wypatrywałem tego CDMA i aż tu nagle
patrze a na tej stronce http://mapa.btsearch.pl/ miejscowość
Linowno odległość do mojego miezkania około 1,5km wieże widać
z okna mieszkam w Lubieszewo i niby by był ten CDMA ale na
stronce orange nadal biała plama
i jak to widzicie teraz? prosze o rade
przez ten długi okres wypatrywałem tego CDMA i aż tu nagle
patrze a na tej stronce http://mapa.btsearch.pl/ miejscowość
stronce orange nadal biała plama

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Taka sama sytuacja jak u mnie. Na mapie BTSearch widnieją stacje ze spisu pozwoleń radiowych UKE, a to że dany operator ma pozwolenie od UKE na stację bazową to jeszcze nie znaczy że ona rzeczywiście funkcjonuje. Wskazuje to jednak na to że w bliższej lub dalszej przyszłości Orange odpali u Ciebie CDMA.mirek.sz1 pisze:na stronce orange nadal biała plamai jak to widzicie teraz? prosze o rade
-
na tej wieży koło Linowna jeszcze nie ma CDMA.mirek.sz1 pisze:...miejscowość
stronce orange nadal biała plama![]()
Z orange`a zgłasza się tam tylko dotychczasowy BTS (lac/cid: 1980/37922)
Mirosławca też raczej nie chwycisz bo mimo, że las to za to cała masa fajnych pagórków po drodze, a w dodatku Lubieszewo leży w dołku

Za to tak od Zatonia z dobrą anteną chwyta Kalisz Pom, a kawałek w stronę Stawna zgłasza się 3G Ery ze Złocieńca
inna sprawa, że orange przysłało ostatnio z rachunkami oferte na CDMA ale trudno powiedzieć czy to tylko taki spam czy rzeczywiście w najbliższym czasie maja w planach to uruchomić na maszcie w Linownie.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Posty o pisowni wydzielam. >KLIK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
atasco, z tego co widzę na stronce mapa.btsearch.pl widnieje nadajnik CDMA-0995.
Tylko jeszcze nieuruchomiony i niewiadomo kiedy będzie uruchomiony, ale z BOKu-orange mówiono że najprawdopodobniej do końca czerwca. Tak że trza czekać dalej
z tym internetem
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-06, 20:46 ]
Poprawa pisowni.
Tylko jeszcze nieuruchomiony i niewiadomo kiedy będzie uruchomiony, ale z BOKu-orange mówiono że najprawdopodobniej do końca czerwca. Tak że trza czekać dalej
z tym internetem

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-05-06, 20:46 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-05-06, 19:45 przez mirek.sz1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tak wiem, że ma być na maszcie w Linownie.mirek.sz1 pisze:na stronce mapa.btsearch.pl widnieje nadajnik CDMA-0995.
Tylko jeszcze nieuruchomiony i niewiadomo kiedy będzie uruchomiony, ale z BOKu-orange mówiono że najprawdopodobniej do końca czerwca.
Kiedy będzie to jednak kwestia dyskusyjna, kolega pytał się na początku kwietnia to mówili, że do końca miesiąca zostanie uruchomiony. Teraz ty się pytałeś i mówią, że czerwiec ...
Ostatecznie uruchomią pewnie w grudniu.
Twój post mnie w sumie zainteresował i pojeździłem po okolicy "w poszukiwaniu sygnału" i sprawa wygląda tak, że z anteną kierunkową mógłbyś próbować złapać 3g plusa z masztu w konotopie (odl 8km z czego połowa po jeziorze, komórka z plusa łapie mi prawie max sygnał z tego masztu choć nie pokazuje 3g - ale po przeczytaniu paru innych postów na temat takiej sytuacji może to być wina odległości i może antena by tu coś pomogła)
Również z anteną na 70% ściągnąłbyś 3g ery z drawska (zwykła komórka łapie bardzo dobry sygnał 3g do Linowna, tu choć odległość jest większa 13km, to sytuacja jest dość obiecująca bo po 10 km wciąż jest zadowalający sygnał, a "przeskoczyć" ostatnie 3km powinno pomóc jezioro i antena).
Natomiast nic nie da rady ściągnąć z Kalisza, Mirosławca - to co myślałeś, że złapiesz to były maszty w Sienicy/Starej Studnicy, a nie Mirosławiec.
Ze Złocieńca też nic nie wyczarujesz bo jest za dużo przeszkód terenowych. Zaraz za Złocieńcem w lesie jest wzniesienie 162 m czyli różnica wysokości prawie 70m w stosunku do Lubieszewa i ono skutecznie blokuje wszystkie sieci czyli plotki, które słyszałem jakoby ktoś łapał 3g ery ze Złocieńca w Stawnie okazały się fałszywe (no chyba, że ktoś łapał Drawsko, a jeśli tak to jeszcze lepiej dla nas...

Aktualizacja

Ha! Jednak jest 3g w Lubieszewie. Wystarczy "wznieść się" odpowiednio wysoko - na wszystkich okolicznych wzniesieniach ponad 140 m npm można złapać 3g ery (trudno powiedzieć czy ze Złocieńca czy z Drawska) ale najlepsze jest to, że na wysokości 125m npm 3g plusa śmiga rewelacyjnie

Czyli przeszkodą jest położenie wioski w dołku, a nie odległość i ile dla mnie żeby osiągnąć te 125m wystarczy mały maszt na szczycie budynku to dla ciebie może to być już problem ale warto chyba spróbować przygody z anteną

-
Witam i już jest CDMA firmy Nordisk w Lubieszewie!!!
te orange to troche
za długo przeciąga uruchomienie nadajnika i chyba skorzystam z Nordisk
choć jest troche drogo
atasco co o tym myślisz?
www.nordiskpolska.pl

za długo przeciąga uruchomienie nadajnika i chyba skorzystam z Nordisk
choć jest troche drogo

atasco co o tym myślisz?
www.nordiskpolska.pl
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie drogo? 46 zł za łącze do 2Mbps i limitem 3GB. Są również lepsze opcje za większą cenę.mirek.sz1 pisze:chyba skorzystam z Nordisk
choć jest troche drogo
Nie pomagam na PW!
-
A bo za modem tak napisali że 300zł miesięcznie a to jednorazowo
hehe
no to już zamówione czekam tylko na tel. od sprzedawcy

no to już zamówione czekam tylko na tel. od sprzedawcy

-
Ja zdenerwowałem się awarią orange`a, która trwała od piątku do wczoraj i kupiłem sobie iplusa i antenę kierunkową i mam teraz hsdpamirek.sz1 pisze:Witam i już jest CDMA firmy Nordisk w Lubieszewie!!!te orange to troche
[...]
atasco co o tym myślisz?
www.nordiskpolska.pl

Daj znać jak ci z tym nordisk`iem pójdzie.
Przy okazji OT: Szanowny Mirku, wczoraj zostałeś wujkiem (a ja ojcem

-
No no gratuluje!!!
córa czy syn?
niestety nie Ty jeden miałeś awarie tylko wszyscy w naszej miejscówce
dziś dzwoniłem do nordisku i mówili że zasięg jest więc korzystam z tego bo i do orangu dzwoniłem dziś i nie są w stanie powiedzieć kiedy uruchomią u nas szkoda czasu z nimi. Obyś złapał teraz tylko ten zasięg iplus-a, jak będe mieć nordiska to dam znać pozdrawiam

niestety nie Ty jeden miałeś awarie tylko wszyscy w naszej miejscówce

-
- ### BAN ###
atasco, na maszt powyżej 3m musisz mieć pozwolenie 

- wojteks
- *** Administrator ***
Zgłoszenie budowlane jest potrzebne a nie pozwolenie.przemox.1 pisze:na maszt powyżej 3m musisz mieć pozwolenie
Nie pomagam na PW!
-
Spokojna głowa - w naszych stronach połowa domów stoi jako samowole budowlane, więc o maszt tym bardziej się nie martwię. Właściwie maszt to za dużo powiedziane - muszę skołować kawałek rury, którą wystawię z metr ponad szczyt domu. Poprzednie moje posty w tym wątku na temat zasięgu są lekko nieaktualne bo sprawdzałem zasięg komórką. W weekend sprawdzałem z anteną kierunkową i znośny sygnał (down: 0,7mbps) złapałem nawet z parteru,a z dachu było już całkiem przyjemnie (down: 1,6mbps i pingi poniżej 100ms)przemox.1 pisze:atasco, na maszt powyżej 3m musisz mieć pozwolenie

Wiadomo lepiej jakbym postawił taki z 20metrowy z anteną na pełnym wypasie to pewnie wycisnąłbym te 7mbps ale na to nie ma szans - nad domem mam podejście na lotnisko wojskowe i samoloty latają mi lotem koszącym zaledwie kilkadziesiąt metrów nad dachem (a do amerykańskich apaczów strzelam czasami z wiatrówki udając taliba

córeczkamirek.sz1 pisze:No no gratuluje!!!![]()
córa czy syn?
niestety nie Ty jeden miałeś awarie [...] dziś dzwoniłem do nordisku i mówili że zasięg jest [...] do orangu dzwoniłem dziś i nie są w stanie powiedzieć kiedy uruchomią [...]. Obyś złapał teraz tylko ten zasięg iplus-a, jak będe mieć nordiska to dam znać pozdrawiam

Na maszcie w Linownie są dwa nowe nadajniki. Myślałem, że to własnie Orange dostawił CDMA ale widać to ten Nordisk. Pytanie czy już aktywne.
Ogólnie wydaje się, że ten Nordisk to może być firma z perspektywami i fajną ofertą ale pozostanę przy swoim planie z iplusem. Jeśli rozejdzie w okolicy fama o tym Nordisku,a będą mieć atrakcyjną ofertę i lepsze podejście do klienta to pewno większość ludzi z okolicy po wygaśnięciu umów z Orange odpłynie do Nordisku i to mnie martwi bo może się zrobić tłok tak jak obecnie

Właściwie to pluję sobie w twarz, że dopiero teraz mi przyszło do głowy żeby się tym tematem zainteresować bo wychodzi na to, że mogłem mieć już 3g od dobrych paru lat.
-
Ostatnio zmieniony 2009-09-02, 17:37 przez mirek.sz1, łącznie zmieniany 1 raz.